Ελάχιστες έως μηδενικές οι επιχειρήσεις στην Καλαμάτα που θα δηλώσουν αμιγείς
Αναβρασμός και μπέρδεμα επικρατεί στους επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης της Καλαμάτας για την επιλογή λειτουργίας τους ως αμιγείς ή μικτές κι ενώ ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα και απομένουν λιγότερο από 10 ημέρες για την εφαρμογή τους.
Η αίσθηση που υπάρχει στους επαγγελματίες με τους οποίους μιλήσαμε και σε συζητήσεις που κάνουν με συναδέλφους τους είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα επιλέξει μεικτούς χώρους λειτουργίας και όχι αποκλειστικά για πελάτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι είναι υπέρ των εμβολιασμών, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τους αστυνομικούς και να ελέγχουν τους πελάτες, ενώ ακόμα και το τελευταίο ευρώ κάθε πελάτη είναι θησαυρός για τις επιχειρήσεις τους.
Covid free ή όχι;
Όλα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών στην περιοχή μας θα κρατήσουν μια στάση αναμονής αρχικά, καθώς η περιοχή μας ευνοεί να λειτουργούν για πολύ καιρό ακόμα σε εξωτερικούς χώρους.
Αλλά κι όταν αναγκασθούν να χρησιμοποιήσουν τους εσωτερικούς χώρους, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να τους δηλώσουν για εμβολιασμένους και μη. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που θα προτιμήσουν τους Covid free χώρους.
Στους αμιγείς κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, η πληρότητα θα μπορεί να φτάνει το 85%, ενώ για να μπουν οι πελάτες θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Στους μικτούς χώρους η πληρότητα θα φτάνει το 50%, ενώ όσοι θα θέλουν να τους επισκεφτούν θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test. Ταυτόχρονα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid -free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε από τις 15/7 που θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι συνάθροισης να μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους για να καταστούν αμιγείς χώροι. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr.
Θα κυριαρχήσουν οι μικτές
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας και ιδιοκτήτης του καταστήματος EGO, Νίκος Μαλαπέτσας, τόνισε ότι με μια πρώτη άτυπη έρευνα μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι αυτοί που θα επιλέξουν να δηλώσουν τις επιχειρήσεις τους ως covid -free είναι πάρα πολύ λίγοι. «Υπολογίζουμε ότι ένα ποσοστό συνολικά στη χώρα, αλλά και σε εμάς, περίπου 82-83% θα επιλέξουν τη μικτή λειτουργία. Στην περιοχή μας από 60-65 επιχειρήσεις που έχουμε έρθει σε επαφή, λένε ότι θα είναι μικτές και ένας μόνο μας είπε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως covid -free.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά σε αμιγείς επιχειρήσεις θα τα έχουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Μαλαπέτσας.
Όταν κάποιος θα δηλώσει σε ποια κατηγορία θέλει να ανήκει, μετά έχει δικαίωμα να κάνει μόνο μια αλλαγή.
«Θεωρητικά αν ξεκινήσει το όλο μέτρο είναι μια πίεση για να γίνουν οι εμβολιασμοί. Μέσω της εστίασης η κυβέρνηση προσπαθεί να πιέσει. Αν, βέβαια, φτάσουμε στην έναρξη του μέτρου και το μεγαλύτερο ποσοστό έχει δηλώσει μικτή λειτουργία, τότε το μέτρο ακυρώνεται από μόνο του. Ίσως μέχρι τότε η κυβέρνηση – βλέποντας και το κλίμα που διαμορφώνεται – ανακοινώσει περισσότερα μέτρα», παρατήρησε.
Τέλος, ο κ. Μαλαπέτσας σημείωσε ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου οι καταστηματάρχες εστίασης να προτείνουν στην κυβέρνηση να παραμείνουν κλειστοί και φέτος οι εσωτερικοί μεγάλοι χώροι διασκέδασης για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα με την πανδημία το χειμώνα και, κατ’ επέκταση, νέο lockdown.
«Είμαστε σε μπέρδεμα και σύγχυση, γιατί οι μισοί στην εστίαση προσανατολίζονται να πάρουμε το ρίσκο να προτείνουμε στην κυβέρνηση να παραμείνουν κλειστοί οι μεγάλοι εσωτερικοί χώροι. Ακόμα κι αν πρέπει να στηριχθούν μεμονωμένα αυτοί οι επιχειρηματίες και όχι εμείς. Όμως, ακόμα δεν υπάρχει απόφαση να προταθεί κάτι τέτοιο», κατέληξε ο κ. Μαλαπέτσας.
Ναι στον εμβολιασμό, όχι στο διαχωρισμό
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Στο κύμα» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ανδρέας Ζαγάκος, τόνισε επίσης πως η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών θα επιλέξει τη μικτή λειτουργία. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι αυτό αφορά στους εσωτερικούς χώρους και τη συγκεκριμένη περίοδο κυρίως κλειστά κέντρα διασκέδασης και κλαμπ.
Η εστίαση είναι, κυρίως, σε εξωτερικούς χώρους στην περιοχή μας και προς το παρόν δεν επηρεάζεται. «Τώρα για το χειμώνα, αλίμονό μας αν τον Οκτώβριο δεν έχουμε φτάσει ποσοστό εμβολιασμένων στο 50-60% του πληθυσμού. Συνάδελφοί μας δε γίνεται να είναι απέναντι στο θέμα του εμβολιασμού. Πάγια θέση μας είναι υπέρ των εμβολιασμών και κατά των διαχωρισμών. Δεν μπορούμε να κάνουμε το χωροφύλακα. Και το τελευταίο ευρώ του πελάτη είναι θησαυρός για εμάς. Προτρέπουμε τον κόσμο να εμβολιασθεί, όμως και η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν οι καταστηματάρχες να γίνουν ελεγκτικοί μηχανισμοί».
Να γίνονται έλεγχοι
Ο ιδιοκτήτης του «Κάρδαμου» και γραμματέας του Συλλόγου, Παναγιώτης Κομπογιαννίτης, υπογράμμισε ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει κουράσει τους επαγγελματίες και πως τα κατ’ εξοχήν καταστήματα εστίασης περιμένουν πάρα πολύ καιρό για να δουλέψουν, τηρώντας όλα τα μέτρα.
«Όμως, το χωροφύλακα δεν πρόκειται να τον κάνουμε. Μείναμε ένα χρόνο κλειστά για να ξεμπερδέψουμε με αυτή την ιστορία. Οι εστιάτορες είμαστε σε έξαλλη κατάσταση. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι και δε γίνονται. Στο τέλος θα έχουμε πρόβλημα όλοι. Μην κάνουμε άλλα λάθη, όπως πέρυσι. Εμείς τηρούμε τα μέτρα και παρακάτω δεν τα τηρεί κανείς. Άνοιξαν τα μπαρ στις παραλίες και κόλλησε πάλι ο κόσμος ιό. Να μην περνάει μόνο η εφορία για έλεγχο, να περνάει και το υγειονομικό. Η ατομική ευθύνη έχει χαθεί. Ούτε μάσκες, ούτε αποστάσεις, ούτε τίποτα», τόνισε ο κ. Κομπογιαννίτης, ο οποίος μάλιστα χθες ανέβασε κι ένα post στη σελίδα του μαγαζιού ότι «το επόμενο lockdown που θα έρθει, ίσως να είναι και το τελευταίο για την επιχείρηση».
Καταλήγοντας, τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα συνολικά και πιο δημοκρατικά και το κυριότερο να γίνονται έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα αν τηρούνται τα μέτρα και οι νόμοι.
«Εμάς είναι άλλος ο ρόλος μας»
«Η πανδημία θα τελειώσει εκεί που ξεκίνησε, στην ατομική ευθύνη». Αυτό τόνισε ο κ. Γεράσιμος Σαριδάκης, ιδιοκτήτης του «Blossom» και ταμίας του Συλλόγου. Για δε τη λειτουργία αμιγών ή μικτών επιχειρήσεων, τόνισε ότι όλοι βρίσκονται σε αναμονή για να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση ακριβώς τι θα γίνει. «Είναι μπερδεμένος ακόμα ο κόσμος και είναι πολλά αυτά που δεν έχουν διευκρινισθεί. Εμείς δε συμφωνούμε με τους ελέγχους και ιδιαίτερα για ζητήματα που θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να μη θέλει να το μάθω εγώ. Εκεί που όλοι συμφωνούμε είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τον αστυνόμο στον πελάτη. Το ρόλο αυτό να τον αναλάβει η ίδια η πολιτεία. Εμάς είναι άλλος ο ρόλος μας, έχουμε άλλα ζητήματα να λύσουμε. Επίσης, είμαστε υπέρ των εμβολιασμών», κατέληξε ο κ. Σαριδάκης.
Της Βίκυς Βετουλάκη