Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1, «Ανταλλαγές Νέων», υλοποίησε το Κέντρο Νέων από την Πάτρα Youth Waves 4 Europe στην Πύλο, από την 1η έως τις 9 Ιουλίου, με 43 νέους συμμετέχοντες από 8 ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ρουμανία, Λιθουανία, Γερμανία, Ισπανία και Τουρκία.
Θέμα του προγράμματος είναι η «Πολιτιστική Κληρονομιά για τους νέους» και στόχος του έργου να ευαισθητοποιήσει τους νέους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να συνειδητοποιήσουν τα λάθη που έχουν γίνει, να τους δώσει ευκαιρίες να μάθουν τις πολιτιστικές κληρονομιές των καθολικών αξιών.
Όπως αναφέρεται από την πλευρά του Κέντρου Νέων: «Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι μια ευρεία έννοια, που αφορά στα έθιμα, τις πρακτικές, τα μέρη, τα αντικείμενα, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις και τις αξίες που μεταδίδονται από τη μια γενιά στην άλλη. Παράγει ρεαλιστικές αναπαραστάσεις των συστημάτων αξιών, των πεποιθήσεων, των παραδόσεων και του τρόπου ζωής. Περιέχει ίχνη από την αρχαιότητα στο πρόσφατο παρελθόν. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η κληρονομιά αυτή δεν εκδηλώνεται μόνο μέσω απτών μορφών (αντικείμενα, κτίρια ή τοπία), αλλά και μέσω άυλων μορφών (φωνές, αξίες, παραδόσεις, προφορική ιστορία). Σε γενικές γραμμές, αυτό γίνεται αντιληπτό μέσω τοπικής κουζίνας, ρουχισμού, μορφών καταφυγίου, παραδοσιακών δεξιοτήτων και τεχνολογιών, θρησκευτικών τελετών, παραστατικών τεχνών, αφήγησης.
Οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτό το έργο, μέσω της κατανόησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Με την υλοποίηση όλων των μορφών πολιτιστικής κληρονομιάς, οι νέοι μπορούν να εκφράσουν τα ταλέντα τους, να αναπτύξουν το κριτικό τους πνεύμα, να καλλιεργήσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες.
Το πρόγραμμα αυτό έδωσε στους 43 νέους μας την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, στο παλάτι του Νέστορα, το Κάστρο της Μεθώνης, το κάστρο της Πύλου, το επονομαζόμενο Νιόκαστρο, να γνωρίσουν το έπος του Ομήρου, την Οδύσσεια, να συζητήσουν για τις επιπτώσεις που επιφέρει η αλλαγή κλίματος στα πολιτιστικά μνημεία της Ευρώπης, να υιοθετήσουν ένα πολιτιστικό μνημείο από τη χώρα τους, αφού πρώτα φέρουν πληροφορίες για αυτό, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και σκέψεις για αυτά τα μνημεία και να προτείνουν τρόπους για την διατήρηση ή και να αναστήλωσή τους.
Επίσκεψη εθιμοτυπική έγινε στο δήμαρχο Πύλου- Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, ο οποίος εγκάρδια μας υποδέχτηκε στο Δημαρχείο. Ακόμη πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Δημαρχείο Πύλου για τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής και τρόπους διατήρησής τους.
Εντυπωσιακή η ψηφιακή έκθεση – τρισδιάστατο βίντεο για τη Ναυαρχία του Ναυαρίνου, στο χώρο του Μουσείου Τσικλητήρα, εν όψει του εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση (1821-2021). Οι νέοι μας ενημερώθηκαν για την ιστορία του τόπου και τη σημασία της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου το 1827, που υπήρξε ορόσημο για την ανεξαρτησία της Ελλάδος.
Κάθε απόγευμα όλοι οι νέοι μας συμμετείχαν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους σε καλλιτεχνικά εργαστήρια: θεάτρου, μουσικής και χορού, ζωγραφικής σε μπλουζάκια, και ΙΤ-Βίντεο.
Την τελευταία βραδιά της Ανταλλαγής, στις 8 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε διάδοση του προγράμματος, και στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου της Πύλου όλοι οι συμμετέχοντες νέοι από τις 8 ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση.
Η ομάδα θεάτρου παρουσίασε μερικές ραψωδίες από την Ομήρου Οδύσσεια, η ομάδα χορού παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, η ομάδα ζωγραφικής ζωγράφισε και παρέδωσε τα μπλουζάκια Τ-Shirts, που τους παραχωρήθηκαν δωρεάν από το συντονιστή του προγράμματος, με το σήμα του Erasmus, και το σήμα του προγράμματος, ενώ η ομάδα βίντεο παρουσίασε το εξαιρετικό βίντεο που δημιουργήθηκε από τις εργασίες του προγράμματος καθ’ όλη την εβδομάδα αυτή που συνυπήρχαν όλοι μαζί οι νέοι.
Αξιοσημείωτο να ειπωθεί ότι η ομάδα θεάτρου παρουσίασε Ομήρου Οδύσσεια, στην ελληνική γλώσσα, με Έλληνες νέους, Λιθουανούς, Ισπανούς, Κύπριο και Τούρκο συμμετέχοντες, οι οποίοι απήγγειλαν στην ελληνική γλώσσα.
Τονίζουμε ότι υλοποιήθηκε πρόγραμμα Erasmus+KA1 πρώτη φορά στην πόλη της Πύλου και οι κάτοικοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να πληροφορηθούν για αυτό, καθώς είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα ανταλλαγής νέων σε αυτή την περιοχή της Μεσσηνίας, για να υπάρξουν ανταλλαγές απόψεων, ιδεών, γνωριμία πολιτισμών, ηθών και εθίμων, δημιουργία φιλίας και γνωριμιών μεταξύ των νέων, καθώς και συνεργασία των εμπλεκομένων Οργανισμών.
Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Δημήτρη Καραλή, τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Karalis city Hotel, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας και αντιπρόεδρο στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο οποίος απλόχερα μας πρόσφερε εγκάρδια ελληνική φιλοξενία και μας δέχτηκε στο ξενοδοχείο του, ως Ξένιος Δίας».