Με στόχο τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων με νοητικές ή κινητικές αναπηρίες και απώτερο σκοπό την κοινωνικοποίησή τους, την ανάπτυξη αυτονομιών και τη βελτίωση της καθημερινής τους διαβίωσης, ετοιμάζεται πυρετωδώς να λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ Διάπλασις της Καλαμάτας (εμπνευσμένο το όνομα από το παλιό περιοδικό «Διάπλασις των Παίδων»).
Η επιλογή της Αιθαίας (ΔΔ Θουρίας), σε ένα χώρο 400 τ.μ. που διαμορφώνεται ειδικά από το μηδέν, δεν είναι τυχαία, καθώς πρόθεση των υπευθύνων είναι να καλύψουν τις ανάγκες οικογενειών τόσο στην Καλαμάτα όσο και στη Μεσσήνη.
Είναι ένα εγχείρημα που υπόσχεται πολλά για την αναβάθμιση της καθημερινής ποιότητας ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες και, μάλιστα, μέσα από μια δομή που θα είναι εντελώς δωρεάν για τους δικαιούχους.
Το «Θ» είχε την ευκαιρία να θέσει μια σειρά από ερωτήματα στην Ελένη Μάλαμα, μεταπτυχιακή φιλόλογο με εξειδίκευση Ειδικής Αγωγής και βασική συνεργάτιδα του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις, λύνοντας πολλές απορίες για τη λειτουργία του νέου πρότυπου αυτού χώρου.
-Γιατί ΚΔΑΠ ΑμΕΑ και τι έχει να προσφέρει αυτή η πρωτοβουλία σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ατόμων;
Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις με έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό θα υποδεχθεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα απασχολήσει με οργανωμένες δραστηριότητες παιδιά, εφήβους και ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία ή πολλαπλή αναπηρία ή αυτισμό.
Τα άτομα με αναπηρία χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας από το κοινωνικό σύνολο και είναι αναγκαίο να υπάρχουν δομές που θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και να τους δίνουν τη δυνατότητα να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους και τις ικανότητές τους.
Στόχος μας είναι μέσα από τις κατάλληλες υποδομές να βελτιωθεί σταδιακά η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία και να οδηγηθούν βαθμιαία στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη, ώστε να νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους.
-Τι δυσκολίες έχει το εγχείρημα;
Η δραστηριοποίηση της ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ για τη δημιουργία της δομής ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην Καλαμάτα πραγματοποιείται κατόπιν διαβούλευσης και συζήτησης για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινότητας των ΑμεΑ και κατόπιν κλήσης μας και μέσω των συλλογικών φορέων εκπροσώπησης αυτής.
Θα πρέπει να πούμε πως σημαντικές δυσκολίες δεν έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι αυτή τη στιγμή, καθώς οι τοπικοί σύλλογοι αναζητούσαν λύσεις και μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης μαζί τους, αυτοί ανέλαβαν την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των οικογενειών σχετικά με τη δράση μας και τις υπηρεσίες μιας νέας δομής ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην Καλαμάτα.
-Γιατί επιλέχθηκε η Θουρία; Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των παιδιών εκεί;
Η τοποθεσία του Διάπλασις ΚΔΑΠ ΑμεΑ επιλέχθηκε να είναι στην περιοχή της Αιθαίας, στο Δ.Δ. της Θουρίας, κοντά στο νοσοκομείο της πόλης και πολύ κοντά στο κόμβο της Μεσσήνης, για να εξυπηρετηθούν και οι ωφελούμενοι του Δήμου Μεσσήνης.
Για να λειτουργεί σωστά ένα ΚΔΑΠ ΑμεΑ και να αναπτύσσει απρόσκοπτα όλες τις λειτουργίες του αναζητήσαμε και επιλέξαμε ένα κτήριο με αρκετούς χώρους, προκειμένου να εξυπηρετεί τις απαιτήσεις και να πληροί τις προϋποθέσεις και τις νόμιμες προδιαγραφές που θα ικανοποιούν τους στόχους της δομής.
Επιπλέον το κτήριο, πέραν των χώρων, θα πρέπει να διαθέτει προαύλιο χώρο, να είναι ευάερο και ευήλιο και να αναπτύσσεται σε ένα μη αστικό περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των παιδιών / εφήβων ή και ενηλίκων ατόμων από τις κατοικίες και προς το ΚΔΑΠ ΑμεΑ και αντίστροφα, το χρηματοδοτικό πλαίσιο καλύπτει και τη μεταφορά των ωφελουμένων. Η μεταφορά τους θα γίνεται με μεταφορικά μέσα της ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ.
-Ποιο είναι το ωράριο, ποια είναι η διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος των ΚΔΑΠ, αλλά και τι ηλικίες αφορά;
Το Διάπλασις ΚΔΑΠ ΑμεΑ θα λειτουργεί έντεκα μήνες το χρόνο και συγκεκριμένα από 1/9 έως και 30/7 κάθε έτους, ενώ θα λειτουργεί σε δύο βάρδιες, την πρωινή και την απογευματινή.
Με αυτό τον τρόπο θα παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά που φοιτούν στα ειδικά σχολεία να παρακολουθούν τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης στην απογευματινή βάρδια και από την άλλη οι ενήλικες με αναπηρία, ανεξαρτήτου ηλικίας, θα παρακολουθούν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης στην πρωινή βάρδια.
Όσον αφορά στις ηλικίες, δεν έχουμε κανέναν ηλικιακό περιορισμό, αρκεί ο ωφελούμενος ΑμεΑ να κατέχει πιστοποιητικό αναπηρίας από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με ποσοστό άνω του 35% αναπηρία.
-Ειδικότερα, ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις θα περιλαμβάνει ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρία. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δράσεις ειδικής αγωγής, κοινωνικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων κινητικών παιχνιδιών, χορού, γυμναστικής, δραστηριότητες για την ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, παιχνίδια (ομαδικά, παραδοσιακά, επιτραπέζια, δεξιοτήτων), μουσικοκινητικής αγωγής, δραστηριότητες προσομοίωσης αυτόνομης διαβίωσης, εικαστικά (χειροτεχνίες, κατασκευές, κ.λπ.), αλλά και εκπαιδευτική κουζίνα.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους γονείς και στις οικογένειες ότι θεραπευτικού χαρακτήρα πράξεις δεν πραγματοποιούνται στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ, οι ωφελούμενοι διατηρούν το δικαίωμα τήρησης και χρήσης των θεραπευτικών προγραμμάτων, π.χ. των κέντρων ημέρας, αλλά και άλλων θεραπευτικών κέντρων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΠΥ.
-Υπάρχει υποχρέωση καθημερινής προσέλευσης των παιδιών στα ΚΔΑΠ;
Το Διάπλασις ΚΠΑΠ ΑμεΑ θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή, παρ’ όλα αυτά ως προς το ωράριο και τη διάρκεια συμμετοχής υπάρχει μια ευελιξία, δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική η καθημερινή συμμετοχή και η κάθε οικογένεια μπορεί να διαμορφώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια συμμετοχής στο πρόγραμμα όπως επιθυμεί και την εξυπηρετεί.
-Υπάρχει κρατική χρηματοδότηση ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα;
Ναι, υπάρχει κρατική χρηματοδότηση μέσω των ΠΕΠ ΑμεΑ της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο υλοποίησης κοινωνικής πολιτικής πρόνοιας από την Ελληνική Πολιτεία που επιτρέπει στους ωφελούμενους ΑμεΑ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Με άλλα λόγια, η παρακολούθηση των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ.
Η χρηματοδότηση των ωφελουμένων και των οικογενειών τους πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής 2021 – 2022» και υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.
Τα όποια δικαιολογητικά απαιτούνται αναρτώνται ηλεκτρονικά (upload) σε μορφή pdf στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr, «Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων»).
Προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι οικογένειες, οι οποίες δεν κατέχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, υποδεχόμαστε γονείς και ενημερώνουμε για το πλαίσιο χρηματοδότησης.
Η εφαρμογή αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του τρέχοντος μηνός σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένο διάστημα, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
-Ποιοι είναι οι άξονες πάνω στους οποίους δομείται το ΚΔΑΠ Διάπλασις;
Τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, διασυνδέεται με τις εκπαιδευτικές μονάδες, τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, τους φορείς και τις υπηρεσίες πολιτιστικής, αθλητικής, περιβαλλοντικής, τοπικής παρέμβασης και ανάπτυξης.
Ειδικότερα, οι άξονες λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις βασίζονται στη:
α) Δημιουργική απασχόληση των παιδιών- εφήβων ή και ενηλίκων ατόμων με αναπηρία
β) Κοινωνική ένταξη παιδιών- εφήβων ή και ενηλίκων ατόμων με αναπηρία
γ)Στήριξη της οικογένειας ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού
δ) Βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών- εφήβων ή και ενηλίκων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
-Ως διοίκηση έχετε εμπειρία με αυτά τα παιδιά ειδικών ικανοτήτων και ποια προσόντα έχουν οι εκπαιδευτικοί που θ’ ασχοληθούν με το πρόγραμμα;
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να πούμε ότι λειτουργούμε ήδη ΚΠΑΠ ΑμεΑ στον Πύργο Ηλείας, το οποίο κατά γενική ομολογία ανταποκρίθηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις ανάγκες των ωφελουμένων με αναπηρία και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και ικανοποιητικά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των οικογενειών τους, δίνοντάς μας τη δύναμη και το κουράγιο να προχωρήσουμε και στη δημιουργία άλλων τέτοιων δομών στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
Μάλιστα, την Τετάρτη 14 Ιουλίου, στην εορτή μας, τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑμεΑ θα παρουσιάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση, αλλά και τα έργα τέχνης και τις κατασκευές τους στο πλαίσιο της δημιουργικής τους απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά το στελεχιακό δυναμικό της δομής, αυτό θα αποτελείται από ειδικούς παιδαγωγούς, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, μουσικούς, χοροδιδάσκαλους, γυμναστές ειδικής φυσικής αγωγής, κοινωνικούς φροντιστές, αλλά και τεχνικό και εξειδικευμένο κ.λπ.
Τα στελέχη που θα απασχοληθούν επιζητούμε να έχουν ειδίκευση στην ειδική αγωγή ή και βιωματικές εμπειρίες και να διαθέτουν κυρίαρχα συναισθηματική νοημοσύνη και αισθήματα κοινωνικής προσφοράς που για μας είναι απαραίτητα στοιχεία για να λειτουργήσει σωστά η συγκεκριμένη δομή και να επιτευχθούν οι στόχοι της.
-Πιστεύετε ότι η κοινωνία μας έχει ξεπεράσει τα στερεότυπα του παρελθόντος και οι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους; Τι θα λέγατε σε όσους διστάζουν για διάφορους λόγους;
Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε πως συνεχώς η κοινωνία μας εξελίσσεται και σε αυτή την εξέλιξη θέλουμε να συνεισφέρουμε κι εμείς μέσα από το έργο μας. Οι γονείς χρειάζονται βοήθεια, καθώς οι ευθύνες που έχουν αναλάβει είναι πολλές και τα καθήκοντά τους απαιτητικά.
Πιστεύουμε, λοιπόν, πως τα στερεότυπα δεν έχουν χώρο σε αυτές τις οικογένειες και θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τους.
Όσον αφορά στις οικογένειες που διστάζουν να μας εμπιστευτούν για διάφορους λόγους, θα λέγαμε πως είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό, αλλά επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στο έργο μας και στη δράση μας, θεωρούμε πως, όταν δουν στην πορεία τον τρόπο λειτουργίας μας, θα εξανεμιστεί κάθε δισταγμός τους.
Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Το ΚΔΑΠ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΑμεΑ εξασφάλισε μια πολύ σημαντική συνεργασία με το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ)» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Μέσα από αυτή εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη οργάνωση και διαχείριση των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και βιωματικής μάθησης ΑμεΑ για όλες τις δομές ΚΔΑΠ ΑμεΑ της ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ στον Πύργο Ηλείας, στα Φιλιατρά και στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, καθώς και στη Σπάρτη Λακωνίας.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη