Σαράντα επτά χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε την τέλεση Ιερού Μνημοσύνου για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, αλλά και τελετή στην οποία αναπέμφθηκε δέηση για τους αγνοουμένους και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».
Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής, λοιπόν, τελέσθηκε από το Δήμο Καλαμάτας προχθές το πρωί Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στην Κύπρο το 1974.
Στις 10.30 π.μ., στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (έμπροσθεν Διοικητηρίου) ακολούθησε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του «Αττίλα» και ιδιαιτέρως προς τους αγνοουμένους. Από ιερέα αναπέμφθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων.
Εν συνεχεία ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από το μαύρο Ιούλιο του ’74, όταν άφρονες και παράφρονες έσπρωξαν την Κύπρο στη μεγαλύτερη τραγωδία της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την εισβολή της Τουρκίας και τη, μέχρι σήμερα, την κατοχή του μισού νησιού της Αφροδίτης. Κοιτώντας πίσω μας, στα 47 αυτά χρόνια, θα δούμε μόνο ασπρόμαυρες εικόνες της Κυπριακής Τραγωδίας, ερείπια και πολύ ανθρώπινο πόνο.
Γενιές Κυπρίων γεννήθηκαν χωρίς ελεύθερη πατρίδα. Παιδιά που ανδρώθηκαν ή μεγαλώνουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κόπτεται για τα δικαιώματα όλου του κόσμου πλην αυτών που αφορούν στους πολίτες της Κύπρου!
Μια Ευρώπη, που ανέχεται σε μια χώρα – μέλος της να υπάρχει -από το 1974- το «Τείχος της Ντροπής», να είναι μοιρασμένη και να υπάρχουν ακόμη κατοχικά στρατεύματα και οδοφράγματα!
Ανέχεται η Διεθνής Κοινότητα τον ιταμό εισβολέα να αυθαδιάζει και να απευθύνει διαρκείς ύβρεις λόγων και πράξεων προς το Διεθνές Δίκαιο και τον Πολιτισμό του ανθρώπου.
Γι’ αυτούς τους λόγους το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» ήταν και θα είναι πάντα επίκαιρο και ζωντανό! Διότι η Μνήμη είναι τεράστιο όπλο. Όσο αυτή ζει μέσα στις γενιές των Ελλήνων πάντα θα υπάρχει ελπίδα!
Σήμερα, ως δήμαρχος Καλαμάτας, «Δεν Ξεχνώ» τις μαύρες ημέρες της Κύπρου, τους Έλληνες -Κύπριους και Ελλαδίτες- που πολέμησαν. Ιδιαίτερα δε τους Μεσσήνιους στρατιώτες και αξιωματικούς που ήταν εκεί κατά την αιματηρή εισβολή. Δεν Ξεχνώ τους νεκρούς, τους αγνοουμένους, τους ξεριζωμένους, τις καταστροφές, το Τείχος της Ντροπής που εξακολουθεί να χωρίζει την Κύπρο!
Δεν ξεχνώ τις άφρονες πολιτικές που οδήγησαν στην εισβολή… Ότι, δυστυχώς, ο Ελληνισμός δεν έχει ακόμα ενωθεί ως μία γροθιά για να διεκδικήσει τα αυτονόητα που παραβλέπει η Διεθνής Κοινότητα.
Εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να θυμόμαστε την Κύπρο. Να μη λησμονούμε ποτέ ότι, μετά την Εισβολή του 1974, ξεκίνησαν όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις στον ελλαδικό χώρο. Και θα συνεχιστούν όσο δεν είμαστε ενωμένοι, οργανωμένοι, έτοιμοι για όλα”.
Ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου δόθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Χρήστου, ενώ ακολούθησε εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής είχε οριστεί ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης.