Η προκλητική κάθοδος του Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα, ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, αποκαλύπτει τις τελικές ειλημμένες αποφάσεις της Άγκυρας για τη διχοτόμηση της Κύπρου, έτσι ώστε διαμέσου του ανεξάρτητου «τουρκικού κράτους της Κύπρου» η Άγκυρα να μπορεί να ελέγχει στρατιωτικά και οικονομικά ολόκληρη τη Αν. Μεσόγειο, ανατολικά της Κρήτης μέχρι τη Συρία.
Ο Ερντογάν κατέβηκε στα κατεχόμενα ανεμίζοντας τη σημαία του ανεξάρτητου τ/κ κράτους, την οποία έχει υψώσει σταθερά και αταλάντευτα τα τελευταία χρόνια, εκτιμώντας σωστά τις μέχρι τώρα υποτονικές έως αδιάφορες αντιδράσεις: του γ. γραμματέα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του (πάλαι ποτέ) συστήματος των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων του ενιαίου κράτους της Κύπρου, της Ε.Ε. (που μόλις πρόσφατα… αναβάθμισε τις σχέσεις με την Τουρκία) και, τέλος, της Αθήνας και της Λευκωσίας, οι οποίες συνειδητά πλέον δεν αρθρώνουν καμία ουσιαστική αντίδραση στις κινήσεις της Άγκυρας.
Από το 2020, όταν ο Ερντογάν κατέβηκε στα κατεχόμενα… σε δοκιμαστικό πικνίκ στην παραλία της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, μέχρι την Πενταμερή του Απριλίου στη Γενεύη, όπου ο ανεκδιήγητος γ. γραμματέας του ΟΗΕ αποδέχθηκε ατύπως ως «φρέσκιες ιδέες» τη διοικητική ανεξαρτησία των κατεχομένων, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ να καταθέτει νέτα –σκέτα τη θέση του για δύο κράτη στην Κύπρο, ο Ερντογάν χτίζει την οριστική διχοτόμηση, «γρατζουνώντας» για την ώρα όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, περιφρονώντας βαθιά και εμπράκτως όλο το Διεθνές Δίκαιο και όλα τα διεθνή όργανα.
Ο Ερντογάν, χωρίς περιορισμούς και πιέσεις από κανέναν μέχρι στιγμής, έβαλε σε εφαρμογή το «πιλοτικό πρόγραμμα» εγκαθίδρυσης του «τουρκικού κράτους της Κύπρου» με εργαλεία το εδαφικό και πληθυσμιακό στοιχείο.
Με το έτσι θέλω κατέλαβε μέρος της περίκλειστης Αμμοχώστου – περιοχή που είναι στα χέρια και στη διοίκηση του ΟΗΕ- σε ποσοστό 3,5% της περιοχής, στοχεύοντας να δημιουργήσει το πρώτο τετελεσμένο. Επιπροσθέτως, κάλεσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην περιοχή, ή να κάνουν αίτηση για αποζημιώσεις όσοι δε θέλουν να ξαναγυρίσουν. Όλα αυτά με μια προϋπόθεση: Οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται πλέον για τις υποθέσεις τους στις αρχές του «Τουρκικού κράτους της Κύπρου», με άλλα λόγια θα αποδεχθούν την ανεξάρτητη ύπαρξη και λειτουργία του παράνομου και απολύτως πλέον ελεγχόμενου από την Τουρκία «κράτους».
Επιπροσθέτως, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο «Νέο κράτος» για να εγκαινιάσει το νέο Προεδρικό Μέγαρο στην πόλη της Αμμοχώστου.
«Υπό κανονικές συνθήκες»- είδος προς εξαφάνιση στις μέρες μας- ο ίδιος ο ΟΗΕ και ο γ. γραμματέας του Οργανισμού δικαιούται και οφείλει να ξεκινήσει σοβαρές αντιδράσεις/αντίποινα στην Άγκυρα γι’ αυτή τη δεύτερη εισβολή κατοχή της Κύπρου. Και τούτο, διότι οι εκτάσεις που μεταφέρει ο Ερντογάν στο «νέο κράτος του» στην Κύπρο – ξηλώνοντας και… μετατοπίζοντας τα συρματοπλέγματα του ΟΗΕ- είναι εδάφη που ελέγχονται και διοικούνται από τον ίδιο τον ΟΗΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με άλλα λόγια, τον πρώτο που προσβάλλει /διασύρει/γράφει στα παλιά του τα παπούτσια είναι ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών- το ανώτατο συλλογικό όργανο που υπάρχει στον πλανήτη από το τέλος του Πολέμου και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α.
Κι όμως.
Μέρες μετά τη διεθνή τουρκική προσβολή και παρανομία, ο κατώτερος των περιστάσεων, αλλά εκλεκτός ορισμένων, νυν γ. γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες δεν έχει σηκώσει το δακτυλάκι του και δεν έχει αρθρώσει ούτε ένα φωνήεν μπροστά στον πλήρη υποβιβασμό που δέχεται από τον Ερντογάν. Και μόνο γι’ αυτή την αφωνία/απραξία του γ. γραμματέα του ΟΗΕ, θα άξιζε μία βαριά μομφή σε βάρος του.
Με την εκκωφαντική απουσία του κ. Γκουτιέρες από το προσκήνιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλαμβάνει τα ηνία με μια πολύ σκληρή και καταδικαστική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν. Η ανακοίνωση αυτή, αφού υπενθυμίζει ότι τα εδάφη που προσαρτά τώρα η Τουρκία διοικούνται από τον ΟΗΕ, χαρακτηρίζει τις ενέργειες Ερντογάν στα Βαρώσσια «προκλητικές, απαράδεκτες και ανακόλουθες με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας και καλεί την Τουρκία και τους Τ/Κ να αναστρέψουν την απόφασή τους».
Ωστόσο, στον τομέα των εμπράκτων αντιδράσεων το Στέητ Ντιπάρτμεντ κατεβάζει ταχύτητες (δεν ανακοινώνει εμπάργκο και πρόσθετες κυρώσεις) αλλά ανακοινώνει ότι «οι ΗΠΑ δουλεύουν με τους ομοϊδεάτες συνεταίρους προκειμένου να αναφερθεί η προβληματική κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτώντας σκληρή απάντηση».
Ώσπου να μαζευτούν καλοκαιριάτικα και να «συναποφασίσουν» οι ομοϊδεάτες στο Κυπριακό, ο Ερντογάν θα έχει βάλει… και μπουλντόζες στην προσαρτημένη περιοχή του ΟΗΕ στο νέο «τουρκικό κράτος» στην Κύπρο.
Η κορωνοπληττόμενη και σε καλοκαιρινές άδειες Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε και αυτή φραστικά, ψάχνει και αυτή να βρει ποιος θα πάει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά δεν παίρνει τίποτα πίσω από τις πρόσφατες αποφάσεις της υπέρ της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμφανώς ζορισμένη από τον πιθανό αντίκτυπο στην ελληνική κοινή γνώμη, επιστρατεύει τώρα το Γάλλο Πρόεδρο να βγάλει αυτός τα κάστανα από τη φωτιά και να καλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έβαλε, μάλιστα, και τον ΥΠΕΞ Δένδια να απευθύνει δραματική επιστολή συμπαράστασης προς το Γάλλο ομόλογό του.
Όσο για τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτός είναι πραγματικά ανήμπορος, αφού και με τη συμβουλή της Αθήνας άφησε και γλίστρησαν μέσα από τα χέρια του, όλοι οι απολύτως δεσμευτικοί κυρωτικού μηχανισμοί που διέθετε στην Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας, για να μη φτάσει κατάσταση στο απροχώρητο.
Και η είδηση της τελευταίας στιγμής, που δεν είναι αδιάφορη για την εξέλιξη της κατάστασης στην Κύπρο: Μόσχα και Άγκυρα ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία αγοράζει μια ακόμα συστοιχία S- 400, διαθέσιμη για «σουλάτσο» ακόμα και στο «νέο κράτος στην Κύπρο.
Εξ ου και η οργισμένη και προειδοποιητική αντίδραση του Ισραήλ στον Ερντογάν.
Της Κύρας Αδάμ