Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση-συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την πανδημία, τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προοδευτική διέξοδο.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής, τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας, τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε οι δύο βουλευτές εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την πανδημία, αλλά και για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, ο συντονιστής της Γιώργος Μακρής χαρακτήρισε το νόμο για τα εργασιακά αντεργατικό, αφού απορυθμίζει και σαρώνει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ επιχειρεί σφοδρό χτύπημα στις συλλογικότητες και ιδίως στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Μιλώντας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μεσσηνία, είπε ότι συμβαδίζει με τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, «δύο χρόνια στασιμότητας για κρίσιμα έργα υποδομής στο Νομό Μεσσηνίας», για τα οποία δεν ειπώθηκε τίποτα.
Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η εκδήλωση γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία, αφού «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αναζωπύρωσης της πανδημίας με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, με εκατοντάδες διασαλευόμενους συμπολίτες και με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους». Δυστυχώς, όπως είπε, «οι προοπτικές, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, «είναι δυσοίωνες για το επόμενο διάστημα».
Κατά τον κ. Χαρίτση, όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα, να παρουσιάσει μια κατάσταση ωραιοποιημένη σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει με την πανδημία, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει στο κοινωνικό σώμα, αλλά και στην οικονομία.
Μέχρι και σήμερα, σχολίασε, «η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι όλα βαίνουν καλώς στο υγειονομικό κομμάτι, αλλά και στην οικονομία, όμως δυστυχώς η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες είναι πάρα πολύ διαφορετική και σκληρή».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα όλα εκείνα τα βήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα κόμματα, είχαν ζητήσει, «και έτσι οδηγούμαστε πάλι στην επικίνδυνη έξαρση του φαινομένου».
Πρόσθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη και για τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και σε σχέση με τον εμβολιασμό, στον οποίο πρέπει ο κόσμος να προχωρήσει, για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι γύρω τους. Δυστυχώς, όμως, όπως είπε, «είδαμε από τη μεριά της κυβέρνησης μια λογική αυταρχισμού, διχασμού της ελληνικής κοινωνίας και όχι μια ειλικρινή προσπάθεια να χτιστούν οι απαραίτητες συναινέσεις, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση».
Σχετικά με το πεδίο της οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι, παρά την προσπάθεια από την κυβέρνηση εξωραϊσμού της κατάστασης, η κοινωνική πλειοψηφία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, η νεολαία αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που απειλεί δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με λουκέτο, ενώ «με νομοσχέδια-λαιμητόμους, όπως αυτό για τα εργασιακά, η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να εξαπολύσει μια επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας».
Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε, είναι να πειστεί ο κόσμος ότι σε όλο αυτό το ζοφερό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα υπάρχει διέξοδος, υπάρχει προοδευτική και αριστερή πρόταση, για μια βιώσιμη και δίκαιη διέξοδο στους πολίτες.
Για την επίσκεψη Μητσοτάκη
Κλείνοντας ο κ. Χαρίτσης θέλησε να κάνει ένα σχόλιο για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μεσσηνία. Όπως είπε, θα περίμενε ως Μεσσήνιος και αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις κομματικές αντιπαραθέσεις, εφόσον επισκέπτεται την περιοχή μας να παρουσιάσει το σχέδιό του, να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση αυτών των έργων και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας προς την τοπική κοινωνία ότι τα έργα βαίνουν προς υλοποίηση και ολοκλήρωση. Ωστόσο, εξήγησε ο κ. Χαρίτσης, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Κατά τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη Μεσσηνία, όμως δεν έκανε ουσιαστικές ανακοινώσεις ούτε παρουσίασε κανένα σχέδιο για το πώς προχωρούν τα σημαντικά έργα. Έτσι, «η επίσκεψη αυτή έγινε για να γίνει και δεν παρήγαγε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα». Σημείωσε δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Καλαμάτα τον Οκτώβριο του 2019, είχε κάνει δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν τότε, ενώ συνεχίζει σε μια πρακτική που υποτιμά, αποσιωπά και δεν αναλαμβάνει καμία ουσιαστική δέσμευση για τα έργα της περιοχής μας.
«Έχουμε δύο χαμένα χρόνια διακυβέρνησης και για τη Μεσσηνία» σχολίασε, ζητώντας να υπάρξουν ισχυρές δεσμεύσεις και σαφή χρονοδιαγράμματα για τα έργα, αφού, όπως υποστήριξε, η Μεσσηνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Με τη σειρά της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ζούμε σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας, με την κυβέρνηση να μην έχει σχέδιο για τη διαχείρισή της, με συνεχείς παλινωδίες και επανάληψη των ίδιων λαθών, αλλά και τον τραγικό, όπως χαρακτήρισε, εφησυχασμό που καλλιέργησε το προηγούμενο διάστημα, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για ένα καλοκαίρι κανονικότητας και τελικά «να βρισκόμαστε σε ένα καλοκαίρι με νέες υγειονομικές απειλές και με ένα σοβαρό βάθεμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που εν πολλοίς οφείλεται στις στρατηγικές της κυβέρνησης». Κυβέρνηση που, όπως είπε, βρίσκεται σε πλήρη παραφωνία με τις πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «οι οποίες δείχνουν πολιτικές περισσότερης στήριξης της πραγματικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας, ενώ εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμένει να εξυπηρετεί συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος των αδυνάτων».
Σχετικά με τα εργασιακά, η κα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση θίγει τον κόσμο της εργασίας, κάτι που έκανε από τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, όταν απελευθέρωσε τις απολύσεις, κατήργησε τις διατάξεις για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και συνέχισε με απορυθμίσεις στην περίοδο της πανδημίας. Επιστέγασμα, κατά την κα Ξενογιαννακοπούλου, ήταν ο νόμος Χατζηδάκη, που ήδη εφαρμόζεται. Μεταξύ άλλων, καταργεί στην πράξη το 8ωρο, υποχρεώνει σε δίωρη απλήρωτη εργασία και πολλαπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες.
Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δήλωσε ότι στηρίζει τον εμβολιασμό, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες λειτουργών, όπως αυτοί της υγείας, που θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, αλλά η ίδια δεν μπορεί να δεχτεί τη λογική της γενίκευσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ούτε μπορεί να δεχτεί ότι κάποιος θα οδηγηθεί στην αποστέρηση μισθού. Έτσι, προτείνει να είναι εμβολιασμένοι όσοι ασχολούνται με υγειονομικά θέματα, αλλά όσοι εργαζόμενοι σε αυτά είτε δεν μπορούν είτε για όποιον λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί να μη χάνουν το μισθό τους, αλλά να μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπου δε θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή το κοινό.
Κλείνοντας η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική, «ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προγραμματικές του θέσεις έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε το τέλμα και η επισφάλεια που ζούμε σήμερα να φανεί ότι έχει διέξοδο».
Πρόσθεσε, δε, ότι είναι εφικτός και αναγκαίος ένας άλλος δρόμος, ενώ ανέφερε ότι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, είναι η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η στήριξη των μισθών, με το βασικό στα 800 ευρώ.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση