Για αβεβαιότητα που έχει κατακλύσει τον κλάδο της εστίασης έκανε λόγο ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Εξαπέλυσε δε βέλη κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τους στέρησε το δικαίωμα της εργασίας, ενώ η στήριξη που επικαλείται πως τους παρέχει δεν είναι πραγματική.
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις
«Είμαστε ένας κλάδος που έκλεισε τα μαγαζιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της κοινωνίας από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση μας στέρησε το δικαίωμα στην εργασία, που θα μας επέτρεπε να έχουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειές μας, αλλά και τις οικογένειες των εργαζομένων μας, χωρίς τη συγκατάθεση μας. Ζήσαμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις και ο κλάδος μας πειθάρχησε στο σύνολό του. Η στήριξη που επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι πραγματική. Είναι στήριξη μόνο της ρευστότητας των επιχειρήσεων, που έγινε αποκλειστικά με δανεικά. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που επικαλείται η κυβέρνηση θα επιστραφεί από τις αρχές του 2022. Η μόνη στήριξη μη επιστρεπτέα ήταν τα 800 ευρώ το Μάρτη του 2020. Καμία στήριξη δεν έχει υπάρξει για τις ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος», επισήμανε ο Σύλλογος στην κα Γεννηματά.
Αναφερόμενοι οι καταστηματάρχες εστίασης στο πρόγραμμα επανεκκίνησης με το 7%, σημείωσαν ότι πολυδιαφημίστηκε, είναι ακόμη σε εξέλιξη και από τις πληροφορίες που έχουν οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 30.000.
«Αν αφαιρέσετε αυτές που επανυποβάλλονται έπειτα από απόρριψη, δεν πρέπει τελικά να ξεπερνούν τις 20.000 αιτήσεις σε σύνολο 82.000 επιχειρήσεων. Όσες παρατάσεις και να δώσει η κυβέρνηση, δε θα αυξηθούν. Οι παρατάσεις διευκολύνουν την κυβέρνηση, που παρατείνει το χρόνο αποτίμησης του προγράμματος. Μέχρι σήμερα από τα νούμερα της κυβέρνησης και του κ. Γεωργιάδη δεν έχουν πληρωθεί πάνω από 700 επιχειρήσεις. Τραγικά νούμερα, αν υπολογίσετε τη ζημιά που έχει υποστεί το σύνολο του κλάδου με 8 μήνες κλειστές το σύνολο των επιχειρήσεων. Η εστίαση από νωρίς είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ποσοστό επιλογής της μείωσης του τζίρου στο 30%. Είχε αιτιολογήσει την αντίθεσή της, αλλά δεν εισακούστηκε. Το 30% πτώση τζίρου για όλο το 2020, που συμπεριλάμβανε και τους πρώτους 3 μήνες κανονικής λειτουργίας. Την εμμονή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ποσοστό τη θεωρήσαμε εικονική και το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν η λογιστική τακτοποίηση των εσόδων της».
Αιτήματα
Μάλιστα, ο Σύλλογος μαζί με το υπόμνημα έδωσε στην κα Γεννηματά κι έναν πίνακα με τα αποτελέσματα από επιχείρηση της Καλαμάτας, όπου, όπως υπογραμμίζουν, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η λογιστική απάτη που έχει πραγματοποιηθεί σε βάρος της εστίασης.
Τα αιτήματα που ανέπτυξαν στην κα Γεννηματά είναι:
-Απαλλαγή ενοικίων για Ιούλιο και Αύγουστο. Επαναφορά των ποσοστών 60 –
- μέχρι το τέλος του έτους
-Επιδότηση της εργασίας των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους
-Επαναφορά των 120 δόσεων
-Να μειωθεί το ποσοστό επιστροφής στις επιστρεπτέες προκαταβολές ή να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες
-Να μειωθεί άμεσα το ποσοστό πτώσης τζίρου από 30% στο 15% για το περίφημο 7% του κεφαλαίου επανεκκίνησης
-Να εξαλειφθούν με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τα τέλη και τα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα του 2020 και του 2021
-Να διατηρηθεί το μειωμένο ποσοστό του ΦΠΑ στην εστίαση.
Της Βίκυς Βετουλάκη