Τις θέσεις του για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην επικαιρότητα επικοινώνησε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας γραφείου συμβουλευτικής και ενημέρωσης για τους δανειολήπτες στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Όπως, δε, διευκρίνισε, το εν λόγω γραφείο δημιουργήθηκε κατόπιν συνεργασίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και του ΟΑΕΔ, με σκοπό να ενημερώνει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση έχουν ανάγκη, μέσα από το εξειδικευμένο προσωπικό που το απαρτίζει.
Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργεί το τοπικό παράρτημα της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, που παρέχει αντίστοιχες συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου από πλευράς του το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας να παρέχει μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με εργατικά, νομικά, αλλά και οικονομικά ζητήματα.
Καθορισμός κατώτατου μισθού
Για την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Σ. Τσώνης τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η αύξηση ασφαλώς δε μας καλύπτει και κρίνεται κατώτερη των προσδοκιών αλλά και των αναγκών μας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο κατώτατος μισθός της χώρας είναι καθηλωμένος στο ίδιο επίπεδο, αυτομάτως αυτό καθιστά την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία δεν έχει γίνει ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό».
Συνέχισε, δε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω αύξησή του: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η έννοια του κατώτατου μισθού έχει βιοποριστικό χαρακτήρα, βάζοντας τις βάσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων, ενώ έχει άμεση εφαρμογή σε 600.000 εργαζομένους, καθώς και έμμεση εφαρμογή σε 1.000.000 εργαζομένους, αφού με βάση αυτόν υπολογίζεται μέρος άλλων επιδομάτων».
Εμβολιασμός και πανδημία
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της πανδημίας, αλλά και των εμβολιασμών, που απασχολούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας: «Τελευταία παρατηρούμε ότι η πανδημία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ζώντας πια ένα τέταρτο κύμα. Από πλευράς μας, ως φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων ζητούμε από τον κόσμο να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί το απαραίτητο τείχος προστασίας, αφού διαφορετικά η κοινωνία δε θα αντέξει ούτε άλλες εκατόμβες νεκρών ούτε και νέες καραντίνες».
Αναφερόμενος δε στο κομμάτι των εμβολιασμών, πρόσθεσε: «Οι εργοδότες πρέπει να εφαρμόσουν τις καλές πρακτικές σ’ αυτή την κατεύθυνση και όχι πρακτικές διαχωρισμού και διακρίσεων των εργαζομένων. Μια σωστή και αξιέπαινη κίνηση που παρατηρήθηκε, ήταν αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδας, που από την πρώτη στιγμή με καθαρή φωνή δήλωσε τη θετική της στάση απέναντι στον εμβολιασμό». Κλείνοντας, σχολίασε ότι «Η κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα, ώστε να χαραχθεί μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική συνεννόησης. Οι κοινωνικοί αγώνες και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν κανένα μέλλον, εάν αγνοούν την αξία της ανθρώπινης ζωής και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών».
Της Χριστίνας Μανδρώνη