Σε ένα νομό, όπως ο δικός μας, που αντιμετωπίζει οξυμμένα προβλήματα παραβατικότητας και πρόσφατα έζησε μάλιστα ακόμα και εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, μετά τα σοβαρά περιστατικά (Πιπερίτσα – Μεσσήνη, Κυπαρισσία), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την επίσκεψή του, επανήλθε με νέες γενικές υποσχέσεις, με γνώμονα ιδίως να καρπωθεί ο ίδιος και οι συν αυτώ κάποια επικοινωνιακά οφέλη.
Επανέλαβε, δηλαδή, όσα είχε υποσχεθεί και τον Ιανουάριο του 2020, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, όταν, σε μια ακόμη πανηγυρική φιέστα του κυβερνώντος κόμματος στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, ανακοίνωνε την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που υποτίθεται ότι θα έλυνε άμεσα τα ζητήματα της εγκληματικότητας στην περιοχή μας. Κι όλα αυτά ενώ ο ίδιος βέβαια γνωρίζει πολύ καλυτέρα από τον καθένα μας πως τα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα του νομού μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, στερούμενα του αναγκαίου προσωπικού και των σύγχρονων υποδομών. Και πώς θα μπορούσε να μη συμβεί αυτό, άραγε, όταν το δόγμα “νόμος & τάξη” του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται, π.χ., στη φύλαξη τύπων σαν τον κ. Φουρθιώτη ή στην πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για τα δημόσια ΑΕΙ!
Η λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΥΚ) για την καταπολέμηση της παραβατικότητας αποτελεί μια αναγκαία πλέον εξέλιξη, αλλά από μόνη της δεν αρκεί, αν δε λυθούν τα μείζονα ζητήματα, όπως είναι η ενίσχυση του δυναμικού και των υποδομών της ΕΛΑΣ και η δημιουργία των απολύτως αναγκαίων νέων οργανικών θέσεων. Το οξύμωρο είναι, πάντως, πως οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, αντί να είναι ειλικρινείς κι ευθείς απέναντι στον υπουργό, του προέβαλαν αντίθετα μια εξωραϊσμένη εικόνα, όπως προβλήθηκε από τα ΜΜΕ, την ώρα μάλιστα που οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων διαμαρτύρονται σχεδόν σε καθημερινή βάση για την έξαρση της παραβατικότητας στις κοινότητες! Και τούτο, μάλιστα, όταν, αντί για αύξηση των οργανικών θέσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας που ζητούσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, το υπουργείο περιορίζεται στη μετακίνηση αστυνομικών από τη μία Διεύθυνση στην άλλη!
Να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, πως ήταν τον Ιανουάριο του 2014 που το τότε επιχειρησιακό σχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου έφερε τη μείωση των οργανικών θέσεων αστυνομικών στη Μεσσηνία κατά 80 ένστολους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, ήταν εκείνη που αναδιάρθρωσε και ενίσχυσε τα αστυνομικά τμήματα, ώστε η λειτουργία τους να είναι αποτελεσματική για τον πολίτη και ασφαλής για τους αστυνομικούς, δημιούργησε το θεσμό των κινητών αστυνομικών μονάδων, που ακόμα και σήμερα, στελεχωμένες με επάρκεια, πραγματοποιούν επισκέψεις στα χωριά του νομού, ίδρυσε αστυνομικό σταθμό στο αεροδρόμιο Καλαμάτας δημιουργώντας 17 νέες οργανικές θέσεις στη Μεσσηνία, αναβάθμισε το θεσμό του τοπικού αστυνόμου, που σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε υποδειγματικά, έθεσε εκ νέου σε λειτουργία τις σχολές της Αστυνομίας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών ασφάλειας για τον πολίτη.
Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που προτάσσει την καταστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας ότι η παραβατικότητα έχει κοινωνικές αίτιες, εστίασε στην πρόληψη του εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό με γνώμονα την κοινωνική ενσωμάτωση και την καταπολέμηση της παραβατικότητας, μέσω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ρομά, ιδρύθηκε Ειδική Γραμματεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δέκα υπουργείων (εργασίας, παιδείας κ.λπ.), η οποία υλοποίησε αποτελεσματικές δράσεις.
Η Ν.Δ., με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων της, κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά και ακύρωσε όλες τις δρομολογημένες δράσεις, με αποτέλεσμα την εκ νέου αύξηση της παραβατικότητας και την απώλεια κάθε έλεγχου.
Θυμίζουμε, έξαλλου, ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. υπήρξε η μεταφορά της ευθύνης σχεδιασμού της αντεγκλητικής πολιτικής και της λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ΥπΠΠ, με αποτέλεσμα την έκρηξη του οργανωμένου εγκλήματος σε κάθε επικράτεια της χώρας. Μια απόφαση που συνιστά ευρωπαϊκό παράδοξο κι ελήφθη παρά τις προειδοποιήσεις της νομικής κοινότητας του τόπου μας. Στο ίδιο συμπέρασμα, της ενδυνάμωσης του οργανωμένου εγκλήματος το τελευταίο διάστημα, κατέληξε εξάλλου και το πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων που διοργανώθηκε στην πόλη μας με τη συμμετοχή πολλών πολιτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων, αλλά και εκπροσώπων της ΕΛΑΣ
Οι γενικόλογες διακηρύξεις και οι επικοινωνιακές φιέστες του κ. Χρυσοχοΐδη, είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν για να εμπεδώσουν το αίσθημα δικαίου και ασφάλειας στους πολίτες του νομού μας.
Χρειάζονται ιδίως ρεαλισμός, σχέδιο, πρόληψη και οργανωμένη στρατηγική που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει από την πλευρά αυτής της κυβέρνησης, όσο κι αν επιχειρείται με φιέστες να διασκεδάζονται οι εντυπώσεις.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ