Δήμαρχοι με… πήλινα πόδια και υπόγειες συναλλαγές – «Λάβρος» εναντίον της απλής αναλογικής ο Παναγιώτης Νίκας

Δήμαρχοι με… πήλινα πόδια και υπόγειες συναλλαγές – «Λάβρος» εναντίον της απλής αναλογικής ο Παναγιώτης Νίκας

Με έντονο σκεπτικισμό αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή την απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας.
Χθες, στο περιθώριο της συνέντευξης για τις εκδηλώσεις εν όψει της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, απαντώντας σε ερώτηση του “Θ” επισήμανε ότι η πληθώρα υποψήφιων δημάρχων στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και γενικότερα στη Μεσσηνία αποδεικνύει του λόγου του το αληθές.
Σχολιάζοντας τη γενικότερη εικόνα χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα “καταστροφικό”, αφού αποτελεί προοίμιο συγκρούσεων και “υπόγειων συναλλαγών ντροπής”.
Μάλιστα, έκανε λόγο για “μικρούς δημάρχους” που θα αναδειχτούν στον πρώτο γύρο, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου, σχολίασε ότι θα γίνουμε μάρτυρες πρωτόγνωρων γεγονότων.
“Λυπάμαι για όλα αυτά και κάποτε θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε την απλά αναλογική ως πανάκεια. Βέβαια, εύχομαι καλή συνέχεια σε όσους συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά δε θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα που διαγράφεται.
Ο δήμαρχος που θα εκλεγεί θα έχει στην ουσία… πήλινα πόδια, μια και θα πρέπει να συναλλάσσεται με ένα μεγάλο αριθμό δημοτικών συμβούλων, χωρίς να μπορεί να προωθήσει το σχέδιό του. Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι πρότινος, ο δήμαρχος μπορούσε να προχωρήσει στα έργα που ήθελε. Φυσικά, αν πάρουμε ως παράδειγμα το Δήμο Καλαμάτας, δε σημαίνει ότι δεν έγιναν και λάθη. Μόνο αυτός που δεν εργάζεται είναι αλάνθαστος”.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει ότι με την απλή αναλογική αλλά και με μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η αποσύνδεση των κοινοτικών εκλογών από τα δημοτικά ψηφοδέλτια, η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες, τα δημοτικά/περιφερειακά δημοψηφίσματα, η ισχυροποίηση των επιτροπών διαβούλευσης και των λαϊκών συνελεύσεων, υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία.
Στο ερώτημα για το αν η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των αιρετών στους ΟΤΑ οδηγεί σε ακυβερνησία, για τους υποστηρικτές της το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα έρχεται να αντικαταστήσει ένα καλπονοθευτικό σύστημα που καταργούσε κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας. Ένα σύστημα στο οποίο η παράταξη του δημάρχου/περιφερειάρχη αποσπούσε το 60% των εδρών του συμβουλίου, ανεξάρτητα από το ποσοστό που είχε στον πρώτο γύρο.
Τώρα η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων, που πλέον καθίστανται τα αποφασιστικά, δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα, θέτοντας τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και το μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη