Η Ελένη Λούρα παρέλαβε τη σκυτάλη της προεδρίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας από τον Αντώνη Καζάκο, ο οποίος υπηρέτησε το ίδιο πόστο για 17 χρόνια και «είναι ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος, ο οποίος πολλά χρόνια έχει δώσει τη “μάχη” του στο σύλλογο και παραμένει στην ομάδα μας, έχοντας απίστευτο συμβουλευτικό ρόλο». Δεν υπάρχει ίσως πιο ιδανική εξέλιξη από μια τέτοια διαδοχή, όπου πάνω στο δρόμο, στη σοφία και την εμπειρία των παλιών, έρχεται να μεγαλώσει το οικοδόμημα με τη νεανική δημιουργική πνοή της καινούργιας γενιάς, που όχι μόνο ξεκινάει με έντονη απτή δραστηριότητα, αλλά εμφορείται από μακροχρόνιο όραμα. Στο ΔΣ του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι Γιάννης Κάστανος (αντιπρόεδρος), Γιάννης Ψυχογιός (γραμματέας), Γιώργος Κυριακόπουλος, Θοδωρής Παπαευγενίου και
Έβαν Γουόλς (μέλη), όμως μαζί τους σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια έχουν όλους τους ντόπιους και όσους αγαπούν το χωριό.
Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο, με άξονες στόχευσης τα παιδιά, τους ενήλικες και το περιβάλλον. Οι ομογενείς είναι ένα ξεχωριστό δυναμικό κομμάτι της Αλαγονιάς, με την αγάπη για το χωριό να έχει περάσει ακόμα και στα εγγόνια όσων αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν πριν από πολλά χρόνια. Μια ιδιαίτερη τέτοια περίπτωση η Μέλανι Αλεξέα, η οποία μαζί με τον Έβαν Γουόλς εγκαταστάθηκαν εδώ και μια 5ετία περίπου στον Ταΰγετο, «τρέχοντας» το πρότζεκτ φυσικής καλλιέργειας και περμακουλτούρας «Food & Farm».
Η περίπτωση της Μέλανι και το Έβαν αποτέλεσαν ξεχωριστή έμπνευση για την, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, Ελένη Λούρα ώστε να εμπλακεί πιο ενεργά στα κοινά του τόπου της και να δείξει στην μικρή της κόρη το χωριό αισθητά αλλαγμένο μέσα σε μια δεκαετία, σε συνέχεια των όσων έχουν γίνει διαχρονικά και από τον νυν πρόεδρο της κοινότητας, Γιώργο Καζάκο ο οποίος έχει επίσης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.
Την πεποίθηση ότι «γίνεται» καλλιέργησε και η είδηση ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στην προσπάθεια αναζωογόνησης των χωριών της Καλαβρίας μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 28.000 ευρώ που πρόσφεραν οι ιταλικές Αρχές σε νέες οικογένειες που θα ξεκινήσουν επιχειρησιακές δράσεις σε ορεινές περιοχές τουλάχιστον 3ετούς διάρκειας. Η Ελένη Λούρα επισημαίνει ότι υπάρχει μια τάση των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις δύσκολες συνθήκες ζωής στις πόλεις με επιστροφή στην ύπαιθρο, όμως χρειάζεται «να αλλάξει το όραμα και ο στόχος και θέλει πολλή προσπάθεια και από εμάς, αλλά και στήριξη από την πολιτεία».
Η εξαγγελθείσα πέρυσι Ολοκληρωμένη Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ταϋγέτου είναι προς αυτήν την κατεύθυνση αρκεί να υλοποιηθεί και μάλιστα με τον σωστό τρόπο (χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης με συνολική πίστωση 25.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 20 θα προορίζονται για έργα δημόσιου χαρακτήρα, ενώ τα υπόλοιπα 5 έργα θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις πιο πάνω περιοχές). Τα (μεσσηνιακά) χωριά του Ταϋγέτου λειτουργώντας στη βάση του η ισχύς εν τη ενώσει και στη συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα είναι κοινά κατέθεσαν ομόφωνη πρόταση, που εν μέρει ταυτίζεται με την ΟΧΕ της Περιφέρειας και του Δήμου. Ανάμεσα στα αιτήματα είναι η αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων και χώρων (όπως το ξυλοπριστήριο, το αγροκήπιο και η αποθήκη πατατόσπορου) με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και γενικά η επιδιωκόμενη ανάπτυξη να μην είναι μόνο για τουριστικούς σκοπούς και χωρίς όφελος για την τοπική κοινότητα.
Περιμένοντας όμως να ξεκινήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουν άλλα πιο επείγοντα ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τους αρμοδίους. Περίπου τρία χρόνια μετά τις καθιζήσεις ο δρόμος προς την Αλαγονία παραμένει με χαλίκι και οι κάτοικοι περιμένουν την τήρηση της δέσμευσης του Δήμου Καλαμάτας ότι το έργο θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Γενικά η συντήρηση και ο καθαρισμός του (γενικότερα προβληματικού) οδικού δικτύου στον Ταΰγετο είναι μια πάγια ανάγκη, λόγω των καιρικών συνθηκών, που πρέπει να αντιμετωπίζεται σε τακτική βάση.
Από την άλλη, η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει πολλές περιοχές της χώρας γεμίζει φόβο και ανησυχία τους κατοίκους του Ταϋγέτου, οι οποίοι έχουν ζήσει στο παρελθόν τον ίδιο εφιάλτη. Έτσι, βρίσκονται σε επιφυλακή, έχοντας όμως επίγνωση των δυσμενών συνθηκών για τις οποίες θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει η πολιτεία. Δυστυχώς όμως δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κονδύλια στο δασαρχείο για καθαρισμό των ορεινών δρόμων και δεν έχει γίνει συντήρηση των υδατοδεξαμενών –παραλείψεις που αυτές τις μέρες όλοι καταλαβαίνουν πόσο εγκληματικές είναι… Επιπλέον, τα ξεραμένα πλατάνια, πολλά από τα οποία βρίσκονται μέσα στην κοίτη του Νέδοντα, εντείνουν τον κίνδυνο για πυρκαγιά, αλλά από το Φθινόπωρο και για πλημμύρες, καθώς μπλοκάρουν ακανόνιστα τις διόδους του νερού.
Το καμπανάκι έχει ηχήσει και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, ακούει κανείς;
Πλούσιες δράσεις, αλλά και αναβολές
Κόντρα σε αυτές τις νευραλγικές παραλείψεις καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι το έργο των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου και όσων των στηρίζουν. Ο κορωνοϊός οδήγησε σε ματαιώσεις, αναβολές και περιορισμούς, όμως και πάλι οι δράσεις που γίνονται είναι αξιοθαύμαστες. Ο σύλλογος της Αλαγονίας δεν είναι άμεσος διοργανωτής, καθώς την πρωτοβουλία έχει ο Δημάκειος σύλλογος, με «ψυχή» τον Χρήστο Ζερίτη, όμως οι Δημάκειοι αγώνες που έφερναν από όλα τα χωριά του Ταϋγέτου και την Καλαμάτα περίπου 250 παιδιά τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς δεν διεξήχθησαν την τελευταία 2ετία.
Οι προγραμματισμένες για χθες και σήμερα εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού Αλαγονίας που υλοποιείται σε συνεργασία με την «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας άλλαξαν ημερομηνία, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές. Ειδικά η παράσταση Καραγκιόζη μετατίθεται για τις 11/8, 21:00, ενώ η συναυλία Bit gia bit μάλλον θα γίνει στις 21/8. Επίσης, αναβλήθηκε λόγω της αναμενόμενης πολυπληθούς προσέλευσης η προβολή της ταινίας «Ζορμπάς», όπως και η φημισμένη γιορτή της Πατάτας (ήταν για τις 21/8).
Ενδιαφέρον εγχείρημα είναι το “Δημοτικό Κατάστημα Ανταλλαγής” και παράλληλα τα εκθέματα της Συλλογής Εγγράφων Δημόσιας Διοίκησης.
Νευραλγικής σημασίας είναι το μονοπάτι που ανοίχθηκε τον τελευταίο χρόνο και στόχος είναι μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο μέσα από το οποίο θα ενωθεί με τα υπόλοιπα χωριά, με σηματοδοτημένους χάρτες σε κάθε χωριό.
Ένα σπουδαίο πρόγραμμα είναι και το Θερινό Ορεινό Σχολείο που δημιουργήθηκε για τα παιδιά που επισκέπτονται το χωριό το Καλοκαίρι. «Βασίζεται στη γνωριμία με το βουνό, τα χωριά του Ταϋγέτου, τα οποία επισκεπτόμαστε με εκπαιδευτικές εκδρομές και με δημιουργικά εργαστήρια με επιλεγμένες θεματικές, εκπαιδευτικά μέσα και υλικά, εξηγεί η κα Λούρα, η οποία είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση υπάρχει και για τα περιβαλλοντικά προγράμματα, με το εργαστήρι σποροβόλων να διεξέγεται με μεγάλο ενδιαφέρον και επιτυχία και την τήρηση του «zero waste» να αφήνει ουσιαστικό και εντυπωσιακό κέρδος μέσα από την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων στις κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού, με την επανάχρηση υλικών και σκευών.
Η πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του αιωνόβιου παππού, Γιάννη Ροβολή, ο οποίος είναι ο λαογράφος του χωριού έγινε με μεγάλη συγκίνηση, ενώ η εφημερίδα με τα Παναλαγονιακά Νέα που εκδίδεται μέχρι τώρα κάθε τρίμηνο και αναμένεται να γίνει και ηλεκτρονική ενημερώνει για τα νέα και ενώνει τους απανταχού φίλους και κατοίκους του Ταϋγέτου…
-Μπορείτε να δείτε όλο το θερινό πολιτιστικό πρόγραμμα και τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας στη σελίδα που λειτουργεί στο Facebook.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη