Ένα 15% του προσωπικού ακόμα το σκέπτεται ή αρνείται
«Ante portas» της αναστολής εργασίας κινδυνεύουν να βρεθούν εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας, εάν μέχρι και τις 30 Αυγούστου δεν έχουν κάνει, έστω, την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση και με τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε πιέζει τους ανεμβολίαστους να πάρουν επιτέλους το δρόμο για τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι συνέπειες πια για τους εργαζομένους που επιμένουν να μην εμβολιασθούν έχουν δύο κατευθύνσεις: είτε το δρόμο της αναστολής εργασίας είτε να βάζουν κάθε μήνα βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν rapid test σε ιδιωτικά κέντρα.
Οι εμβολιασμοί πολιτών και στη Μεσσηνία εξακολουθούν να είναι μειωμένοι σε σχέση με τις αρχές καλοκαιριού.
Τα δε Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας συνεχίζουν τους εμβολιασμούς, όμως, όπως μας είπαν οι δύο διοικητές, η κάμψη που έχει καταγραφεί συνεχίζει, ενώ εκτιμάται ότι ένα ποσοστό εργαζομένων περίπου στο 15% θα οδηγηθεί σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου λόγω της άρνησής του να εμβολιασθεί.
Νοσοκομείο Καλαμάτας
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε ότι η κάμψη που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στις εμβολιαστικές γραμμές του νοσοκομείου συνεχίζεται.
Σε ό,τι, όμως, αφορά το προσωπικό του νοσοκομείου, οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί. Στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αρκετά υψηλό, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται εμβολιασμοί και στο λοιπό προσωπικό, το οποίο είχε μείνει σε χαμηλά ποσοστά.
«Εκτιμώ ότι δε θα είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτών που θα χρειασθεί να βγουν σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου», τόνισε η κα Αλειφέρη.
Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
Ο δε διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, τόνισε πως υπάρχει μια κάμψη τις τελευταίες ημέρες στην πορεία των εμβολιασμών. Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δε γίνεται νοσηλεία ασθενών covid, παρά μόνο ανίχνευση και, αν απαιτηθεί, διακομιδή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Για τα εμβόλια λειτουργούν τρεις γραμμές: δύο για το εμβόλιο της Pfizer και μία για το εμβόλιο της Johnson.
Επίσης στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπάρχουν ανεμβολίαστοι στο προσωπικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων κι εδώ είναι στο λοιπό προσωπικό, ενώ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κυμαίνεται μεταξύ του 10-12%
Ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι συνολικά ένα 15% του προσωπικού δεν είχε εμβολιασθεί. «Περιμένουμε μέχρι και την επόμενη εβδομάδα και όσοι δεν εμβολιασθούν, δυστυχώς από 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας», τόνισε.
Πάντως, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του, παρά τις ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό τα τελευταία χρόνια.
Και χωρίς μισθό
Σύμφωνα με το νόμο, οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό κ.λπ.) που δε θα εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου θα υποχρεωθούν σε αναστολή εργασίας. Κάτι που σημαίνει και στέρηση του μισθού τους. Επίσης δεν καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ανεμβολίαστων εργαζομένων.
Επειδή, ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο προπληρώνονται ανά 15νθήμερο, όσοι παραμείνουν ανεμβολίαστοι και τεθούν σε αναστολή εργασίας, ενδέχεται να αναγκαστούν να επιστρέψουν το μισθόπου θα τους έχει καταβληθεί.
Μάλιστα, έχει ήδη ζητηθεί από νοσοκομεία όλης της χώρας να προετοιμάσουν το πλάνο για το πόσα άτομα που δε θα εμβολιαστούν μπορεί να χρειασθεί να αντικαταστήσουν.
Της Βίκυς Βετουλάκη