Σε παρέμβασή του για την πανδημία στη Μεσσηνία, που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτριος Τζωρτζίνης και ο γεν. γραμματέας Ηλίας Μανδηλάρης, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, τονίζει:
Ο νομός Μεσσηνίας βρίσκεται σε μια στιγμή έντονης δοκιμασίας εξαιτίας της εξελισσόμενης πανδημίας του κορωνοϊού. Το ήδη υποστελεχωμένο σύστημα Υγείας της Μεσσηνίας δέχεται έντονες πιέσεις από το μεγάλο αριθμό ασθενών που καλείται να εξυπηρετήσει, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νομό μας.
Η χαλάρωση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού, έστω και λιγοστών συμπολιτών μας εν όψει του καλοκαιριού, που στο βωμό της διασκέδασης, στα πλαίσια της ξεγνοιασιάς των διακοπών είτε και πιθανά του οικονομικού οφέλους από κάποιους επαγγελματίες, σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση του Αυγούστου, γιγάντωσαν το πρόβλημα της πανδημίας στο νομό.
Αυτό έχει ως συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών κορωνοϊού στο νοσοκομείο Καλαμάτας και στις άλλες μονάδες υγείας του νομού. Η έλλειψη αστυνόμευσης στην τήρηση των μέτρων από τις αρμόδιες αρχές, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την αύξηση των κρουσμάτων και τη νοσηρότητα στο νομό. Οι φωνές αγωνίας του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, για την τήρηση των μέτρων πρόληψης, και η έκκληση για μαζικό εμβολιασμό των συμπολιτών μας, δεν εισακούστηκαν.
Και σε κυβερνητικό επίπεδο οι εκκλήσεις αγωνίας του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας για τη στελέχωση των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και της Ά/βάθμιας φροντίδας Υγείας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό έπεσαν στο κενό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και τα Κέντρα Υγείας του νομού, είναι υποστελεχωμένα πριν την έναρξη της πανδημίας.
Έτσι, η Μεσσηνία βρίσκεται σήμερα στην έντονη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας με υποστελεχωμένα τα δύο νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού και με το λιγοστό προσωπικό σε έντονη κόπωση λόγω της υπεράνθρωπης προσπάθειας να τα βγάλει πέρα τα χρόνια της πανδημίας.
Ηθική υποχρέωση και σαφώς το αδιανόητο με τον εμβολιασμό των υγειονομικών για τον κορωνοϊό, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με μέτρα αναστολής της εργασίας τους που θα βγάλουν εκτός μάχης ελάχιστους, αλλά απολύτως απαραίτητους, υγειονομικούς στη Μεσσηνία εν μέσω της γιγάντωσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Η αντιμετώπιση της μείωσης του υγειονομικού προσωπικού της Μεσσηνίας κυρίως σε νοσηλευτές μας και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών είναι εμβολιασμένοι, δείχνει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με έλλειψη επαγγελματικού σχεδιασμού.
Ως Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας ζητάμε από την Πολιτεία την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού με το μόνιμο απαραίτητο προσωπικό και πλήρωση όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν στα δύο νοσοκομεία του νομού και τα Κέντρα Υγείας, σταματώντας τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από τα τελευταία στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ζητάμε την αξιοποίηση του λιγοστού υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με μοναδικό κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του Νομού μας κάθε δεδομένη στιγμή.
Το σχεδιασμό προληπτικά των επιχειρησιακών βημάτων ανάπτυξης των υγειονομικών μονάδων του νομού με τη συμμετοχή και των ιδιωτών γιατρών και τη γνωστοποίηση αυτών των σχεδίων.
Ζητάμε από την πολιτεία την αυστηρή τήρηση των μέτρων χωρίς παρεκκλίσεις και από τους συμπολίτες μας να δείξουν μέγιστη υπευθυνότητα αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ο μαζικός εμβολιασμός των συμπολιτών μας και η αυστηρή τήρηση των μέτρων είναι επιτακτικός.
Καλούμε τους ιδιώτες ιατρούς, με όποιο τρόπο μπορούν, να συνδράμουν το Νοσοκομείο Καλαμάτας αυτή τη δύσκολη στιγμή που διανύει ο τόπος μας. Ο ιατρικός κόσμος της Μεσσηνίας έχει έντονη αγωνία αυτή τη στιγμή και θα συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε κόστος για την καλύτερη υγεία των συμπολιτών μας.