Στροφή 180 μοιρών από το υπουργείο Παιδείας, καθώς η υπουργός δήλωσε χθες πως τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν, καθώς δε νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση.
Βεβαίως, αυτό συνιστά μετατόπιση από το περυσινό δόγμα των παρατεταμένων lockdown, του κλεισίματος τμημάτων αλλά και της άρνησης αραίωσης των μαθητών ανά τμήμα ή της επιβολής διπλών βαρδιών, προτάσεις που είχαν κάνει πολλές φορές εκπαιδευτικοί φορείς.
Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την επιτροπή των ειδικών.
«Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής» σημείωσε η κα Κεραμέως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι.
Σημείωσε ακόμη πως απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές. Ανέφερε, τέλος, ότι περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.
Το εγχείρημα των σχολείων είναι υψηλού ρίσκου για τη κυβέρνηση, καθώς δε θέλει επ’ ουδενί να δει σχολικές μονάδες να κλείνουν, ενώ θέλει να περάσει στη κοινωνία το δόγμα «κανένα περιθώριο νέου lockdown».
Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι η υπουργός Παιδείας είπε συγκεκριμένα: «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν καθώς δε νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση», αποκαλύπτοντας πως «η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις».
«Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού, πλην της γυμναστικής», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.
«Περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Από την άλλη πλευρά, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως η επιλογή αυτή είναι «πάνω στο τραπέζι» και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού το επόμενο διάστημα.
Αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Ο υφυπουργός Παιδείας διεμήνυσε ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ αίσθηση προκαλεί το ότι παραδέχτηκε αρρυθμίες που εντοπίστηκαν σε ειδικά μαθήματα, ειδικά στις αρχιτεκτονικές σχολές. Ειδικά για την Αρχιτεκτονική Ξάνθης, όπου εισήχθησαν μόνο 10 άτομα, επισήμανε ότι «μόνοι τους οι υπεύθυνοι της σχολής έκαναν λάθος βάζοντας μια εξαιρετικά υψηλή ελάχιστη βάση εισαγωγής – 17,4 – στο γραμμικό σχέδιο όταν το κατάλαβαν, ζήτησαν να το αλλάξουν, αλλά είχαν παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες». «Στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης ήταν πρόβλημα η επιλογή της ίδιας της σχολής να έχει πολύ υψηλές βάσεις μη αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα είχε η κίνηση αυτή», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι το πρόβλημα στο Μαθηματικό της Σάμου – όπου εισήχθησαν μόνο 5 φοιτητές – αφορά στο γεγονός ότι το 2019 δημιουργήθηκαν πολλές τμήματα στην ηπειρωτική χώρα, και οι φοιτητές προτιμούν να πηγαίνουν σε αυτά, παρά σε ένα νησί.