Έντονη αντίδραση 11 γιατρών ότι θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του
Αναβρασμός επικρατεί στους γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας, από τη μία για την αναστολή στην οποία τέθηκαν ανεμβολίαστοι γιατροί από κρίσιμα πόστα, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (τέθηκαν σε αναστολή προϊσταμένη και διευθύντρια) και από την άλλη για τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου που ζητά από τη διοίκηση γιατροί όπως γυναικολόγοι, χειρουργοί, ορθοπαιδικοί κ.λπ. να στελεχώσουν την κλινική covid.
Με την εξαιρετικά επείγουσα γνωμοδότησή του το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει στη διοίκηση του νοσοκομείου και την Ιατρική Υπηρεσία ότι οι νοσηλευθέντες στην κλινική covid έχουν φτάσει τα 81 άτομα και με το ιατρικό προσωπικό που τώρα υπηρετεί, η νοσηλεία των ασθενών και η εφημέρευση στην κλινική κρίνονται επισφαλείς, ενώ το ιατρικό προσωπικό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες.
Μετακίνηση γιατρών
Στη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου εγκρίθηκε η μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών στην κλινική covid. Επίσης, εγκρίθηκε να διατεθούν όλοι οι επικουρικοί ιατροί της Νοσηλευτικής Μονάδας.
Έτσι το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί ομόφωνα να ζητηθεί να εγκριθούν για λόγους έκτακτης ανάγκης συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως τονίζεται στην απόφαση, είναι αδύνατον να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κλινικές covid από το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό, οι οποίοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες καλύπτουν τις ανάγκες και τις εφημερίες αυτών, χωρίς άδεια και ρεπό έπειτα από συνεχείς εφημερίες.
Αρχικά, ζητά άμεσα τη μετακίνηση ιατρών με ειδικότητες Πνευμονολογίας, Φυματιολογίας και Παθολογίας από τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και η 6η ΥΠΕ να εγκρίνει τη μετακίνηση ειδικευμένων, ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών από τα Κέντρα Υγείας για κάλυψη επιτακτικών αναγκών του νοσοκομείου.
Ακολούθως προτείνει πρόγραμμα ανά δεκαήμερο έως και τέλος Οκτωβρίου με επίκουρους ιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού Τομέα (καρδιολόγους, γυναικολόγους, οφθαλμίατρους, ΩΡΛ κ.λπ.).
Αντίδραση γιατρών
Έντεκα γιατροί που περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου αντέδρασαν άμεσα σε αυτή, στέλνοντας έγγραφη απάντηση στη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και στο ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο.
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι ο ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες που αντιστοιχούν στην ειδικότητά του. Επίσης, ότι ο διοικητής ενός νοσοκομείου δεν έχει την αρμοδιότητα να μετακινεί ιατρό του ΕΣΥ σε ιατρικό τμήμα άλλο από εκείνο της ειδικότητάς του. Πολύ περισσότερο να τον μετακινεί σε ανύπαρκτο – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν – τμήμα, δηλαδή σε τμήμα που δεν προβλέπεται από το οργανισμό του νοσοκομείου.
Ακόμα επισημαίνουν ότι οι αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία, δεν του επιτρέπουν τη γνωμοδότηση για τη μετακίνηση ιατρών, έστω και εσωτερική. Μάλιστα, σημειώνεται ότι μια τέτοια γνωμοδότηση είναι όχι μόνο αντεπιστημονική, αλλά αντιβαίνει και τον πρόσφατα επικαιροποιημένο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Υπογραμμίζουν, δε, ότι πρόκειται για παράνομη εντολή, γιατί ούτε οι διοικητές ΥΠΕ ούτε οι διοικητές νοσοκομείου νομιμοποιούνται να μετακινούν ιατρούς σε τμήματα που δεν αντιστοιχούν με την ειδικότητά τους.
Εφιστούν την προσοχή, λοιπόν, ότι ήδη τα τμήματα των κλινικών που ζητείται μετακίνηση των ιατρών λειτουργούν με προφανή έλλειψη προσωπικού, υπερβάσεις εφημεριών, και κυρίως με επικουρικούς ιατρούς η πλειονότητα των οποίων απολύονται 31/10/2021.
Τέλος, οι διαμαρτυρόμενοι γιατροί τονίζουν ότι η οποιαδήποτε μη σύννομη μετακίνησή τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία όλου του νοσοκομείου.
Ζητούν να ανακληθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη, αντιεπιστημονική, που οδηγεί στην επισφαλή και επικίνδυνη λειτουργία τόσο της μονάδας covid όσο και ολόκληρου του νοσοκομείου.
Της Βίκυς Βετουλάκη