Κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του πόσιμου νερού σε χωριά της Δυτικής Μάνης, όπως η Καστάνια και ο Πύργος, δεν έχει παρουσιασθεί από τις εργαστηριακές αναλύσεις που γίνονται τακτικά όλη αυτή την περίοδο, με όλες τις μετρήσεις να αναφέρουν ότι είναι εντός των ορίων που καθορίζουν οι σχετικές αποφάσεις.
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι με την περιοχή της Λαγκάδας, όπου στο νερό καταγράφονται περισσότερα άλατα και έχει γίνει σύσταση στους κατοίκους να μην το καταναλώνουν.
Αυτές είναι μερικές από τις διευκρινίσεις που έδωσε μιλώντας μας ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, παρουσιάζοντάς μας και τις τελευταίες εργαστηριακές αναλύσεις, οι οποίες έγιναν αρχές Αυγούστου.
Αφορμή στάθηκαν αναφορές κατοίκων για την ποιότητα του νερού, αλλά και δημόσια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της δημοτικής σύμβουλου Ιουλίας Πετροπουλέα, που κάνει λόγο για ακαταλληλότητα πόσιμου νερού, παρουσιάζοντας πολύ παλαιότερες χημικές αναλύσεις (του 1995 και του 2007).
Καθαρά τα αποτελέσματα
Σε μακροσκελές κείμενό της αναφέρεται και σε κρυμμένο έγγραφο από το Μάρτιο του 2020, που αφορούσε επίσης ακαταλληλότητα νερού, ενώ υποστηρίζει ότι ακόμα και τώρα το νερό είναι ακατάλληλο.
Όταν θέσαμε το ζήτημα στο δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, μας ενημέρωσε για τις αναλύσεις που έχουν γίνει σε δείγματα πόσιμου νερού, ενώ έθεσε τα αναλυτικά αποτελέσματα στη διάθεσή μας. Οι δε αναλύσεις προέρχονται από επίσημο πιστοποιημένο εργαστήριο στην Αθήνα.
Όσο για τις μετρήσεις, αφορούν δείγμα νερού από εξωτερική βρύση στον ιερό ναό στην Κοινότητα Πύργου του Δήμου Δυτικής Μάνης, όπου αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι εντός των ορίων που θέτει σχετική υπουργική απόφαση.
Το ίδιο αποτέλεσμα αναφέρεται και σε δείγμα νερού από πέτρινη βρύση στον ιερό ναό στην Καστάνια.
Οι εξετάσεις που έγιναν αφορούν, μεταξύ άλλων, μικροοργανισμούς, κολοβακτηρίδια, αγωγιμότητα του νερού, θολότητα, οσμή, γεύση, νιτρώδη, αμμώνιο, χλώριο κ.λπ.
Όλες οι τιμές είναι φυσιολογικές για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
Οι δειγματοληψίες έγιναν στις 29 Ιουλίου και οι αναλύσεις ολοκληρώθηκαν στις 2 Αυγούστου.
Λαγκάδα: μειώθηκε η αγωγιμότητα
Ο κ. Γιαννημάρας διευκρίνισε ότι παραμένει ένα πρόβλημα αυτή την περίοδο με το νερό στη Λαγκάδα, το οποίο, επειδή δεν επαρκεί και συμπληρώνεται από γεώτρηση από τον Άγιο Νικόλαο, έχει μεγάλη ποσότητα αλάτων (υψηλή αγωγιμότητα). Για αυτό έχει συσταθεί στους κατοίκους να μην το χρησιμοποιούν για κατανάλωση, ότι δεν είναι πόσιμο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις.
Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι από φέτος το νερό αυτό έχει αναμειχθεί με νερό από του «Κοτσόβολου» και του «Βυρού» και η αγωγιμότητα έχει μειωθεί και έχει φτάσει στις 2.800 μονάδες, με το όριο βάσει των όσων ισχύουν να είναι στις 2.500 μονάδες.
Τέλος, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης τόνισε ότι γίνονται αναλύσεις κάθε δεύτερο μήνα στο νερό σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου, ενώ κάθε 15 μέρες γίνεται χλωρίωση από εταιρεία με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σε δεξαμενές που δεν έχουν ρεύμα μπορούν να τοποθετηθούν μηχανικοί χλωριωτές, για να γίνεται κι εκεί χλωρίωση.