Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους ιδιώτες γιατρούς, όπως και για τα φυσιοθεραπευτήρια
Στην αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών τους ιατρείων προχώρησαν τρεις γιατροί στην Καλαμάτα, καθώς επέλεξαν να μην εμβολιασθούν κατά του κορωνοϊού. Ερωτώμενος από το «Θ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, διευκρίνισε πως ό,τι ισχύει για το Δημόσιο, ισχύει και για τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά και για τα φυσιοθεραπευτήρια.
Σε ό,τι αφορά, δε, πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Τζωρτζίνης είπε πως σε επίπεδο Μεσσηνίας ούτε σχετική καταγγελία τού έχει γίνει ούτε και απλή αναφορά.
«Αν υπάρχουν τέτοια περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται. Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή, γιατί κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Την υποχρεωτικότητα να τη συζητήσουμε, αλλά τον πλαστό εμβολιασμό ή τον επίορκο δεν το συζητάμε», τόνισε.
Υποχρεωτικό
Επειδή κάποιοι παρερμηνεύουν το τι ισχύει, ο κ. Τζωρτζίνης διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ισχύει και για τους ιδιώτες γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, είτε πρόκειται για υγειονομικό είτε πρόκειται για διοικητικό προσωπικό. Όλοι, όπως και οι φαρμακοποιοί, είναι υποχρεωμένοι από 1η Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλιώς τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι αυστηρά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας διευκρίνισε προς συναδέλφους του πως δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία πέραν της υποχρεωτικότητας του εμβολίου που ανακοίνωσε το υπουργείο και να είναι προσεκτικοί, διότι αν είναι παράνομοι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εντοπισθούν.
«Θα γίνουν έλεγχοι και φυσικοί, αλλά κυρίως μέσα από το σύστημα, και θα επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα και κυρώσεις. Η πρώτη παράβαση που θα διαπιστώσει η Ελεγκτική Αρχή είναι 10.000 ευρώ και η υποτροπή μπορεί να φτάσει ακόμα και σε πρόστιμο 200.000 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Τζωρτζίνης.
Βαριές κυρώσεις
Οι ιδιωτικές κλινικές, όπως διευκρίνισε, έχουν συμμορφωθεί με τα δεδομένα αυτά, όπως και η πλειοψηφία των ιδιωτών ιατρών. Τρεις δε ιδιώτες γιατροί που διαφωνούν με τον εμβολιασμό ακολούθησαν το νόμο και έθεσαν τα ιατρεία τους σε αναστολή εργασίας.
«Τώρα, αν κάποιος γιατρός επιμένει ότι δεν είναι υποχρεωτικό και έτσι τον συμβουλεύει και ο δικηγόρος του, θα βρεθεί προ εκπλήξεων όταν θα ελεγχθεί», είπε.
Όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, για να διαπιστωθεί αν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό, θα γίνεται έλεγχος μέσω του Μητρώου Εμβολίου και μίας νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να διασταυρώνονται τα στοιχεία.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, γίνονται πιο αυστηρές οι επιπτώσεις σε ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς.
Με την τροπολογία διευκρινίσθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα. Έτσι, θα επιβάλλονται: α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και ως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και ως 200.000 ευρώ.
Επιπλέον, θα καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
Τέλος, οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί. Η μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Προβλέπεται δε ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέφουν στη θέση τους μία ημέρα μετά την 1η δόση εμβολίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη