Χτύπησε χθες για πρώτη φορά το κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας για τη νέα χρονιά, όμως υπήρξαν κι αυτά στα οποία οι μαθητές δεν μπήκαν στις αίθουσες ή τις άφησαν και μετέβησαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Ειδικότερα, σε αρκετά σχολεία του νομού τα οποία υποβιβάστηκαν υπήρξε αποχή το πρωί, ενώ λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι έφθασαν στο Διοικητήριο εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, με σκοπό να εκφράσουν τη διαφωνία τους για την υποβάθμιση των κατά τόπους σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, υποβιβάζονται τα σχολεία σε Κορώνη, Εύα, Χώρα, Δώριο, Μελιγαλά, Διαβολίτσι, Μερόπη και Κάμπο, ενώ συγχωνεύονται τμήματα και σε σχολεία της Καλαμάτας.
Χθες, λοιπόν, οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία ζήτησαν συνάντηση με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη, κάτι που έγινε, κι αφού είχε προηγηθεί κλείσιμο της οδού Αριστομένους.
Κατά τη συνάντηση διευθύντριας και επιτροπής, η πρώτη τούς εξήγησε ότι πρόκειται για απόφαση του υπουργείου και η ίδια δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Δήμαρχος Οιχαλίας: Άδικη απόφαση – Πρέπει να το ξανασκεφτούν
Στη χθεσινή κινητοποίηση το «παρών» έδωσε και η δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την υποβάθμιση των σχολείων του Δήμου Οιχαλίας.
Η κα Γεωργακοπούλου ζήτησε το υπουργείο Παιδείας, καθώς και η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, να ακούσουν τις φωνές τους και να αλλάξουν τις «άδικες αποφάσεις», όπως τις χαρακτήρισε.
Επίσης, τόνισε ότι δε γίνεται με τα κριτήρια που κρίνονται τα σχολεία των μεγάλων πόλεων να κρίνονται και τα σχολεία της υπαίθρου, κι αυτό γιατί εκεί οι αποστάσεις είναι τεράστιες και έτσι ένα παιδί μπορεί να χρειάζεται μισή και μία ώρα για να φθάσει στο σχολείο του.
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μερόπης: Μαθητές που έπρεπε να έρχονται στη Μερόπη πάνε σε άλλα σχολεία
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μερόπης, Γεώργιος Μπίνης, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση να μειωθούν οι θέσεις των δασκάλων και ειδικά αυτή τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται για τρίτη φορά από την πανδημία και οι μαθητές έχουν χάσει ήδη αρκετές ώρες δια ζώσης διδασκαλίας.
Αυτό που ζητούν είναι, έστω, μια θέση δασκάλου παραπάνω, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη πολλοί μαθητές αναγκάζονται καθημερινά να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολείο τους.
Επίσης, ζήτησε να υπάρξει έλεγχος, γιατί ενώ από αρκετά χωριά του τέως Δήμου Οιχαλίας τα παιδιά έπρεπε να πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο Μερόπης, πηγαίνουν σε άλλα Δημοτικά της περιοχής.
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κορώνης: Να παρθεί πίσω η απόφαση
Ο Δημήτρης Κουλούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης, δήλωσε ότι η απόφαση υποβάθμισης σχολείων είναι τελείως αντιπαιδαγωγική. Κάθε τάξη, σημείωσε, θα πρέπει να έχει το δάσκαλό της, για να προσθέσει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η τηλεκπαίδευση να επιστρέψει, κάτι που θα είναι αναποτελεσματικό, ειδικά αν μέσω αυτού του τρόπου διδασκαλίας κάνουν μάθημα δύο τάξεις μαζί.
Τέλος, κάλεσε την κα Σιούτη να πάρει την απόφασή της πίσω.
Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πύλου-Νέστορος: Αντί να ανοίγουν σχολεία, κλείνουν
Ο πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Γαϊτάνης, ανέφερε ότι δεν είναι λογικό εν καιρώ πανδημίας να κλείνουν σχολεία, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
Ο κ. Γαϊτάνης υποστήριξε ότι η απόφαση πρέπει να ανακληθεί, σχολιάζοντας πως «το μόνο που μας έχει μείνει είναι τα σχολεία».
Θανάσης Πετράκος: Απαράδεκτη απόφαση που πρέπει να ανακληθεί
Τοποθετούμενος ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, δήλωσε πως εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων. Πρόκειται για απόφαση που, όπως είπε, πάρθηκε από τη διευθύντρια κατ’ εντολή της κυβέρνησης, με τη δεύτερη, αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις, να πιέζει τους διευθυντές και έτσι «βρέθηκαν μερικοί πρόθυμοι, όπως η κα Σιούτη, και αποφασίστηκε η υποβάθμιση μιας σειράς σχολείων και της Μεσσηνίας».
Ο κ. Πετράκος χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση απαράδεκτη και μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές «απαιτεί να ανακληθεί τώρα, προκειμένου το κάθε τμήμα να έχει το δικό του δάσκαλο».
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Μερόπης: Θα αγωνιστούμε αυτή η κακή απόφαση να αλλάξει
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Μερόπης, Άγγελος Σολδάτος, δήλωσε ότι πραγματοποίησαν αυτή την κινητοποίηση για να δείξουν την αντίδρασή τους στην αδικαιολόγητη κατά το Σύλλογο απόφαση.
Όπως εξήγησε από πλευράς του, δε συμμερίζεται κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, ενώ πρόσθεσε ότι τα σχολεία είναι ίσως η πιο μεγάλη και σοβαρή επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος. Κατά τον ίδιο, θα έπρεπε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να υπάρχει υποστήριξη και όχι ο πόλεμος που δέχονται τα σχολεία. Δήλωσε δε ότι ο σύλλογος είναι δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και θα αγωνιστούν μαζί τους, για να αλλαχθεί αυτή η πολύ κακή απόφαση.
Σχετικά με το θέμα των μαθητών που πάνε σε άλλα σχολεία από αυτά που θα έπρεπε, ο κ. Σολδάτος σχολίασε ότι το εν λόγω φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας και πρέπει να το ελέγξει η Πρωτοβάθμια, αφού αυτή είναι που δίνει τις εγκρίσεις για τις μεταγραφές. Όπως τόνισε, υπάρχουν μεταγραφές που πρέπει να γίνουν, αλλά η πλειοψηφία δεν είναι τέτοιες περιπτώσεις και έχουν να κάνουν, κυρίως, με τη συμπλήρωση τμημάτων σε άλλα σχολεία.
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Εύας: Η απόφαση να ανακληθεί
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εύας, Γιάννης Καλύβας, ανέφερε ότι και το Δημοτικό Σχολείο της Εύας υποβαθμίζεται, αφού πλέον θα υπάρχει ένας εκπαιδευτικός λιγότερος. Χαρακτήρισε, δε, δίκαιη τη διαμαρτυρία των γονέων και ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση.
Ένωση Συλλόγου Γονέων Δήμου Καλαμάτας: Δίκαιο αίτημα με ελπιδοφόρο μήνυμα
Εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας ο πρόεδρος Γρηγόρης Οικονομόπουλος δήλωσε ότι η Ένωση είναι παρούσα για να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα των γονέων της επαρχίας του νομού.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της συγκεκριμένης κινητοποίησης ήταν οι μαθητές, που μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους ζητούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να μείνουν στον τόπο τους. Κάτι που είναι σημαντικό, αφού συνεχώς κλείνουν σχολεία και οι άνθρωποι της υπαίθρου οδηγούνται με μαθηματικά ακρίβεια στο να φύγουν από τα μέρη τους.
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεσσηνίας
Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Χριστίνα Λαδά, δήλωσε με τη σειρά της ότι ο Σύλλογος είναι κάθετα και ριζικά ενάντια στους υποβιβασμούς σχολείων, αφού οδηγούν στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Όπως εξήγησε, είναι γνωστό ότι όταν οι μαθητές αρχίζουν να κάνουν συνδιδασκαλία στις τάξεις, αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε κλείσιμο των σχολείων, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην επαρχία.
Τα σχολεία, σχολίασε, είναι πλούτος και πολιτισμός και τα χωριά, κυρίως, αυτόν τον πλούτο και αυτόν τον πολιτισμό τον έχουν ανάγκη.
Επίσης, σύμφωνα με την κα Λαδά, οι νέοι γονείς έχουν ανάγκη τα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους για να παραμένουν στην επαρχία και να τη στηρίζουν. Έτσι, όταν πανελλαδικά το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε συμπτύξεις τμημάτων, προχωρά και σε κλείσιμο σχολείων.
Η κατάσταση στα σχολεία και η πορεία εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς
Μιλώντας γενικότερα για τη νέα σχολική χρονιά, η κα Λαδά ανέφερε ότι τα σχολεία, δυστυχώς, ανοίγουν με τον τρόπο που έκλεισαν, τα δε πρωτόκολλα ασφαλείας για την covid 19 είναι υποδεέστερα των πραγματικών αναγκών, ενώ πέρυσι τα κρούσματα ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι φέτος.
Η ίδια θεωρεί ότι το υπουργείο πρέπει να συζητήσει με πιο σοβαρούς όρους για το πώς θα υπάρχει ασφάλεια τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Αυτό που τα μέλη του Συλλόγου διεκδικούν είναι τμήματα με 15 μαθητές, περισσότερες καθαρίστριες και δωρεάν τεστ για όλους.
Κλείνοντας η κα Λαδά χαρακτήρισε απαράδεκτο σε εποχή πανδημίας, μέσα στην Καλαμάτα, η Διεύθυνση με τις ευλογίες του υπουργείου να κρατά πληθωρικά τμήματα 25 και 26 παιδιών, επειδή δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες προσλήψεις αναπληρωτών.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό των δασκάλων, ανέφερε ότι πανελλαδικά περίπου το 80% έχει εμβολιαστεί. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι υπάρχει ένα ποσοστό δασκάλων που δεν του επιτρέπεται να κάνει το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόνοια προκειμένου να μην πληρώνουν το τεστ.
Τέλος, ανέφερε ότι η θέση του Συλλόγου είναι «ναι στο εμβόλιο, όχι στην υποχρεωτικότητα».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση