Ξεκινά η λειτουργία του Γεωργικού Σχολείου Καλαμάτας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, προσθέτοντας ότι στόχος του εν λόγω σχολείου -η λειτουργία του οποίου θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- είναι η εκπαίδευση αγροτών σε βασικά ζητήματα ως προς τις καλλιέργειες, όπως οι εμβολιασμοί, η λίπανση, η αντιμετώπιση ασθενειών και άλλα.
Το Γεωργικό Σχολείο Καλαμάτας, διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, είναι το πρώτο του είδους του και θα έχει την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας, η οποία «είναι έτοιμη να δημιουργήσει ανάλογα σχολεία σε όποια περιοχή της Περιφέρειας εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από τον αγροτικό κόσμο».
Βέβαια, σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Νίκας είχε αναγγείλει και τη λειτουργία ανάλογου σχολείου στα Φιλιατρά, αλλά, όπως φαίνεται, το θέμα αυτό μπαίνει, προσωρινά τουλάχιστον, στον… πάγο.
Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση μπορεί να έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο, αλλά δε γνωρίζουμε πότε θα λειτουργήσει. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η έναρξη του προγράμματος προσδιοριζόταν για την 1η Ιουνίου, ενώ ο χώρος διεξαγωγής στην Καλαμάτα θα ήταν οι αίθουσες της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων στον Αντικάλαμο, αλλά από την ανακοίνωση μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο.
Επειδή, λοιπόν, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει δημιουργηθεί σύγχυση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, επιβάλλεται να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις άμεσα, είτε από την Περιφέρεια είτε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Βέβαια, είναι αναμφισβήτητο ότι η λειτουργία του Γεωργικού Σχολείου σε μόνιμη (;) βάση θα προσφέρει στήριξη στην κοινωνία και σε όποιον φορέα έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνος για την οργάνωση του εγχειρήματος έχει οριστεί ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτριος Πετρόπουλος. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, «η αρχή του Γεωργικού Σχολείου θα περιλαμβάνει 15 θεματικές ενότητες, ώστε να καλύψουμε μεγάλο μέρος της μαθησιακής ανάγκης που υπάρχει, δίνοντας εξειδικευμένες και σύγχρονες γνώσεις και οι αγρότες να μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους καλλιέργειας και στην αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος».
Επιπρόσθετα, για την ανάγκη της προσαρμογής των αγροτών στα νέα δεδομένα της εποχής, ο κ. Πετρόπουλος είχε επισημάνει: “Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια – δεν υπάρχει δομή η οποία να παρέχει εξειδικευμένες και σύγχρονες γνώσεις και κατευθύνσεις στους επαγγελματίες αγρότες”.
Όπως ο ίδιος είχε προσθέσει, «διαπίστωσή μας είναι ότι οι αγρότες δεν είναι δεκτικοί στο καινούριο και αυτό που μας ώθησε στην κίνηση είναι η ανάγκη των νέων να αλλάξουν επίπεδο με την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων, που θα τους βοηθήσουν στην κατανόηση των νέων τεχνολογιών και της ευφυούς γεωργίας».
Ολοκληρώνοντας θα σημειώναμε ότι, επειδή το εγχείρημα έχει, όντως, θετικό αποτύπωμα, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξής του, όπως και η διάρκειά του.
Α.Π.