Μπορεί οι Αρχές να εξακολουθούν να κάνουν τους ανήξερους για την άφιξη προσφύγων στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, την περασμένη Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, αλλά οι μαρτυρίες πληθαίνουν.
Για το θέμα, που ανέδειξε πρώτη η ΕΡΤ από την Καλαμάτα με τη μαρτυρία του προέδρου της Κοινότητας, Νικοστέλιου Τομαροπανάγου, μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κάτοικος της περιοχής, που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας.
Ο λόγος για τον κ. Βασίλη Λυμπέρη, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο όπου προσάραξε το σκάφος με τους 25 -κατά μαρτυρίες- πρόσφυγες και τους βοήθησε, αφού ειδοποιήθηκε από Γερμανό ιδιοκτήτη κατοικίας κοντά στη βραχώδη ακτή όπου βρέθηκε το ιστιοπλοϊκό. «Τρέξαμε αμέσως να βοηθήσουμε», λέει.
Όπως αναφέρει, στη διαδρομή προς την περιοχή Κούκουρος, συνάντησε σε μια διασταύρωση 13 πρόσφυγες, ενώ «ακόμα δεν ήταν εκεί η Αστυνομία», παρά «μόνο ο λιμενάρχης Κορώνης». «Ήταν από το Ιράκ», «είχαν φύγει από την Τουρκία» και «μας είπαν ότι πάνε στην Ιταλία», αλλά είχαν σκιστεί τα πανιά γι’ αυτό προσάραξαν, προσθέτει για τη συνομιλία που είχε με κάποιους απ’ αυτούς με τα λίγα αγγλικά που γνώριζαν. «Τους πήγαμε φαγητό, νερά, πείναγαν οι άνθρωποι», συμπληρώνει.
Επίσης, ο κ. Λυμπέρης επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι είχαν κατασχέσει τα κινητά των προσφύγων, λέγοντας επίσης ότι «έδωσα το τηλέφωνό μου να πάρουν τους δικούς τους» και ότι διαθέτει τα στοιχεία από τις κλήσεις αυτές.
Κατόπιν, αναφέρει ότι τηλεφώνησε σχετικά στο δικηγόρο Δημήτρη Ζώτο, δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. «Του έδωσα τα τηλέφωνα των συγγενών. Τα τηλέφωνα αυτά υπάρχουν» τονίζει, ενώ συμπλήρωσε πως έψαχναν ένα ανήλικο παιδί ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Ο κ. Λυμπέρης επιβεβαιώνει, επίσης, την αναφορά ότι τους πρόσφυγες στην περιοχή «είδαν τουλάχιστον 15 άτομα».
Κι αυτός με τη σειρά του σημειώνει ότι «μας έδιωχναν η Αστυνομία και το Λιμενικό». Σύμφωνα με το μάρτυρα, η αιτιολογία που προέβαλαν στους αυτόπτες για να τους πείσουν να απομακρυνθούν από το σημείο είναι ότι «έρχονται λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στην Πάτρα».
Επιπλέον, σημειώνει ότι κάποια στιγμή ήρθαν κι άλλοι άνδρες, «με πολιτικά οι περισσότεροι» και «έδιωξαν και τους ένστολους».
Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) και Κρίτων Αρσένης, έχουν δημοσιευτεί ανακοινώσεις από Νομαρχιακές Επιτροπές κομμάτων στη Μεσσηνία, αλλά και παρεμβάσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους Θανάση Πετράκο και Παναγιώτη Κάτσαρη.
Μάλιστα, ο τελευταίος, με χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης “Ανταρσία στο Μωριά”, σημειώνει και τα ακόλουθα: “Σε επιχείρηση εξαφάνισης και παράνομης επαναπροώθησης (όπως τελικά δείχνουν τα πράγματα) προσφύγων, φαίνεται να προχώρησαν οι δυνάμεις του Λιμεναρχείου Καλαμάτας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του Βασιλιτσίου Μεσσηνίας, το μεσημέρι της Τετάρτης 22/9 κατέπλευσε στην περιοχή ιστιοπλοϊκό που επέβαιναν 25 πρόσφυγες οι οποίοι με τη συνδρομή του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στη στεριά. Εκεί δέχτηκαν τη φροντίδα των κατοίκων που τους προσέφεραν τρόφιμα και νερό, ενώ αργά το βράδυ μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αλλά και συμβατικά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση…
Πρόκειται για μια επιχείρηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου από τη Frontex και το Λιμενικό. Πρακτικές παράνομες ως προς το Διεθνές Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την “αρχή μη επαναπροώθησης” της Συνθήκης της Γενεύης. Οι πρόσφυγες στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στο άσυλο και τη δυνατότητα προσφυγής τους στη δικαιοσύνη.
Είναι απαράδεκτο ο τοπικός λιμενάρχης να δηλώνει άγνοια για το περιστατικό και να παραπέμπει για περαιτέρω πληροφόρηση στο υπουργείο. Η ακροδεξιά πολιτική που ακολουθείται από το Λιμενικό Σώμα, ακόμα και σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, είναι ταυτολογικό χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό. Η εξαφάνιση ανθρώπων αποτελεί φασιστική πρακτική και είναι συνδεδεμένη με τις μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας”.
Α.Π.