Η πόλης μας ανέκαθεν έχει να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις σε διαγωνισμούς ρομποτικής, συμμετοχές σε διαγωνισμούς πειραματικών διατάξεων και στην οργάνωση δράσεων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες.
Μάλιστα, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία αποστολές και πραγματοποιήθηκαν επιτυχή πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας (με αποστολή της BLUE ORIGIN του μεγαλοεπιχειρηματία Jeff Bezos, στα 100χλμ από την επιφάνεια της Γης) από ομάδες που αποτελούνταν από καθηγητές και μαθητές σχολείων της πόλης μας αλλά και από την Αθήνα.
Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες φορέων και ιδιωτών προβλήθηκε, μεταξύ των άλλων η πόλη μας. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται πως οι μαθητές της πόλης μας έχουν την όρεξη, την δυνατότητα και μέσω της ορθής καθοδήγησης από καθηγητές των σχολείων μας, οι οποίοι είναι πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους (μέχρι και σε επίπεδο διαιτησίας σε Ολυμπιάδες Ρομποτικής) και μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα στον τομέα της ρομποτικής και των ευφυών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών.
Έχουν τη δίψα για γνώση και έρευνα αλλά και να ανακαλύψουν σε πειραματικό επίπεδο νέες εφαρμογές της ρομποτικής. Στην ανοδική αυτή πορεία των μαθητών της πόλης μας στον τομέα γενικότερα των νέων τεχνολογιών, ήρθε να σταθεί εμπόδιο η εφαρμογή του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου λόγω της πανδημίας Covid-19.
Στη χρονική περίοδο της πανδημίας αναγκαστικά υπήρξε παύση των δραστηριοτήτων αυτού του τύπου, αλλά και υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω διαδικτύου, μια κατάσταση που δεν μπόρεσε να αποδώσει τα μέγιστα ως προς την διδασκαλία των μαθητών.
Όμως βλέποντας μπροστά και ότι σιγά σιγά θα βγούμε από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση θα πρέπει να οργανώσουμε μια σταθερή βάση αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αναφοράς, προκειμένου όλη αυτή η φλόγα για πειραματική έρευνα των μαθητών και των νέων να εκφραστεί.
Ο δήμος Καλαμάτας όπως άλλωστε οφείλει βρίσκεται διαρκώς δίπλα στη μαθητική κοινότητα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, εξασφαλίζοντας και διαθέτοντας σημαντικούς ιδίους πόρους, όχι μόνο για τη συντήρηση, αλλά και για τη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών και της μαθησιακής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να «φέρει» κοντά στους νέους της πόλης μας τις νέες τεχνολογίες, τις καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουμε αρχίσει να βιώνουμε καθημερινά, σχεδιάζει πλήθος θεματικών δράσεων.
Μεταξύ των δράσεων που θα οργανωθούν και θα πραγματοποιηθούν κρίνεται αναγκαίο να ενσωματωθεί και η διοργάνωση από τον δήμο Καλαμάτας ενός ετησίου « Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων» , με τεράστια οφέλη πρωτίστως στους νέους της πόλης μας και δευτερευόντως θα αποτελέσει μεγάλη διαφήμιση του Δήμου μας τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό, εξαιτίας του περιεχομένου της.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της διοργάνωσης θα αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας με: καθηγητές των σχολείων της πόλης μας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ρομποτικής, Φυσικούς, κτλ, εκπαιδευτικά ιδρύματα και τμήματα αυτών όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.α., εθελοντές και λοιπούς φορείς της πόλης μας, φορείς όπου δραστηριοποιούνται ήδη στον χώρο των εκπαιδευτικών διαγωνισμών.
Ως χώρος διεξαγωγής προτείνεται να είναι η Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας με χρονική περίοδο διεξαγωγής το πρώτο Σάββατο του μηνός Ιουλίου. Τα οφέλη που απορρέουν από μια τέτοια διοργάνωση, είναι πολλά και μάλιστα εκτός της διαφήμισης της πόλης μας (μια εκδήλωση του αυτού περιεχομένου θα έχει άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση στη περιοχή μας εκπαιδευτικού τουρισμού), της ανάδειξης του εθελοντισμού κ.α, είναι και αυτά που σχετίζονται με τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Ενδεικτικά αναφέρονται ακολούθως οφέλη που απορρέουν για τους συμμετέχοντες, από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης: τους δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουν κάτι μέτριο σε κάτι υπέροχο, η αυτοπεποίθηση τους αυξάνεται και αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη τους, βλέπουν από μία διαφορετική γωνία το σχολείο, καθώς αυτό συνδυάζεται με κάτι τόσο πρωτότυπο, βελτιώνονται, καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν σκέφτηκαν κάτι λάθος, απλώς κάποιος άλλος σκέφτηκε κάτι καλύτερο. Ούτως ή άλλως μέσα σε μία ομάδα, οι καλές ιδέες αναδύονται μέσα από τον καταιγισμό ιδεών όλων των μελών της, οπότε όλοι έχουνε μερίδιο σε μία καλή ιδέα, έχουν την ευκαιρία να μετουσιώσουν τις γνώσεις σε ιδέες, εμβαθύνουν στο επιστημονικό τους αντικείμενο και καλλιεργείται η δημιουργική σκέψη διότι ο κάθε μαθητής έχει την ευκαιρία να μετουσιώσει τις γνώσεις σε ιδέες.
Πιστεύεται ότι το κόστος μιας τέτοιας, σε ετήσια βάση, διοργάνωσης μπορεί να είναι μικρό έως και μηδενικό αφού υπάρχει, ήδη, τεράστιο ενδιαφέρον από χορηγούς.