Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Τεχνικό Πρόγραμμα, …έτους, Δήμου Καλαμάτας. Σε δήλωσή του με αφορμή τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο… δήμαρχος αναφέρει: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας για το… έτος, χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και μια αδιαμφισβήτητη δυναμική. Μια δυναμική που πηγάζει από την πολύ καλή δουλειά των προηγούμενων ετών σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης και από την δυναμική που έχει αναπτύξει αυτή η Δημοτική Αρχή σε επίπεδο σχεδιασμού διεκδικήσεων, κατάθεσης προτάσεων και, κατ’ επέκταση, χρηματοδοτήσεων».
Τα παραπάνω ακούγονται τα τελευταία χρόνια κάθε φορά που τίθεται προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα. Οπότε μην περιμένετε καμία έκπληξη από την προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα 2022, που έχει αρχικό προϋπολογισμό 17.861.657,39 ευρώ. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, αλλά και το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τα ποσά θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, αφού ο Δήμος έχει υποβάλει δεκάδες μελέτες και προτάσεις προς χρηματοδότηση σε διάφορα προγράμματα.
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκαν, κι αυτή τη φορά, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος υποστήριξε ότι από τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να απορροφήσει τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση μέσω ΣΑΤΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα ανεκτέλεστα έργα από το παρελθόν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος ότι για το 2022 η κατάσταση θα ανατραπεί. Κι αυτό, γιατί δε φαίνεται να υπάρχει κανένας προγραμματισμός για απορρόφηση των όποιων χρημάτων εισρέουν στο ταμείο του Δήμου Καλαμάτας. Άλλωστε, από τα 129 έργα που είναι εγγεγραμμένα προς υλοποίηση στο τεχνικό πρόγραμμα, μόνο τα 19 είναι καινούργια!
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το σημαντικότερο έργο της Καλαμάτας που είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, παρά μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σωφρονάς, της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, ο οποίος εκπροσώπησε τον επικεφαλής Βασίλη Τζαμουράνη που απουσίαζε, σχολίασε ότι το τεχνικό πρόγραμμα έχει καθαρά διαχειριστικό χαρακτήρα και συμφώνησε με τον κ. Κοσμόπουλο για την ανικανότητα απορρόφησης ακόμα και των στοιχειωδών χρηματοδοτικών εργαλείων. Τέλος, παρατήρησε ότι απουσιάζουν έργα που να αναδεικνύουν τις γειτονιές της πόλης, αλλά και παρεμβάσεις μαζικού αθλητισμού.
Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε”, Μαρία Οικονομάκου, συμφώνησε σε πολλά σημεία με τις παρατηρήσεις των προηγούμενων ομιλητών, ενώ αναφέρθηκε σε έργα «επικοινωνιακές φωτοβολίδες».
Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου – Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης, υποστήριξε ότι ευελπιστούσε σε κάτι καλύτερο από το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών, ενώ πρότεινε τα όποια έργα υλοποιούνται να έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με περισσότερο πράσινο και λιγότερες πλακοστρώσεις.
Η Τόνια Κουζή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, είπε ότι όσο καλοπροαίρετα και να θέλει να δει κανείς το πρόγραμμα, τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής είναι αποτρεπτικά, παραθέτοντας μια σειρά έργων που έχουν βαλτώσει (Αναγνωσταρά, Ανοιχτό Θέατρο, Ναυαρίνου κ.ά.). Επίσης, υπήρξε δηκτική για το γεγονός ότι παρακάμπτονται σε έργα οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η Δημοτική Αρχή προχωρά σε έτοιμες λύσεις.
Τέλος, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρης Οικονομάκος, περιέγραψε τη συζήτηση ως “τυπική διαδικασία”, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο είναι “φιμωμένο” με τις κυβερνητικές πρακτικές στην Αυτοδιοίκηση.
Α.Π.