Με τις καταθέσεις μαρτύρων που σχετίζονται με το Σύλλογο Σαϊτολόγων Καλαμάτας συνεχίσθηκε την Παρασκευή η δεύτερη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας για το θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου το Πάσχα του 2019.
Την Παρασκευή η δίκη συνεχίσθηκε με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του ταμία του συλλόγου, ενώ ξεκίνησε η κατάθεση μάρτυρα που έχει μελετήσει για χρόνια το έθιμο του σαϊτοπόλεμου και τους σαϊτολόγους και την ημέρα του δυστυχήματος βρισκόταν εκεί.
Η εκδίκαση διεκόπη με τη λήξη του ωραρίου και θα συνεχισθεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.
Κατά την τελευταία διαδικασία, από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, ο δικηγόρος Περικλής Ξηρογιάννης κατάθεσε στο δικαστήριο βιντεοληπτικό υλικό που είχε ληφθεί τη στιγμή του δυστυχήματος πίσω από το άτυχο θύμα και για το οποίο εκκρεμεί αίτημα στο δικαστήριο να προβληθεί, ενώ η Έδρα ζήτησε από το δεύτερο χθεσινό μάρτυρα να προσκομίσει βίντεο που έχει αντλήσει από το διαδίκτυο, με λήψεις από drone.
«Ευθύνη του Δήμου»
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ολοκλήρωση κατάθεσης του ταμία του συλλόγου, ο οποίος δέχτηκε ερωτήσεις από τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
Όπως ανάφερε, μεταξύ άλλων, ως σύλλογος και ως σαϊτολόγοι ποτέ δεν είχαν ενόχληση από την Αστυνομία ή εισαγγελέα και γι’ αυτό δεν είχαν κανένα λόγο να θεωρήσουν ότι κάνουν κάτι παράνομο.
Βροχή ερωτήσεων δέχτηκε για τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου, λέγοντας κατηγορηματικά ότι ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας (που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή) τους το είχε ξεκόψει για τα μέτρα, ότι δεν είναι δική τους δουλειά. Μάλιστα, ανέφερε ότι είχαν ζητήσει από το Δήμο από την προηγούμενη χρονιά να τοποθετηθούν συρματοπλέγματα ασφαλείας για την προστασία των θεατών, ενώ ο ίδιος είχε κάνει έρευνα αγοράς και είχε διαπιστώσει ότι το κόστος ήταν 400 ευρώ. Τόνισε δε πως όταν ενημέρωσε το δήμαρχο και πρότειναν να διατεθεί το κόστος από τη χρηματοδότηση που τους δίνουν, ο δήμαρχος- όπως είπε χαρακτηριστικά- του έδωσε μια «ξερή απάντηση»: «Με τα μέτρα ασφαλείας δε θα ασχοληθείτε εσείς. Δεν είναι δικό σας θέμα».
Για το τραγικό συμβάν, είπε ότι βρισκόταν 8-9 μέτρα μακριά και ο άτυχος Κώστας στεκόταν σε μια «νεκρή» ζώνη που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του χώρου που ρίχνονταν οι σαΐτες και των θεατών, ενώ υποστήριξε πως εκεί δεν έπρεπε να βρίσκεται κανείς.
Τόνοι μπαρουτιού
Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσίαση από το δικηγόρο των σαϊτολόγων, Αντώνη Κατσά, των τεράστιων ποσοτήτων με μπαρούτι που προμήθευε ο Δήμος Καλαμάτας τους σαϊτολόγους, με αποτέλεσμα πάντοτε (ακόμα και σήμερα) να έχουν απόθεμα.
Όπως είπε, το 1990 τους παρέδωσε έναν τόνο μπαρουτιού, το 1995 τους παρέδωσε ενάμιση τόνο και το 2011 τόση ποσότητα που είχαν ακόμα και το 2019. Κι αυτό, όπως επισημάνθηκε, ήταν γνωστό σε όλες τις Αρχές.
Νωρίτερα ο μάρτυρας είχε ρωτηθεί αν το 2019 είχε ενεργό συμμετοχή στη διοργάνωση ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ (που είναι κατηγορούμενος) και απάντησε ότι «δεν είχε εμφανιστεί» πουθενά, ενώ λίγο αργότερα κατατέθηκε στο δικαστήριο φωτογραφία του καθώς είχε ανοίξει τη συγκεκριμένη εκδήλωση ρίχνοντας ο ίδιος σαΐτα.
Επίσης, ο επόμενος μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι στο σαϊτοπόλεμο του 2019 ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ήταν αυτός που θα διάβαζε τα κείμενα που θα «έντυναν» την εκδήλωση, αλλά επειδή ήταν προεκλογική περίοδος και δεν επιτρέπονταν απεριόριστες τηλεοπτικές εμφανίσεις σε υποψηφίους, τελευταία στιγμή τού ζήτησε να διαβάσει αυτός τα κείμενα, κι έτσι και έγινε.
Επίσης, ανέφερε ότι με εντολή του τότε προέδρου της ΔΕΥΑΚ, πριν από την έναρξη, διευρύνθηκε ο χώρος που θα ρίχνονταν οι σαΐτες, διότι «καπετάνιος μπουλουκιού» διαπίστωσε ότι ήταν μικρός.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου, το οποίο έχει μελετήσει επί χρόνια, ενώ κι αυτός τόνισε ότι ο χώρος διεξαγωγής και τα μέτρα προστασίας, ήταν ευθύνη του Δήμου Καλαμάτας.
Η εξέτασή του θα συνεχισθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη