Με επιτυχία διοργάνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας το 45ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό Συνέδριο από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο τελικός απολογισμός υπήρξε εξαιρετικά θετικός αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένους συνέδρους, ομιλητές και εκθέτες, η συμμετοχή των οποίων ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς συμμετέχοντες και συνοδά μέλη πλησίασαν τα 400 άτομα. Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή ομιλητών και συνέδρων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού (Αγγλία, Τουρκία, Ισραήλ).
Είναι, άλλωστε, το μοναδικό τριήμερο οδοντιατρικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, και μάλιστα δια ζώσης, από την έναρξης της πανδημίας.
Στο πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στην καινοτομία στην παιδοδοντική, τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα κ.ά., κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των συνέδρων.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η τελετή έναρξης, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821 – 2021) και περιλάμβανε ομιλία από τον κ. Ιωάννη Πλεμμένο, ερευνητή στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σύμβουλο – καθηγητή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, και δρώμενο από την ομάδα «Πράματα και Θάματα» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Κατά το συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ο. Νικόλαος Δέδες.
Όλοι, δε, οι σύνεδροι έλαβαν το κείμενο «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» της προκήρυξης της Μεσσηνιακής Συγκλήτου, σε μορφή παπύρου. Η Προκήρυξη αποτελεί ιστορικά το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό κείμενο του Αγώνα. Μέσω αυτής οι επαναστατημένοι Έλληνες γνωστοποιούν την απόφαση του έθνους να αποτινάξει το ζυγό της οθωμανικής δουλείας, ζητώντας τη συνδρομή των χριστιανικών λαών. Μνημείο, άλλωστε, με το κείμενο της προκήρυξης υπάρχει στην πλατεία της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.
Στους ομιλητές και σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε, επίσης, οικολογική τσάντα με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Για το λόγο αυτό απευθύνονται από τον Οδοντριατρικό ευχαριστίες στις εταιρείες «ΣΥΚΙΚΗ», «Αφοί Λάμπου», «Αgrovim», «Καφεκοπτείο Σπίνος», «Διονύσιος Π. Παπαδέας & ΣΙΑ Ε.Ε» για την ευγενική και γενναιόδωρη χορηγία σημαντικής ποσότητας προϊόντων.
Ευχαριστούν, επίσης, θερμά τους Συλλόγους Μικρασιατών Καλαμάτας και Επτανησίων Καλαμάτας, που προσέφεραν παραδοσιακά γλυκίσματα τα οποία παρασκεύασαν αποκλειστικά για τους ομιλητές και τους συνέδρους.
«Θα θέλαμε», σημειώνεται ακόμη, «να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας και στους επιχειρηματίες της πόλης μας οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, διαφημίζοντας την επιχείρησή τους στο φυλλάδιο που εξέδωσε ο Σύλλογός μας.
Τέλος, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Πολιτείας, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, καθώς και τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. και Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Να σημειωθεί πως καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης που ισχύουν για τον SARS-CoV-2».