Σύλλογος Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας Λακωνίας και Αρκαδίας: Χρήσιμη απόφαση για να αποτρέψει όσους εποφθαλμιούν την περιουσία μας
Μία από τις πιο βαριές ποινές για ζωοκλοπή επιβλήθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για την κλοπή δεκάδων κυψελών με μελίσσια από Μεσσηνία και Αρκαδία από το 2005 έως και το 2011.
Ο κατηγορούμενος μελισσοκόμος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών και το δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε να μείνει ελεύθερος, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Τώρα και το Πενταμελές Εφετείο τον έκρινε ένοχο για ζωοκλοπή κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών, την οποία πρέπει πλέον να εκτίσει σε σωφρονιστικό κατάστημα.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν μελισσοκόμοι που είχαν πέσει θύματα κλοπής, αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας Λακωνίας και Αρκαδίας Γιώργος Λάγιος, τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται για να λειτουργούν αποτρεπτικά σε όποιον εποφθαλμιά τις περιουσίες τους, που είναι εκτεθειμένες στην ύπαιθρο.
Κλοπές σε Μεσσηνία – Αρκαδία
Το Μάιο του 2011 ένας μελισσοκόμος κατέθεσε μήνυση εναντίον του κατηγορουμένου, όταν διαπίστωσε ότι από την Πολιανή είχαν κλαπεί 75 δίπατες κυψέλες και λίγες ημέρες αργότερα σε αγροτική περιοχή στο Αχλαδοχώρι του Δήμου Μεσσήνης και σε κτήμα ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου αναγνώρισε ορισμένες από αυτές. Το ανέφερε στην Αστυνομία και σε έρευνα που έγινε το θύμα μελισσοκόμος αναγνώρισε 50 κυψέλες ως δικές του. Σε έρευνα που ακολούθησε σε αποθήκη του κατηγορουμένου βρέθηκαν 395 εσωτερικά πλαίσια και 252 κουτιά κυψελών με κωδικούς που παρέπεμπαν σε κωδικούς άλλων μελισσοκόμων από τους οποίους είχαν κλαπεί κυψέλες. Επίσης, βρέθηκαν 111 κουτιά χωρίς κωδικό ή με ξυσμένο ή παραποιημένο κωδικό.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος μελισσοκόμος καταδικάσθηκε διότι:
-Στην Πολιανή, το Μάιο του 2011, με συνεργούς του αφαίρεσαν 75 κυψέλες δίπατες, πλήρεις μελισσοσμηνών και μελιού, συνολικής αξίας 27.000 ευρώ περίπου, με σκοπό να τις ιδιοποιηθούν, ενσωματώνοντας αυτές στην περιουσία τους
-Στη Νέδουσα, στη γέφυρα Λαδιώτη, το Μάρτιο του 2009 αφαίρεσαν 35 μελισσοκυψέλες με το περιεχόμενό τους, διώροφες των 15 πλαισίων, 37 πλαίσια, αξίας 600 ευρώ έκαστη
-Στην Πολιανή, τον Ιανουάριο του 2005, αφαίρεσαν 40 μελισσοκυψέλες δίπατες, αξίας 500 ευρώ εκάστη
-Στο Μεσοπόταμο το καλοκαίρι του 2009 αφαίρεσαν 12 μελισσοκυψέλες, αξίας 300 ευρώ εκάστη
-Στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, τον Ιούνιο του 2010, αφαίρεσαν 23 μελισσοκυψέλες, εκ των οποίων οι 17 τριώροφες και 6 διώροφες, αξίας 300 ευρώ εκάστη
-Στη Νέα Κορώνη, τον Οκτώβριο του 2010, αφαίρεσαν δύο διώροφες μελισσοκυψέλες, συνολικής αξίας 200 ευρώ περίπου
-Στην Ανάληψη, το Μάιο του 2005, αφαίρεσαν 12 διώροφες κυψέλες, αξίας 2.000 ευρώ
-Στην αγροτική περιοχή Κάρτσωβα Τριπόλεως, τον Οκτώβριο του 2009, αφαίρεσαν 20 κυψέλες, αξίας 5.000 ευρώ
-Στην Αρτεμισία, τον Απρίλιο του 2010, αφαίρεσαν 30 κυψέλες, αξίας 600 ευρώ έκαστη
-Στην αγροτική θέση Πουρναρά Πηγών, το Μάιο του 2011, αφαίρεσαν 46 πλήρεις κυψέλες, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ περίπου
-Στην Τρίοδο τον Απρίλιο του 2009 αφαίρεσαν 9 κυψέλες, αξίας 2.250 ευρώ.
Ικανοποίηση στους μελισσοκόμους
Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, που εκπροσώπησε τα θύματα μελισσοκόμους, Παναγιώτης Νταής, μετά την έκδοση της απόφασης τόνισε: «Όσον αφορά στην τιμωρία και το σωφρονισμό του κατηγορουμένου, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Καλαμάτας. Όσον αφορά, όμως, στον παραδειγματισμό των επίδοξων κλεφτών, θα τους σύστηνα να το ξανασκεφτούν καλύτερα μετά αυτή την απόφαση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, Γεώργιος Λάγιος, σημείωσε πως ευτυχώς τα τελευταία χρόνια είναι περιορισμένα τα κρούσματα κλοπής, όμως αυτές οι αποφάσεις χρειάζονται για να λειτουργούν αποτρεπτικά. «Χαιρόμαστε που βγήκε αυτή η απόφαση και θα γίνει παράδειγμα και για άλλους. Η περιουσία μας είναι εκτεθειμένη και δεν μπορεί να προστατευθεί εύκολα», πρόσθεσε ο κ. Λάγιος.
Τέλος, ο μελισσοκόμος Γιώργος Σεντεμέντες, που είχε πέσει και θύμα κλοπής από τον κατηγορούμενο, είπε ότι από το 2005 έως το 2011 στη Μεσσηνία είχαν σημειωθεί πολλές κλοπές κυψελών. «Εμάς μας είχε κλέψει το 2011 και πιστεύουμε ότι είχε συνεργούς. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη είναι στη σωστή κατεύθυνση, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την περιουσία μας που είναι εκτεθειμένη στην ύπαιθρο. Για 5-6 χρόνια δεν είχαμε ιδιαίτερα ζητήματα κλοπής. Τα τελευταία όμως 2-3 χρόνια ξεκίνησαν πάλι κάποια κρούσματα κλοπής. Πιστεύουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου περνάει το μήνυμα σε επίδοξους κλέφτες ότι η τιμωρία είναι μεγάλη. Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή και ευελπιστούμε να είναι παράδειγμα προς όποιον σκεφτεί από εδώ και πέρα να κάνει κάτι τέτοιο», κατέληξε ο κ. Σεντεμέντες.
Της Βίκυς Βετουλάκη