Στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφερόμαστε, επίσημα, από το 2013, όταν υπουργοί της εποχής και στελέχη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ υπέγραψαν τη σύμβαση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Έκτοτε ακούσαμε πολλά, μάθαμε περισσότερα, αλλά έργο δεν έχουν δει οι πολίτες. Ήταν και το τελεσίγραφο της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έστελνε το σχεδιασμό που είχε γίνει στην… πυρά, αφού τον έκρινε ως ακατάλληλο.
Στο έγγραφο «κόλαφος» για το έργο (και όχι μόνο) που εστάλη το 2020 στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες, είναι υπερκοστολογημένο και υπερδιαστασιολογημένο, καθώς και αμφισβητούμενης «ωριμότητας» – παρότι είχαν περάσει επτά χρόνια από την επιλογή αναδόχου, διάστημα στο οποίο το έργο συζητήθηκε και στηρίχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις.
Το ευρωπαϊκό έγγραφο –εμμέσως πλην σαφώς– επιβεβαίωνε πλήρως την κριτική που δεχόταν και ακόμα γίνεται, ότι το συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων δε βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, αλλά στα σύμμεικτα απορρίμματα και στην ταφή.
Έπειτα από αυτό η Περιφέρεια πήρε ειδικό σύμβουλο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.
Το τελευταίο δε διάστημα υπήρξε μια έντονη κινητικότητα γύρω από το θέμα και κάπως έτσι φτάσαμε στην προχθεσινή παρουσία του περιφερειάρχη Παν. Νίκα στο Διοικητήριο στην Καλαμάτα και στις δηλώσεις του.
Αυτό που είπε είναι ότι από την 1η Δεκεμβρίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παραλαμβάνει σκουπίδια από όλους τους Δήμους, στο πλαίσιο του έργου της κεντρικής διαχείρισης. “Ελπίζω, για να μην εκφράσω βεβαιότητα, ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα πάρουμε τα απορρίμματα. Και προφανώς από το νέο χρόνο, σε συνεργασία με τους Δήμους, θα καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον καθαρισμό της Πελοποννήσου από τις χωματερές και γενικά για τη βελτίωση της καθαριότητας σε όλους τους Δήμους”, ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης.
Σε ό,τι αφορά το Δήμο Δυτικής Μάνης, είπε πως θα εγκρίνει άμεσα συνδρομή, όπως τη χαρακτήρισε, 82.000 ευρώ, για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που τόνισε ότι αντιμετωπίζει η περιοχή με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ενδιαφέρον είχε, όμως, και η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα, όπου ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας, Θανάσης Πετράκος, προχώρησε στην εκτίμηση ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία και των τριών μονάδων διαχείρισης που προβλέπει η σχετική σύμβαση λόγω ανυπέρβλητων προβλημάτων.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι μονάδες στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας και στη Σκάλα της Λακωνίας παρά μόνο στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας, όπου τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα σε αυτή την εκτίμηση, ενώ αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εντονότατες αντιδράσεις για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στο Αθήναιο, είπε ότι δε δικαιούνται να καταγγέλλουν την Περιφερειακή Αρχή για αυτό το ζήτημα οι σύμβουλοι του πρώην περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, τη στιγμή που έχουν βάλει την υπογραφή τους για ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα, τη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη.
Α.Π.