Στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έκδοση ιστορικών συγγραμμάτων, τα οποία φωτίζουν την ηρωική εκείνη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται, δε, να διανεμηθούν σε βιβλιοθήκες, σχολεία, πνευματικά σωματεία – συλλόγους και άλλους φορείς.
Ειδικότερα, την πορεία του εννιάχρονου απελευθερωτικού αγώνα του αγωνιζόμενου έθνους, τα χρονικά της οροθεσίας και τα τοπόσημα του πελοποννησιακού χώρου παρουσιάζονται στην έκδοση της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Η Επανάσταση την Πελοπόννησο, με την Πένα των Πρωταγωνιστών», την οποία επιμελήθηκε ο Βασίλης Μηνακάκης.
Τα κείμενα του βιβλίου έχουν γραφεί με την «πένα των πρωταγωνιστών», δηλαδή με την πένα Ελλήνων και ξένων που κράτησαν το χέρι τους το σπαθί και το καριοφίλι αλλά και εκείνων που έζησαν την ίδια χρονική περίοδο, συνομίλησαν και κατέγραψαν τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών του Αγώνα.
Το επιστημονικό περιεχόμενο της έκδοσης συμπληρώνεται με πλούσια εικονογράφηση από τα σπουδαιότερα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, τα οποία απεικονίζουν τις κορυφαίες στιγμές των αγωνιζόμενων Ελλήνων και κοσμούν μουσεία, συλλογές και βιβλιοθήκες.
Πριν, όμως, από τη μεγάλη νύχτα της Τουρκοκρατίας και τις λαμπρές ημέρες της Απελευθέρωσης, στην πολιτεία του Μυστρά γεννήθηκε ο Νέος Ελληνισμός. Από το βράχο της ο φιλόσοφος Γεώργιος Γεμιστός – Πλήθων θα διακηρύξει ότι «Έλληνες εσμέν το γένος» και θα οραματιστεί το ελληνικό κράτος, στα όρια που του έδωσαν οι αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης και οι μετέπειτα αγώνες των Ελλήνων.
Τον πλούτο και το αποθησαύρισμα όσων διαδραματίστηκαν, αλλά και θρυλήθηκαν στο Μυστρά, αποκαλύπτει με το αφηγηματικό και απλό ύφος της γραφής του ο συγγραφέας Δημήτρης Κατσαφάνας στην έκδοση της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία έχει τίτλο «Το Δεσποτάτο του Μυστρά, Ιστορία και Πολιτισμός, ο δρόμος της δοκιμασίας προς τη Νέα Ελλάδα».