Σαράντα και πλέον χρόνια έχει μείνει αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο παραλιακό οικόπεδο 50 στρεμμάτων στην περιοχή της Μπούκας του Δήμου Μεσσήνης, το οποίο έχει παραχωρήσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με σκοπό τη δημιουργία Σχολών Εμπορικού Ναυτικού.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πολιτική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, που θα μπορούσε να δώσει μεγάλη πνοή, όχι μόνο στη Μεσσηνία, που από παλιά έχει παράδοση στη Ναυτιλία και πολλές οικογένειες Μεσσηνίων έχουν μέλη τους ναυτικούς, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αυτή τη στιγμή, για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση, οι μόνες επιλογές κοντά στην Πελοπόννησο είναι η Κεφαλλονιά, η Ύδρα και ο Ασπρόπυργος.
Το ίδιο και για όσους στα ΕΠΑΛ Καλαμάτας ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Τμήμα Πλοιάρχων και Μηχανικών.
Από τα πιο δυνατά στοιχεία της υπόθεσης, για να μπορέσει κάποιος να δώσει πνοή σε ένα τέτοιο έργο, είναι ότι από το 1979 έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, η ίδρυση «Ανωτέρας Δημόσιας Σχολής Δοκίμων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού στην Κοινότητα Αναλήψεως του Νομού Μεσσηνίας, με τμήματα Πλοιάρχων, Μηχανικών και Ραδιοτηλεγραφητών».
Αυτό, λοιπόν, που μένει είναι κάποιος πολιτικός «να κινητοποιήσει» το ενδιαφέρον του υπουργείου και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η κατασκευή των υποδομών.
Να επισημανθεί ότι στη δωρεά υπάρχει περιοριστικός όρος χρήσης του μόνο για το λόγο που παραχωρήθηκε, δηλαδή τη δημιουργία Σχολών Εμπορικού Ναυτικού.
Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Υ.ΝΑ.Ν.Π. (πρώην ΥΕΝ) με σκοπό τη δημιουργία Σχολών Εμπορικού Ναυτικού. Το Μάρτιο του 1978, με Συμβολαιογραφική Πράξη Δωρεάς της συμβολαιογράφου Αθηνών Νικολέτας Χρήστου Αρβανιτάκη, δωρήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προς το Ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα στο ΥΕΝ, παραλιακό ακίνητο εκτάσεως 50.000 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή «Τζωρέικος Βάλτος» πρώην Κοινότητας Αναλήψεως Μεσσήνης, με σκοπό την δημιουργία Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού.
Τη δωρεά αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών με απόφασή του τον Απρίλιο του 1978, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 21/ τεύχος Παράρτημα /13-04-1978.
Μάλιστα, πριν από 10 περίπου χρόνια η Κτηματική Υπηρεσία προχώρησε στην επί του εδάφους εφαρμογή – υλοποίηση των ορίων του οικοπέδου στα περιμετρικά όρια του οποίου με μέριμνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας τοποθετήθηκε συρμάτινη περίφραξη για την προστασία του.
Επίσης, το 2014, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας προώθησε τη διαδικασία μεταγραφής του οικοπέδου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, καθώς ως πράξη εκκρεμούσε πολλά χρόνια.
Τελικά η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε και το Μάρτιο του 2014 εκδόθηκε Πιστοποιητικό Μεταγραφής του Υποθηκοφυλακείου Παμίσου.
Το οικόπεδο βρίσκεται σε μία περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα προσβάσιμη, καθώς είναι σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης της Μεσσήνης και, φυσικά, τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Αυτή τη στιγμή το οικόπεδο, δυτικά, γειτνιάζει με σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα, από ανατολάς με έτερο χέρσο οικόπεδο το οποίο δεν έχει οικοδομηθεί, βορείως με οδικό δίκτυο το οποίο επεκτείνεται έως το προαναφερόμενο ξενοδοχειακό
Συγκρότημα, ενώ νοτίως με παραθαλάσσιο χώρο.
Μάλιστα, μία μικρή περιοχή βλάστησης χωρίζει το οικόπεδο από την παραλία και στη συνέχεια την θάλασσα. Συγκεκριμένα, η απόσταση του νοτιότερου άκρου του οικοπέδου από τη θάλασσα είναι λιγότερο από 40 μέτρα.
Λόγω του γεγονότος ότι το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 50 στρέμματα, αλλά και λόγω της θέσης του, από ειδικούς κρίνεται άριστη επιλογή για την ανέγερση Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, ενώ λόγω του μεγέθους του εκτιμάται ότι με μια σχετική τροποποίηση των όρων της δωρεάς θα μπορούσε να φιλοξενήσει, όχι μόνο την επί σειρά ετών ιδέα λειτουργίας σχολής του Λιμενικού Σώματος, αλλά επίσης παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ενδεχομένως και τη δημιουργία χώρων διαμονής και αναψυχής των στελεχών του Λ.Σ. Επίσης, Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων από την οποία περνούν όλοι οι ναυτικοί.
Είναι πασιφανές ότι η αξιοποίησή του θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ θα συνεισφέρει ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Δήμαρχος Μεσσήνης
Θέτοντας το θέμα στο δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, μας εξέφρασε την έντονη πρόθεσή του στο αμέσως επόμενο διάστημα να έχει επαφές τόσο με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όσο και με το αρμόδιο υπουργείο. Ιδιαίτερα να διερευνηθούν οι προθέσεις του υπουργείου κι αν υπάρχει διάθεση να κινηθούν οι διαδικασίες ανέγερσης κτηρίου για τη λειτουργία Σχολής.
Διαφορετικά, όπως είπε, θα γίνει διερεύνηση των προθέσεων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κι αν επιμένουν στο λόγο του παραχωρητηρίου ή μπορεί να εξεταστούν κι άλλοι τρόποι αξιοποίησης του ακινήτου.
Της Βίκυς Βετουλάκη