Προ των πυλών να γιορτάσει για μια ακόμα χρονιά την εμβληματική Ναυμαχία του Ναυαρίνου, βρίσκεται ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, αποτίοντας έτσι τιμή στους προγόνους αλλά και στις συμμαχικές δυνάμεις που υπερέβησαν εαυτόν και κατάφεραν να απελευθερώσουν τον Οκτώβρη του 1827, την υπό Οθωμανική κυριαρχία Πύλο, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Όσον αφορά στον φετινό εορτασμό και το κατά πόσον οι δύσκολες συγκυρίες τον επηρεάζουν, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, μιλώντας στο «Θ», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για ακόμα μια χρονιά οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία δε μας επιτρέπουν να εορτάσουμε την ιστορική Ναυμαχία με την αρμόζουσα αίγλη. Είναι γεγονός ότι σε τέτοιους καιρούς χρειάζεται να σκεφτόμαστε ορθολογικά, ειδικά όσον αφορά στην υγεία και στην προστασία των πολιτών.
Με γνώμονα αυτή τη σκέψη, προσπαθούμε να πετύχουμε χρυσή τομή στη φετινή διοργάνωση, η οποία θα περιλαμβάνει όλο το εθιμοτυπικό πρόγραμμα της επετείου, που θα πλαισιώνεται από εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα, στις οποίες θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού».
-Από ποια επίσημα πρόσωπα θα πλαισιωθεί η φετινή διοργάνωση;
«Μπορεί η περίφημη αναπαράσταση της Ναυμαχίας να μην πραγματοποιηθεί, ωστόσο το φετινό εορτασμό θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ θα έχουμε και την τιμή να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και απόγονοι του Ναυάρχου Κόδρινγκτον, κάτι που δηλώνει ότι η ιστορία μας μένει ζωντανή στη μνήμη του κόσμου διεθνώς.
Συνάμα, οι εκδηλώσεις τελούν και υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για το λόγο αυτό, πέραν του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, θα συμμετάσχουν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, καθώς και ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας».
-Ποιο είναι το μήνυμα της Ναυμαχίας, 194 χρόνια μετά;
«Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον Ελληνικό Αγώνα. Μέχρι τότε οι Έλληνες αγωνιστές έκαναν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή, μέχρι τη στιγμή που οι συμμαχικές δυνάμεις, ενωμένες, έλαβαν δραστικά μέτρα υπέρ της Ελλάδας, με αποκορύφωμα την ιστορική Ναυμαχία. Χωρίς αυτήν ο αγώνας μπορεί να κρατούσε πολλά παραπάνω χρόνια.
Η ιστορία της Ναυμαχίας μάς διδάσκει πρώτα από όλα ότι η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα: Η επίθεση των συμμαχικών κρατών, χάρη στην οποία άνοιξε ο δρόμος για την ανεξαρτησία του κράτους, μας δηλώνει πως μόνο όταν είμαστε μια γροθιά, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, ακόμη κι αν αυτοί φαντάζουν ακατόρθωτοι.
Ταυτόχρονα, όμως, η ικανότητα των Ελλήνων να μη λιποψυχούν στις αντιξοότητες, αλλά μέσα από αυτές να γίνονται πιο δυνατοί και να εξελίσσονται, είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία και αποτελεί διαχρονικό μήνυμα».
Της Χριστίνας Μανδρώνη