Στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου προκειμένου να συνδράμει στην καλύτερη υλοποίηση του “Προγράμματος Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου» τίθεται η ελληνική ομάδα της εταιρείας The International Molinological Society, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς το Σύλλογο των “Φίλων της Βέργας”, η οποία κοινοποιείται και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.
Ειδικότερα, σημειώνει: «Η παρούσα επιστολή μας ανταποκρίνεται στην ανωτέρω σχετική πρόσκλησή σας και αποτελεί συνέχεια της περυσινής εκδήλωσης ενδιαφέροντος μελών μας, ως εισηγητών σε ημερίδες του “Προγράμματος Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου”, καθώς και της υποστήριξης της Ελληνικής Ομάδας της TIMS στην προσπάθεια των “Φίλων της Βέργας” για αποκατάσταση στην αρχική μορφή τους δύο χαρακτηρισμένων Μνημείων, του παλαιού “Καλντεριμιού 3” και της “Πάνω Βρύσης” στη Βέργα (Σέλιτσα).
Επίσης αφορά sτην πρόθεση συμμετοχής μας σε δράσεις του Προγράμματος Ταϋγέτου συναφείς με τους στόχους μας.
Η TIMS (The Ιnternational Molinological Society) είναι μία εταιρεία, η οποία καλλιεργεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τη γνώση για μύλους, που κινούνται με τον αέρα, το νερό, την ανθρώπινη και τη ζωική δύναμη.
Η εταιρεία ενθαρρύνει την έρευνα και προωθεί όλες τις πλευρές της μυλολογίας (γνώσης για μύλους) που συμπεριλαμβάνει και την αναστήλωσή τους. Σήμερα έχει περισσότερα από 520 ενεργά μέλη, σε 35 χώρες των 5 ηπείρων. Κάθε 4 χρόνια διενεργούνται Διεθνή Συμπόσια, κάθε φορά σε διαφορετική χώρα και εκδίδονται πρακτικά των εργασιών σε αρκετές γλώσσες.
Το ελληνικό τμήμα (Ελληνική Ομάδα) της TIMS δημιουργήθηκε το 2007. Σήμερα η ομάδα έχει 59 μέλη και 3 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στα 14 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε στην 4η θέση σε αριθμό μελών. Τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκε μια σειρά παρουσιάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης καλύπτοντας όλη την επικράτεια σε θέματα μύλων. Επίσης, εκδίδεται δύο φορές το χρόνο το περιοδικό “Ο Μυλολόγος”, που καλύπτει θεματολογία από όλη την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ. είναι υπεύθυνος και για την Κύπρο. Στο site www.molinology.org, έχουν αναρτηθεί πληροφορίες για τους τομείς δραστηριότητας της TIMS και οι εκδόσεις της.
Τον Απρίλιο του 2018 διοργανώθηκε ερευνητική εκδρομή στα χωριά που βρίσκονται στους δυτικούς πρόποδες του Βόρειου Ταΰγετου, όπου υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες νερόμυλοι, τόσο στην Αρκαδία όσο και στη Μεσσηνία.
Έγιναν επισκέψεις σε τουλάχιστον 25 υδροκίνητες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων νερόμυλων, ελαιοτριβείων και νεροτριβών, στις περιοχές Κάτω Γιανναίων στην Αρκαδία, στις περιοχές Νέδουσας, Αλαγονίας, Πηγών, Αρτεμισίας και στο Δυρράχι στη Μεσσηνία.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Δυρραχίου κατά το παρελθόν ήταν ο μεγάλος αριθμός μυλωνάδων, σε σχέση με το συνολικό αριθμό των κατοίκων και η λειτουργία πολυάριθμων νερόμυλων στην περιοχή.
Οι ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις στο περιοδικό “Μυλολόγος” αποτελούν προσπάθεια προβολής των υδροκίνητων εγκαταστάσεων της κάθε περιοχής. Προβολής που σχετίζεται με την ανάγκη για τη διατήρηση αυτών των εγκαταστάσεων, ως κομμάτι της προβιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής και του τοπικού πολιτισμού της. Πιστεύουμε ότι η διατήρηση, η ανάδειξη και η ένταξη των υδροκίνητων εγκαταστάσεων του Ταϋγέτου σε πεζοπορικές – πολιτιστικές διαδρομές είναι επιβεβλημένες λόγω της πολλαπλής αξίας τους.
Τέλος, επιθυμούμε να συμμετέχουμε ενεργά σε συλλογικές προτάσεις χρηματοδότησης (δημόσιας – κοινοτικής ή από ιδιώτες χορηγούς) και σε δράσεις όπως:
•αποκατάσταση – ανάπλαση διατηρητέων μύλων, βάσει εμπεριστατωμένων / εγκεκριμένων μελετών
•φωτογραφική – χαρτογραφική τεκμηρίωση παλαιών λιθόκτιστων μύλων (νερόμυλων, ανεμόμυλων), δικτύων και δεξαμενών παροχής μύλων στον Ταΰγετο
•διάσωση στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (χοροί, τραγούδια, προφορική παράδοση – αφηγήσεις γερόντων κ.λπ.) και δευτερογενής επεξεργασία – απόδοσή τους με πολυμέσα, εφόσον σχετίζονται με μύλους
•σεμινάρια – διαλέξεις σε πανεπιστήμια, σχολεία, συλλόγους για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού πάνω σε θέματα μύλων
•στις τρεις Ημερίδες “Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης του Ταϋγέτου”, που φιλοδοξούν να ενσωματώσουν όλα τα ανωτέρω σε ένα ενιαίο Πρόγραμμα Αποτύπωσης και Διαχρονικής Παρακολούθησης, με την επανάληψή τους π.χ. ανά 3ετία».