Την τέταρτη και τελευταία διήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα ολοκλήρωσε στις 29 Οκτωβρίου, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, λίγες εβδομάδες πριν την διαδεχθεί ο νεοεκλεγείς σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σόλτς.
Σε ήπιους τόνους και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, η επίσκεψη αυτή, δεν θύμιζε σε τίποτα όλες τις προηγούμενες φορές που κατέφθασε η ίδια στην χώρα μας με ατζέντα γεμάτη ανακοινώσεις σχετικά με το μεταναστευτικό, τα γεωπολιτικά και τα δημοσιονομικά ζητήματα σε μια Ελλάδα όπου η λιτότητα είχε χτυπήσει κόκκινο.
«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες»
Η ίδια, σε έναν από τους τελευταίους απολογισμούς της, θέλοντας να επισημάνει ότι είχε πραγματική επίγνωση των όσων συνέβαιναν κατά τη δεκαετία της ελληνικής οικονομικής κρίσης, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες», υπενθυμίζοντας λίγο αργότερα ότι και η ίδια ήταν υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στο ευρώ, δικαιολογώντας έτσι εν μέρει τους χειρισμούς της.
Κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Άνγκελα Μέρκελ είχε συζητήσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα που απασχόλησαν την Ελλάδα και την Γερμανία στις μεταξύ τους σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια, πάντα υπό το κλίμα της διπλωματικής αβρότητας των δύο χωρών, και χωρίς να υπάρχει διάθεση για περαιτέρω εντάσεις στην εθιμοτυπική αυτή επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου στην Ελλάδα.
Με το βλέμμα στραμμένο στον επόμενο καγκελάριο η Ελλάδα
Σε σύντομη αναφορά στα ζητήματα που παραμένουν στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών, προέβη λίγο πριν την αναχώρησή της η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς συγκεκριμένα όσον αφορά στα ελληνοκυπριακά, η Α. Μέρκελ τόνισε την ταύτιση των απόψεων με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να προχωρήσει με τα όσα αναφέρει μέχρι σήμερα η Τουρκία αναφορικά με την Κύπρο και τα δύο κράτη. Τέλος, η ίδια επεσήμανε ένα ακόμα φλέγον ζήτημα που σημάδεψε και την 16/ετή πολιτική της καριέρα: το μεταναστευτικό, τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της περαιτέρω προστασίας των συνόρων των χωρών.
Με τα παραπάνω να αφήνουν εύλογα στο παρελθόν τη συνεργασία Ελλάδας-Μέρκελ, μένει να δούμε τη στάση που θα κρατήσει ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας και το τι είναι διατεθειμένος να πράξει σε καίρια ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν.
Της Χριστίνας Μανδρώνη