Κλειστά θα είναι σήμερα και για 24 ώρες τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και στη Μεσσηνία, καθώς ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας συμμετέχει στην κινητοποίηση του Πανελλήνιου Συλλόγου του κλάδου, αντιδρώντας έτσι στα νέα μέτρα και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας.
Ήδη μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση πάνω από 170 καταστήματα στη Μεσσηνία, ενώ σήμερα το πρωί στις 11.00 καταστηματάρχες και εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν διαμαρτυρόμενοι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
Όπως, πάντως, διευκρινίσθηκε σε ερώτησή μας προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Καλαμάτας, Νίκο Μαλαπέτσα, δε θα πραγματοποιηθεί πορεία για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην πόλη, αλλά και λόγω της πανδημίας, παρά μόνο διαμαρτυρία στο σημείο.
Μία ώρα αργότερα το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου θα παραδώσει στο δήμαρχο Καλαμάτας, Θ. Βασιλόπουλο, το ψήφισμα διαμαρτυρίας που την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου θα παραδίδουν στον πρωθυπουργό.
Συνέντευξη Τύπου
Στο μεταξύ, χθες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των επαγγελματιών εστίασης έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να παραμείνουν τα καταστήματά τους ανοιχτά.
Ξεκινώντας ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Μαλαπέτσας, ξεκαθάρισε ότι ο σύλλογος είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά και κάθε προσπάθειας της κυβέρνησης για «να χτιστεί» τείχος ανοσίας, όμως διαφωνεί με τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση και δημιουργούν νέα χρέη.
Όπως εξήγησε, καμία επιχείρηση δεν αντέχει να πληρώσει πρόστιμο 5.000 ευρώ συν κλείσιμο για 15 ημέρες, ενώ κατά τον ίδιο αυτό δεν είναι πρόληψη, αλλά εξόντωση.
Τα υπόλοιπα προβλήματα
Εκτός, όμως, από τα υψηλά πρόστιμα, ο κ. Μαλαπέτσας εξήγησε ότι η διαμαρτυρία του κλάδου γίνεται για να καταδειχθεί ότι η εστίαση δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά καθημερινή βασική ανάγκη όλων των πολιτών και ως βασική ανάγκη δε θα έπρεπε να υπάρχει ΦΠΑ 24%, όπως ισχύει εδώ και χρόνια στην εστίαση.
Επίσης, ανέφερε ότι επαγγελματίες της εστίασης διεκδικούν τον εξορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές στα καθημερινά θέματα, όπως ο αιγιαλός, τα πνευματικά δικαιώματα, το αυτόφωρο, το μισθολογικό κόστος, ο ΦΠΑ, τα πρόστιμα από τις ελεγκτικές Αρχές.
Δευτερεύοντος, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που έρχονται από την έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στον κλάδο.
Ειρηνική κινητοποίηση
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κινητοποίηση έχει ειρηνικό χαρακτήρα, αφού αν ο κλάδος επιθυμούσε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, θα επέλεγε άλλες μορφές διαμαρτυρίας, όπως συλλαλητήρια, πορείες, κλείσιμο δρόμων, και θα δημιουργούσε κλίμα αναρχίας.
Όπως ο κ. Μαλαπέτσας είπε ακόμα, ενώ ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, πραγματοποίησε μία μόνο εκδήλωση διαμαρτυρίας με τις «άδειες καρέκλες» στην πλατεία της Καλαμάτας, ενώ η σημερινή είναι η δεύτερη, με τα άδεια καταστήματα.
Η στάση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Σε ερώτηση που έγινε για τη στάση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, που τελικά δε συμμετάσχει στη σημερινή κινητοποίηση, σε αντίθεση με άλλους Εμπορικούς Συλλόγους της Μεσσηνίας, αλλά και όλης της χώρας, ο κ. Μαλαπέτσας απάντησε ότι είναι αυτόνομος, όπως αυτόνομος είναι και ο Σύλλογος Εστίασης, με τις αποφάσεις όλων των συλλόγων να κρίνονται, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, ότι δε θέλει να κρίνει τον Εμπορικό Σύλλογο, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαστε μεγάλα παιδιά και ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του με τις συνθήκες που του δίνονται. Θεώρησε ότι δεν είχε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και δεν προχώρησε στη συγκριμένη κίνηση».
Πάντως, να σημειωθεί ότι, όπως διευκρινίζεται από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η εστίαση στην Καλαμάτα έχει δικό της σύλλογο και δεν εντάσσεται στον Εμπορικό, γι’ αυτό και δεν υπήρξε ανακοίνωση συμμετοχής στην κινητοποίηση, σε αντίθεση με άλλους εμπορικούς συλλόγους, όπου τα καταστήματα εστίασης είναι μέλη τους, γιατί δεν έχουν ξεχωριστό σύλλογο.
Η συμμετοχή στη σημερινή απεργία
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει εικόνα για τη σημερινή συμμετοχή, ο κ. Μαλαπέτσας απάντησε ότι εκτιμάται ότι θα είναι καθολική, με τη λίστα καταστημάτων που θα συμμετάσχουν συνεχώς να μεγαλώνει.
Οι έλεγχοι τα πρόστιμα και η πρόταση των επαγγελματιών
Σε άλλη ερώτηση για το αν πρέπει να γίνονται έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα, ο κ. Μαλαπέτσας απάντησε ότι ο σύλλογος διαφωνεί με τα υψηλά πρόστιμα που εξοντώνουν επιχειρήσεις. Όπως είπε ακόμη, τέτοιου ύψους πρόστιμα μαζί με κλεισίματα δεν επιβάλλονται σε άλλου είδους επιχειρήσεις.
Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ανδρέας Ζαγάκος, πρόσθεσε ότι η θέση της Ομοσπονδίας είναι να γίνεται η μεταφορά του όγκου του προστίμου στο φυσικά παραβαίνοντα, δηλαδή τον πελάτη, και όχι στο κατάστημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δέχεται την ευθύνη που αναλογεί στους καταστηματάρχες.
Αιτήματα
Τα αιτήματα της εστίασης είναι:
-Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη
-Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα
-Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές
-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας
-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων
-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Επίσης, ζητούν ως διαρθρωτικά μέτρα να συσταθεί Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης και επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δε λαμβάνουν υπόψη την υψηλή ένταση επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, Σαββατοκύριακα) και τη μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
Π.Μπ. – Β.Β.