Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973. Συγκεκριμένα, οι πύλες του Πολυτεχνείου που άνοιξαν στις 8 το πρωί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εορτασμοί και οι καταθέσεις στεφάνων, πρόκειται να κλείσουν περίπου αυτή την ώρα.
Με την αποχώρηση όλων των επισκεπτών, θα ακολουθήσει η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, ενώ θα γίνει προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.
Σημειώνεται ότι οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται κανονικά μετά από την περσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, πάντα όμως με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.
Κατάθεση στεφάνου από την ΠτΔ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προέβη σε κατάθεση στεφάνου λίγη ώρα νωρίτερα στο Πολυτεχνείο για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ΄ίδια «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν».
Ενώ λίγοτερα αργότερα συνέχισε «Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους».
Ένταση κατά την κατάθεση στεφάνων από την Διακοινοβουλευτική Επιτροπή
Ένταση επικράτησε νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα συγκεντρωμένων δεν επέτρεψε την είσοδο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής που αποτελούνταν από τον Χαράλαμπο Αθανασίου εκ μέρους της Βουλής, και Χάρη Θεοχάρη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο για να καταθέσουν στεφάνι.
Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε πως «η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικότερα των σπουδαστών μας. Ο αγώνας κατά της Δικτατορίας ήταν υπερκομματικός. Δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία, αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα».
«Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων» υπογράμμισε ο Χ. Αθανασίου.
«Συνεπώς όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα εδώ […], ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους και τα θήλαζαν. Η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο», κατέληξε.
Από πλευράς του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε «Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».
Όπως πρόσθεσε λίγο αργότερα «Αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, τον έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως, πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε».
Κατάθεση στεφάνων από την αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και λίγο πριν από τις 10 π.μ., όταν δεν επετράπη η είσοδος ούτε σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70 ατόμων, μελών, αλλά και βουλευτών του κόμματος και της νεολαίας, που είχαν μόλις καταφτάσει στο Πολυτεχνείο.
Μετά από ώρα, η κατάσταση εκτονώθηκε, με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων και ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Όλγα Γεροβασίλη να εισέρχεται στο Πολυτεχνείο και να καταθέτει στεφάνι.