Γενική απεργία ετοιμάζεται να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ μέχρι το Δεκέμβριο, όπως αποκάλυψε χθες ο προεδρεύων της Δημήτριος Μπράτης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ που ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπράτης, αυτή είναι η εισήγηση που θα τεθεί στη συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ, η οποία και για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Καλαμάτα.
200 σύνεδροι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Δημήτρη Φαββατά, στην πανελλήνια συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν περίπου 200 σύνεδροι και έχουν γίνει όλα όσα πρέπει για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ευχάριστη διαμονή τους. Μάλιστα, σήμερα θα γίνει ξενάγηση των συνέδρων στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ το Επιμελητήριο θα τους δώσει τοπικά προϊόντα.
«Από τη συνδιάσκεψη ευχόμαστε να βγουν τα συμπεράσματα εκείνα ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια για τους εργαζομένους και η οποία έχει δημιουργήσει όλα τα προβλήματα με έλλειψη προσωπικού, μειώσεις μισθών κ.ά.», τόνισε ο κ. Φαββατάς.
Νόμος Χατζηδάκη
Από την πλευρά του, ο κ. Μπράτης παρατήρησε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η συνδιάσκεψη δεν έγινε λόγω πανδημίας και επιλέχθηκε η Καλαμάτα, γιατί δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο από την ΑΔΕΔΥ στην Πελοπόννησο. Επίσης επιλέχθηκε καθώς το Νομαρχιακό Τμήμα της Μεσσηνίας, και ο πρόεδρος του, είναι από τα πιο δραστήρια σε όλη την Ελλάδα ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αναφερόμενος στη συνδιάσκεψη, είπε ότι αυτή θα καθορίσει τη στάση της ΑΔΕΔΥ για το επόμενο διάστημα, ενώ θα γίνει ενημέρωση των συνέδρων για τις εξελίξεις που υπάρχουν στα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν. «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δυστυχώς τα 2,5 τελευταία χρόνια, παρά τα όσα λέει για συναίνεση, αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της πανδημίας για να περάσει νομοθετικά όλα τα μέτρα που συνεπάγονται περιορισμό των κατακτήσεων των εργαζομένων.
Ξεχωριστό θέμα στη συνδιάσκεψη θα είναι ο τελευταίος εργασιακός νόμος του κ. Χατζηδάκη, που είναι ένας νόμος που έρχεται από το παρελθόν, ένας νόμος που καταργεί το οκτάωρο για τον ιδιωτικό τομέα, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απελευθερώνει τις απολύσεις, καταργεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και βάζει στο μακρύ χέρι του κράτους τα συνδικάτα.
Θέλουν εργαζομένους χωρίς δικαιώματα και από την άλλη μεριά οι κ.κ. Χατζιδάκης και Μητσοτάκης θέλουν τα συνδικάτα πλήρως απονευρωμενα», τόνισε ο κ. Μπράτης.
Απεργία
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε ζητήματα εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στη δημόσια υγεία, που έχει θέσει ως κυρίαρχο το συνδικαλιστικό κίνημα την τελευταία διετία και διεκδικεί τα αυτονόητα για τη στήριξη του ΕΣΥ. «Ζητούμε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, περισσότερες ΜΕΘ, ζητούμε για τους εργαζομένους στο χώρο υγείας να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κ.ά. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει να βρει ιδιώτες γιατρούς για να καλύψει τα κενά», σχολίασε ο κ. Μπράτης.
Κλείνοντας ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε σε κινητοποιήσεις, στιγματίζοντας την απουσία από αυτές τα τελευταία χρόνια της ΓΣΕΕ: «Θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα με την κατάθεση του προϋπολογισμού και μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη μία μεγάλη 24ωρη γενική απεργία για τους εργαζομένους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με κυρίαρχα ζητήματα να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό και τη σύνταξή μας, να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη, να γίνουν προσλήψεις και να λήξει το ζήτημα της ανεργίας που είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μάστιγα στη χώρα μας».
Της Βίκυς Βετουλάκη