Το λιγότερο αψυχολόγητη χαρακτηρίζει ο εμπορικός κόσμος Καλαμάτας την εφαρμογή από χθες ειδικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου στην πόλη, με κύριο στόχο την αποφυγή συγχρωτισμού του κόσμου στα μέσα μεταφοράς.
Το νέο αυτό έκτακτο μέτρο, που έχει ισχύ έως τις 6 Δεκεμβρίου, υποχρεώνει τα καταστήματα στο Δήμο Καλαμάτας να ανοίγουν μετά τις 10.00 το πρωί, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου μέχρι το βράδυ.
Αυτό είναι εντελώς ανέφικτο και με πολλές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή μας βρίσκεται στο απόγειό της και οι αγρότες με τους εργάτες γης προστρέχουν στα καταστήματα για να προμηθευτούν όσα χρειάζονται από τα ξημερώματα…
Η ΚΥΑ που εκδόθηκε για το θέμα αυτό περιλαμβάνει από τη Μεσσηνία μόνο την πόλη της Καλαμάτας.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, η ΚΥΑ με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού προβλέπει ότι για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου και ώρα 6.00, έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, και ώρα 6.00, η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου θα αρχίζει από τις 10,00 με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21.00.
Το διευρυμένο ωράριο αφορά στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη (που είναι λογικό), καθώς και τους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή.
Το δε Σάββατο, παραμένει το παλιό ωράριο και τα καταστήματα μπορούν να ανοίγουν από τις 8.30.
Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση από καταστηματάρχες στην Καλαμάτα. Όπως τόνισαν ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, στις 9.00 το πρωί που άνοιγαν είναι η ώρα που ταχτοποιούν το κατάστημα και τα εμπορεύματά τους, καθώς ο κόσμος πάντα μετά τις 10.00-11.00 ξεκινά να ψωνίζει.
Οι δε αποστάσεις στην Καλαμάτα είναι από μικρές έως μηδενικές, με τους περισσότερους να κινούνται είτε με τα πόδια είτε με τα οχήματά τους. Ποτέ δε έχει παρατηρηθεί γι αυτό το λόγο συνωστισμός στα λεωφορεία της πόλης, που υποτίθεται πως είναι και ο λόγος εφαρμογής του μέτρου. Αντίθετα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κίνηση στα αστικά λεωφορεία της Καλαμάτας μάλλον μειώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, παρά αυξήθηκε.
Άλλο ένα πλήγμα
Η εφαρμογή αυτού του ωραρίου για καταστήματα με αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα, αλλά και με είδη για τον κατασκευαστικό κλάδο (οικοδομικά υλικά, χρωματοπωλεία, ηλεκτρολογικά – υδραυλικά υλικά, κ.ά.), είναι πλήγμα, καθώς οι δικοί τους πελάτες θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εργασία τους, όσο το δυνατόν νωρίτερα.
«Ο κόσμος που πάει για ελιές αυτή την περίοδο περιμένει έξω από το μαγαζί από τις 7.30 για να ψωνίσει ό,τι χρειάζεται. Αν ανοίγουμε στις 10.00, πότε θα πάνε στο χωράφι αυτοί οι άνθρωποι; Ή θα πρέπει να τρέχουν σε διπλανές πόλεις για να εξυπηρετηθούν νωρίς το πρωί και εμείς θα “βαράμε μύγες”», τόνισε ιδιοκτήτης καταστήματος με αγροτικά είδη στην Καλαμάτα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, σημείωσε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος εφαρμογής αυτού του μέτρου στην Καλαμάτα, καθώς ο περισσότερος κόσμος κινείται με τα πόδια ή το όχημά του. «Το Αστικό έχει τρεις γραμμές και δεν έχει παρατηρηθεί συγχρωτισμός. Εμείς δεν έχουμε ούτε τραμ ούτε μετρό για να έχουμε τέτοια προβλήματα. Τα καταστήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της ελαιοσυγκομιδής και του κατασκευαστικού τομέα δεν μπορούν να ανοίγουν στις 10.00. Έχω ενημερώσει τους βουλευτές του νομού και τους εξήγησα ότι είναι άτοπο όλο αυτό που γίνεται. Εδώ ζουν κι αυτοί και ξέρουν πώς λειτουργεί η περιοχή μας. Όλο αυτό δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές», κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.
Της Βίκυς Βετουλάκη