Έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό στην αγορά της ελιάς Καλαμών, σύμφωνα με τον ΑγροΤύπο, γεγονός που αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες.
Τέτοιοι είναι η ελαχιστοποίηση των αποθεμάτων λόγω της περσινής εκτεταμένης ελαιοποίησης των παραγωγών, η υψηλότατη ζήτηση από το εξωτερικό, όπως αποτυπώνεται στις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας ακόμα και σε περιόδους lockdown, η δραματική μείωση της παραγωγής λόγω της ακαρπίας και η μειωμένη χρήση εισροών από τους αγρότες λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και εν τέλει λόγω της συγκυρίας στο διεθνές εμπόριο, που καθιστά απαγορευτικές και ασύμφορες τις εισαγωγές παρόμοιας ελιάς από το εξωτερικό.
Μεγάλος ο ανταγωνισμός
Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί περνούν το πρώτο χέρι της συγκομιδής ή το έχουν ολοκληρώσει. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη εργατικών χεριών, όμως το… κακό μετριάζει η πολύ μειωμένη παραγωγή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, λίγες είναι οι ποσότητες που παραδίδουν τώρα οι παραγωγοί κι αυτό για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες της εκμετάλλευσής τους (π.χ. εργατικά κόστη). Με αυτά τα δεδομένα οι περισσότεροι επιλέγουν και φέτος τη λύση της αποθήκευσης, ειδικά για τις πιο ψιλές ελιές, που είναι λίγες σε σχέση με άλλα χρόνια και κατ’ επέκταση, περιζήτητες.
Όπως αναφέρει, για παράδειγμα, ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας, Παναγιώτης Πουλάκος, το ενδιαφέρον για το προϊόν είναι τεράστιο, οι έμποροι στην περιοχή ανταγωνίζονται για το ποιος θα πρωτοπάρει προϊόν και γενικά επικρατεί έντονη κινητικότητα, τέτοια που έχει φέρει ακόμα και τα πιο ψιλά μεγέθη της Καλαμών να πωλούνται προς 50, 60, ακόμα και 70 λεπτά, το κιλό, όταν πέρσι αυτή ήταν η τιμή για το βασικό μέγεθος των 200 κομματιών στο κιλό…
Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, για τη βασική κατηγορία των 200 τεμαχίων στο κιλό ακούγονται πλέον πράξεις με 1,50 και 1,60 ευρώ. Όπως προσθέτει ο ίδιος, η παραγωγή σε Καλαμών στην περιοχή είναι εξαιρετικά μειωμένη και σ’ αυτό έχει συμβάλει και η τεράστια ζημιά σε ελαιώνες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, εκτός όλων των άλλων.
Ο ΑΣ Πετρίνας αυτή την περίοδο κάνει συγκέντρωση ελιάς και σκοπεύει να πραγματοποιήσει δημοπρασία κοντά στις γιορτές, για να εξασφαλίσει υψηλότερες τιμές, όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Μιχαλούτσο, καλλιεργητή με 400 στρέμματα Καλαμών στο Γεράκι Λακωνίας, ακούγεται πως έγιναν πράξεις με 1,50 – 1,60 ευρώ το 200άρι στην περιοχή, ενώ το αντίστοιχο προϊόν περσινής εσοδείας ήδη πληρώνεται προς 1,85 ευρώ το κιλό, ίσως και παραπάνω.
Τιμές για περσινές άνω των 2 ευρώ
Σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό Καλαμών από το Μεσολόγγι, Ανδρέα Κότσαλο, στην περιοχή του Μεσολογγίου είναι τέτοιο το ενδιαφέρον, που γίνονται πράξεις για ελιά περσινής εσοδείας στα 2 ή και παραπάνω ευρώ το κιλό, ενώ το φετινό 200άρι πιάνει άνετα από 1,40 και άνω, με τις τάσεις να είναι ανοδικές.
Στην ίδια περιοχή, όπως προσθέτει ο ελαιοπαραγωγός Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, φαίνεται πως φέτος υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον ακόμα και για τα ψιλά κομμάτια που είναι σε έλλειψη, γεγονός που θα ανεβάσει κι άλλο την τιμή. Στην περιοχή της Βόνιτσας, τώρα, επίσης στην Αιτωλοακαρνανία, όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Πεπόνης που καλλιεργεί πάνω από 3.000 δέντρα με Καλαμών, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει το πρώτο χέρι, τα ψιλά κομμάτια είναι ελάχιστα και η παραγωγή σημαντικά μειωμένη.
Η τιμή στο τελάρο αυτές τις μέρες είναι στα 1,30 ευρώ το κιλό το 200άρι, όμως οι πιο πολλοί αγρότες αποθηκεύουν, περιμένοντας μεγάλη άνοδο το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη θα είναι η τρίτη χρονιά που, όπως φαίνεται, οι παραγωγοί δε θα καταφέρουν να φροντίσουν όπως θα έπρεπε τα δέντρα τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραγωγή που θα μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες να υπάρχει.
Τέλος, στη Φθιώτιδα, όπου η παραγωγή φαίνεται να είναι περισσότερο μειωμένη από οποιαδήποτε άλλη ζώνη, το πρώτο χέρι έχει ολοκληρωθεί, με τις τιμές γύρω στα 1,30 με 1,50 το κιλό για το 200άρι.