Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας έντονος διάλογος για την καταλληλότητα του επόμενου επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Σχετικά με τις δύο δημοκρατικά εκλεγμένες υποψηφιότητες. Αν κάποιος αποστασιοποιηθεί από την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση των επιτελείων των δύο ομάδων, και τις τάσεις που σχηματίζονται στο επιτελικό και εκλογικό σώμα, δεν υφίσταται ποιοτική σύγκριση μεταξύ των δύο προσώπων.
Αυτό βασίζεται σε δύο βασικές παραδοχές:
1. Προοδευτικός δεν σημαίνει κεντρώος πολιτικά
2. Κεντρώος δε σημαίνει απαραίτητα προοδευτικός.
Με φίλους και γνωστούς συζητήσαμε αυτές τις μέρες αρκετά την επίμαχη φράση: «Λεφτά Υπάρχουν». Ύστερα από αρκετό διάλογο, με ανθρώπους ομολογουμένως διανοητικά και μορφωτικά επαρκείς, διαπίστωσα ότι δεν ήταν αυτή η ακριβής φράση. Ολόκληρη η φράση, η οποία εσκεμμένα αποκρύπτεται συστηματικά, ήταν: “Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών στη χώρα μας.” Και ακόμα: “Λεφτά υπάρχουν, εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελείς ή ακόμα και χωρίς αντίκρισμα. Οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά και όχι συγκυριακά φαινόμενα”.
Με τα παραπάνω δε διαφωνεί κανένας φιλελεύθερος και όντως οι οικονομικές κρίσεις επανέρχονται ως συστημικά φαινόμενα πλέον. Αυτό δεν είναι μια απλή αναφορά, αλλά επαρκώς τεκμηριωμένο επιστημονικά στην σχετική διεθνή βιβλιογραφία.
Ιστορικά, η δύναμη του κέντρου ήταν η ακαδημαϊκή επάρκεια της ηγεσίας του.
Με ποια υποψηφιότητα η επάρκεια αυτή διατηρείται και διασφαλίζεται;
Σε περίπτωση ανάδειξης του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κεντρώου χώρου, ένα μεγάλο μέρος των προοδευτικών φιλελεύθερων θα αποστασιοποιηθεί πολιτικά από τον κεντρώο χώρο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού (όπως αποστασιοποιήθηκε και από την επιλογή του κ. Μητσοτάκη μετά τις σχετικές υπουργοποιήσεις τριών βουλευτών με ακροδεξιά χαρακτηριστικά). Αυτό είναι ντετερμινιστικά καθορισμένο λόγω των πολιτικών συσχετισμών.
Πέραν αυτού, αν δούμε τα πράγματα χωρίς πολιτική απόχρωση, αλλά με καθαρά προοδευτικό και φιλελεύθερο πρόσημο:
Α. Εμένα προσωπικά με βοηθά η ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να προασπίσω το συμφέρον των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω πολιτικά. Εκεί μπαίνω σχεδόν καθημερινά για να ενημερώνομαι θεσμικά και επίσημα για τις νέες συμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας και τα κακώς κείμενα (τα οποία, δυστυχώς, δεν είναι και λίγα τώρα τελευταία).
Β. Ο μικρός μου αδελφός είναι γιατρός, θα γίνει καλός γιατρός. Αυτήν την περίοδο υπηρετεί στη μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου Σωτηρία και σε λίγες μέρες θα συνεχίσει τη σταδιοδρομία του στο Ωνάσειο. Μου εξήγησε πόσα προβλήματα λύθηκαν μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Μέσω της δημόσιας πρόσκλησης του OpenGov, την οποία εξελίσσει και αναπτύσσει σήμερα επάξια ο κ. Πιερρακάκης. Αυτό είναι προοδευτικό φαινόμενο – προοδευτική διακυβέρνηση ενός κράτους, δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε κεντρώο, ούτε δεξιό, όπως και ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης άλλωστε. Καλό είναι να γνωρίζουμε την αφετηρία προσώπων, ιδεών και μεταρρυθμίσεων.
Γ. Εφαρμόσθηκε η ανοιχτή διαδικασία για την στελέχωση θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο (OpenGov) για να πάψει η αντιμετώπισή του ως λάφυρο από την κυβέρνηση και αναμορφώθηκε το σύστημα προσλήψεων με όλες τις νέες προσλήψεις στο ΑΣΕΠ, τόσο των μόνιμων όσο και των συμβασιούχων.
Τα παραπάνω τα γράφω με αίσθημα ευθύνης, όχι πολιτικό ή κομματικό αλλά πατριωτικό, ανταποκρινόμενος σε μια μόνο φράση: «οι εκλογές αυτές να είναι γιορτή της δημοκρατίας».
Επειδή αυτός που το είπε κατάλαβα ότι το εννοούσε, σεβάστηκα την πρόθεση και την πολιτική έννοια, γι’ αυτό συμμετείχα στις εκλογές σας. Το τελευταίο διάστημα, οι ακαδημαϊκές και επιχειρηματικές μου υποχρεώσεις δε μου αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο και με δεσμεύουν αρκετά, αλλά θεώρησα σκόπιμο να σας μεταφέρω αυτές μου τις σκέψεις για να ενισχύσω τη συμμετοχή όλων, στις ομολογουμένως πρότυπες και διευρυμένες δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτό μας αφορά όλους, κι εμένα και όσους δεν είναι πολιτικά κεντρώοι στα λόγια, αλλά προοδευτικοί στην πράξη.
Είναι πολυτέλεια σήμερα, να λες αυτό που πιστεύεις χωρίς να υπολογίζεις τις όποιες αντιδράσεις και ενοχλήσεις. Είναι πολυτέλεια να είσαι επαγγελματικά και διανοητικά αυτάρκης, χωρίς εξαρτήσεις από κόμματα και πολιτικά γραφεία. Αυτή την πολυτέλεια τη διαφυλάσσω σταθερά και μεθοδικά, και σας τη μεταφέρω με κάθε ευκαιρία. Εύχομαι την επόμενη Κυριακή οι συμμετέχοντες στο θεσμό της δημοκρατίας, ανεξάρτητα αν είναι κεντρώοι ή όχι, να δουν τα πράγματα με καθαρό μυαλό, πολιτισμένα και με πολιτική οξυδέρκεια. Συνεχίζω να αναζητώ την πρόοδο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, που είπε πολλά και τον κατάλαβαν λίγοι. Πραγματική πρόοδο θέλουμε όλοι μας, όχι ξύλινο λόγο και παλαιοκομματισμό.
Του Παναγιώτη Θ. Χειλά
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας
www.cheilas.com