Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Χορού, υπό τον τίτλο «1821: Μία επέτειος με λογισμό και μ’ όνειρο», αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, Τζίνα Καρέλια. Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη ήταν η τελευταία του Λυκείου, ενώ αυτό που αποκόμισε από τις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν η αίσθηση ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν κάτι πολυσύνθετο.
Με τη σειρά της η δημοσιογράφος – κλασσική φιλόλογος, Βίκυ Φλέσσα, που ήταν η συντονίστρια της εκδήλωσης, αφού ευχαρίστησε τις κυρίες Βίκυ και Τζίνα Καρέλια, κάλεσε στο βήμα την εθνική μας ιστορικό, όπως τη χαρακτήρισε, Μαρία Ευθυμίου.
Η κα Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε για τη σημασία του συγκεκριμένου Αγώνα στην παγκόσμια ιστορία, καθώς και τη σημασία της Πελοποννήσου σε αυτόν.
Εν συνεχεία, στο βήμα ανέβηκε ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν αποκλειστικό δημιούργημα των Ελλήνων. Παράλληλα, έκανε αναφορά ακόμα και στο δημοψήφισμα του 2015, που δίχασε αλλά πάθιασε τους Έλληνες, κάτι που για τον ίδιο σημαίνει ότι το κράτος μάς ανήκει.
Ο αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης μίλησε για την προσπάθεια της Εκκλησίας να μη χαθεί η φλόγα της Επανάστασης, ενώ ανέφερε τη συμβολή της κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στη σύνθετη σχέση πολιτικής και ιστορίας. Όπως είπε ακόμη, η ιστορική γνώση είναι αυτή που μπορεί να πάει το λαό παρακάτω, ενώ πρότεινε το Τμήμα Ιστορίας που λειτουργεί στην Καλαμάτα να ασχοληθεί με το 1821 και έτσι «το τοπικό που έχει να κάνει με την Καλαμάτα να γίνει παγκόσμιο, αφού η Επανάσταση δεν τελειώνει ποτέ».
Η ομότιμη ερευνήτρια, τέως διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χειροτεχνία του υπουργείου Ανάπτυξης, Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, αναφέρθηκε στην παράδοση και στο πώς μπορεί να συμβαδίσει με το παρόν αλλά και το μέλλον. Όπως είπε, μάλιστα, το νεωτερικό που επικρατεί είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω.
Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε ο δρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης και λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, Μελέτιος Μελετόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε κάποιους μύθους που υπάρχουν γύρω από την Επανάσταση του 1821, ενώ πρότεινε ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από το 1821 να μην ολοκληρωθεί φέτος, αφού λόγω της πανδημίας δε δόθηκε η αξία που του έπρεπε.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες Στασινός Μουτσούλας