Σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν αρκετές δικαστικές υπηρεσίες στην Καλαμάτα, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους, η οποία γίνεται συνεχώς εντονότερη με υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται και οι θέσεις τους μένουν κενές.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, στα δικαστήρια Καλαμάτας, αλλά και όλης της χώρας, είναι έντονο πλέον το φαινόμενο της υποστελέχωσης. Αρκετοί από τους παλιούς έμπειρους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται με προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια. Διαγωνισμοί που έγιναν στο παρελθόν αποδείχθηκαν προβληματικοί και δεν απέφεραν αποτελέσματα.
Πολλά κενά στις οργανικές
Ο κ. Ξηρογιάννης εξήγησε ότι τα δικαστήρια της Καλαμάτας προσπαθούν με εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων να καλύψουν τις ανάγκες τους. «Υπάρχουν κενά σε όλα τα δικαστήριά μας, όπως στο Ειρηνοδικείο με 10 υπηρετούντες σε σύνολο 13, ή στο Εφετείο με πέντε υπηρετούντες σε σύνολο εννέα θέσεων, αλλά η μεγαλύτερη υποστελέχωση είναι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου υπηρετούν επτά υπάλληλοι με οργανική θέση σε σύνολο 15 οργανικών θέσεων και δύο επιμελητές από τέσσερις. Στο, δε, Εφετείο πρέπει να δημιουργηθεί οργανική θέση για έναν ακόμα αντεισαγγελέα Εφετών, γιατί, ως σήμερα, προβλέπεται μία θέση εισαγγελέα και μόνο μία αντεισαγγελέα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Ξηρογιάνης υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διαγωνισμός για υπαλλήλους που να είναι πτυχιούχοι Νομικής και Πληροφορικής, για να υπάρχει αποδοτικότητα στην εργασία, εν όψει και των νέων τεχνολογιών που εισάγονται στη διαδικασία της απονομής της Δικαιοσύνης.
«Θα πρέπει να καθιερωθεί η ηλεκτρονική καταχώρηση των δικαστικών εγγράφων, ώστε ηλεκτρονικά να γίνεται η λήψη αντιγράφων και η παρακολούθηση της πορείας κάθε υπόθεσης. Βοήθεια ως προς την αποδοτικότερη λειτουργία των δικαστηρίων μπορεί να προσφέρει η θεσμοθέτηση της άσκησης των ασκούμενων δικηγόρων μέσα στα δικαστήρια, ως βοηθοί δικαστών, σε συνδυασμό ίσως και με εξειδίκευση. Τέλος, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκδίκασης των υποθέσεων. Να γίνεται σε συγκεκριμένη ώρα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, η ταλαιπωρία όλων των παραγόντων, δικηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων, που αναγκάζονται να πηγαίνουν από το πρωί, ενώ στα ποινικά αναγκάζονται να μεταβούν περισσότερες φορές στο δικαστήριο λόγω αναβολής της δίκης. Θα πρέπει, επίσης, να αλλάξει η επίδοση των κλήσεων στα ποινικά, να γίνονται και ηλεκτρονικά σε όσους έχουν δώσει email, και να μην ξαναγίνονται στην περίπτωση αναβολής αν έχουν επιδοθεί την πρώτη φορά στο διάδικο ή μάρτυρες. Έτσι θα αποδεσμευτούν υπάλληλοι των εισαγγελιών που ασχολούνται με τις κλήσεις και θα αυξηθεί η υπευθυνότητα των πολιτών ως προς την παρακολούθηση των υποθέσεων».
Αστοχίες του συστήματος
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ήταν αυτό των δικονομιών, λέγοντας πως πρέπει να αλλάξουν, να απλοποιηθούν και να ενοποιηθούν κατά το δυνατό, να κρίνονται αμέσως τα θέματα τυχόν τυπικών προβλημάτων μιας υπόθεσης σε πρώτο στάδιο και η ουσία να δικάζεται πάντα στο ακροατήριο ζωντανά και σύντομα. «Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στο αστικό, ποινικό και διοικητικό δίκαιο που θα θέλαμε να διορθωθούν εμείς που βλέπουμε στην πράξη τις αστοχίες του συστήματος, αλλά ποτέ δεν καλείται θεσμικά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.
Οι περισσότερες τροποποιήσεις δεν έγιναν προς το σκοπό εξυπηρέτησης του πολίτη και της ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά πάντα γίνονταν αποσπασματικά, πρόχειρα, κάτω από το βάρος πιέσεων κάποιων καταστάσεων, με αποτέλεσμα την πολυνομία και τη νομική ανασφάλεια και πολλές φορές με στόχο τη μείωση της δικαστηριακής ύλης, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί απονομή δικαιοσύνης και επίλυση των διαφορών. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να απονέμεται πλησιέστερα στον τόπο της διαφοράς, και ταχύτατα. Η καθυστέρηση στην απονομή της και την επίλυση διαφορών δεν αφορά μόνο στα πρόσωπα συντηρώντας για χρόνια αντιδικίες, αλλά πολλές φορές επηρεάζει επενδύσεις, από την αξιοποίηση ενός οικοπέδου ως μεγαλύτερα έργα, και κατ επέκταση την εθνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης.
Της Βίκυς Βετουλάκη