Μέτρα ασφαλείας και επανεξέταση των μέτρων από το υπουργείο
Με τον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία δε διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά αντίθετα εξακολουθούν οι συνθήκες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, τονίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας. Ζητά δε σχολικά τμήματα χωρίς μεγάλο αριθμό μαθητών, ανάκληση των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων, πρόσληψη εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, τεστ στα σχολεία και όχι στα σπίτια, ενώ υπογραμμίζει: “Φτάνει πια η κοροϊδία, πάρτε μέτρα για τα σχολεία!”…
Η παρέμβαση της Ένωση Γονέων για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όλοι περιμέναμε τις προηγούμενες ημέρες τις ανακοινώσεις του υπουργείου, μετά “φυσικά” την εισήγηση των επιστημόνων (βέβαια φροντιστήρια και παιδικοί σταθμοί δε χρειάζονταν να περιμένουν την εισήγηση των επιστημόνων!) και διαπιστώσαμε πως οι όροι ανοίγματος των σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν -ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί!
Τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας συνολικά είχαν νοσήσει 76.000 παιδιά και τους τέσσερις τελευταίους μήνες 151.000 παιδιά! Τώρα που η έξαρση της πανδημίας είναι υπερπολλαπλάσια σε σχέση με πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τα Χριστούγεννα, τι θα γίνει; Μήπως τελικά θέλουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας όρους “αγέλης”;
Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε η πανδημία, οι προτάσεις των συλλόγων γονέων και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν στο πλαίσιο του να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Όλοι μας αναγνωρίζουμε την αξία της δια ζώσης εκπαίδευσης και του αναντικατάστατου ρόλου της. Η υγεία, όμως, είναι ό,τι πιο σημαντικό για τον άνθρωπο. Τι μέτρα έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας για να εξασφαλίσει τα παραπάνω: δύο μάσκες “αερόστατα”, παγουρίνια και κουβέρτες!
Επιπλέον, συνεχίζουμε και ακούμε πράγματα εκτός λογικής: εφαρμόζουμε ό,τι κάνουν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης: στο Βέλγιο τα τμήματα κλείνουν με 2 κρούσματα, στη Γαλλία με 3, στην Ιταλία με 3, στην Ολλανδία με 1, στην Ελλάδα σε τάξεις των 25 μαθητών με 13 κρούσματα! Χωρίς βέβαια να συνυπολογίσουμε τις υποδομές που έχουν οι παραπάνω χώρες σε σχέση με τη δική μας, υποχρεωτική σε όλη την κοινωνία η μάσκα υψηλής προστασίας, στους μαθητές δε χρειάζεται, μπορεί κάποιος να μετατρέψει το self test σε rapid test, αρκεί να βάλουμε βαθιά το “στυλεό” στη μύτη μας.
Καλούμε, λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε, τα οποία είναι ουσιαστικά σχεδόν τα ίδια με τα προηγούμενα, για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Χρόνος για προετοιμασία υπάρχει. Βούληση υπάρχει;”.