Ομόφωνα και ομόθυμα το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του το μεσημέρι είπε «Όχι στην καταστροφή της Κυπαρισσίας» τονίζοντας πως «δε θα επιτρέψουμε στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να κάνει Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης μας» και συμπληρώνοντας πως θα κινητοποιήσουν όλο τον κόσμο, μόνιμους κατοίκους, ετεροδημότες, συλλόγους, φορείς, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ θα προβούν σε άσκηση κάθε ένδικου μέσου.
Οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας είναι οργισμένοι με τη μεθόδευση εν κρυπτώ της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη για εγκατάσταση ΣΜΑ στο χώρο του ΒΙΟ.ΚΑ. (σ.σ. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) Κυπαρισσίας και το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία μεταφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπου όλα τα μέλη εξεδήλωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους και τη βούλησή τους να κλιμακώσουν αγωνιστικά σε κάθε επίπεδο τη δράση τους για να αποτρέψουν την καταστροφή της περιοχής και της Κυπαρισσίας.
Στην εισήγησή της, η πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας, Σόνια Τουρκολιά, ανέφερε: «Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή είναι σε επικοινωνία με την αντίστοιχη της Περιφέρειας για εύρεση χώρου δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Η λειτουργία των Σταθμών αυτών είναι αποτελεσματική και χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις στον περιβάλλοντα χώρο, όταν πραγματοποιείται σε κλειστές μονάδες και εγκαταστάσεις που αναφέρονται σε πολύ μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων και κλίμακας έργου. Ο Δήμος μας παράγει (σύμφωνα με τις μετρήσεις του 2015) κατά μέσο όρο 13 τόνους ημερησίως απορριμμάτων, που σημαίνει ότι θα τον εξυπηρετούσε ο τύπος της μικρής εγκατάστασης. Η σχεδιαζόμενη μικρή εγκατάσταση, σύμφωνα με τις μελέτες αδειοδότησης των ΣΜΑ, έχει ως βασικό πλεονέκτημα το μικρό χρόνο και κόστος κατασκευής, αλλά το μειονέκτημα της μεγαλύτερης επιβάρυνσης για το περιβάλλον, χωρίς “κλειστές” εγκαταστάσεις και μέτρα αυξημένης προστασίας των εγκαταστάσεων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ανοιχτές εγκαταστάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγονται. Ρύπανση του περιβάλλοντος, δυσοσμίες, κουνούπια. Η διαδικασία συμπίεσης των απορριμμάτων στα κοντέινερ για εξοικονόμηση χώρου, δημιουργεί λύματα άκρως επιβαρυντικά, που μια μικρή εγκατάσταση μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όπως αυτή που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή μας, θα αδυνατεί να επεξεργαστεί και ανακυκλώσει επιτυχώς. Τα μεγάλα κοντέινερ που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των συμπιεσμένων απορριμμάτων, είναι χωρητικότητας 40-60 τόνων, άρα η παραμονή τους στο χώρο της εγκατάστασης για 4-5 μέρες θα είναι αναπόφευκτη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ανωτέρω εγκατάσταση πρέπει να γίνει σε περιοχή μακριά από κατοικημένη περιοχή, μακριά από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και επαγγελματικούς χώρους, μακριά από περιοχές τουριστικής ανάπτυξης και, φυσικά, κοντά σε εθνικό δίκτυο για την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μεταφορά τους. Με θλίψη μας πληροφορηθήκαμε χθες (σ.σ. προχθές) στο Δημοτικό Συμβούλιο που διενεργήθηκε – και με θέμα που τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης – ότι η δημοτική παράταξη του κ. δημάρχου παραδέχθηκε ότι ως καλύτερη λύση έχουν υποδείξει το χώρο του Βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας των λυμάτων στην Γιαννίτσαινα, προφανώς επειδή ο χώρος ανήκει στο Δήμο και επειδή ο περισσευούμενος χώρος από το αξιοποιημένο αγροτεμάχιο αρκεί για τον τύπο της μικρής εγκατάστασης των ΣΜΑ, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω στοιχεία είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω συγκεκριμένων πολιτικών και μη σκοπιμοτήτων.
Δεν έχουν λάβει καθόλου υπόψη τους πως ο Βιολογικός Σταθμός της Κυπαρισσίας, κατασκευάστηκε με αυστηρότατους περιβαλλοντικούς όρους από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, για εκμηδενισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Δηλαδή με κλειστές δεξαμενές, με εσωτερικούς χώρους που αυτόματα απορροφούν με ειδικά φίλτρα τις οσμές κ.λπ. Κόντρα λοιπόν στη λογική της περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής, σχεδιάζουν να βάλουν μια “ελαφριά” κατασκευή μεταφόρτωσης απορριμμάτων, βαριάς όμως περιβαλλοντικής επιβάρυνσης! Δε θα επιτρέψουμε στη Δημοτική Αρχή να θυσιάσει όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και την πόλη της Κυπαρισσίας που θα γίνει μια χωματερή εναπόθεσης και παραμονής απορριμμάτων ολόκληρης της Τριφυλίας. Θα κινηθούμε με όλα τα ένδικα μέσα αν χρειαστεί, καθώς και σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των συμπολιτών μας. Περιμέναμε να υπάρχει ευαισθησία από τη Δημοτική Αρχή για την πόλη μας και ανάλογες σοβαρές ενέργειες να συζητούνται και να μελετούνται από ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο αυτό. Υπάρχουν πολλές περιοχές στο Δήμο Τριφυλίας μακριά από δομημένο οικιστικό περιβάλλον, μακριά από καλλιεργήσιμους και εκμεταλλεύσιμους χώρους και μακριά από περιοχές ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης όπως είναι η περιοχή της Γιαννίτσαινας, με άμεση πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο».
Ο Γιάννης Σαμπαζιώτης σημείωσε: «Δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή μας. Δεν πρέπει να γίνει τέτοιος ΣΜΑ σε πόλεις. Δεν πρέπει να περάσει».
Ο Κώστας Παντελής αναφέρθηκε στη δυσοσμία που θα πνίγει την περιοχή και την πόλη, ενώ η Μαρίκα Καραμπά επισήμανε και τις συνέπειες από τα στραγγίδια.
Ο Κώστας Παντελής αναφέρθηκε σε πολιτική ευθύνη που έχει προσωπικά ο αντιδήμαρχος κ. Βλάχος, που έχει εκλεγεί στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας, γιατί συμφώνησε να γίνει ο ΣΜΑ στο Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης.
Η Μαρίκα Καραμπά πρότεινε η απόφασή τους να σταλεί στους βουλευτές και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να γνωρίζουν όλοι την αντίθεση του Συμβουλίου της πόλης, ενώ ο Τζίμης Χρονόπουλος συμφώνησε να ασκήσουν κάθε μέσο και πίεση για να μη γίνει ΣΜΑ στο χώρο του Βιολογικού.
Του Ηλία Γιαννόπουλου