Το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2021-2027 αναλύθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, στην οποία και συμμετέσχε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος.
Μάλιστα, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης έθεσε το ζήτημα των αποφάσεων για τη σταφιδοπαραγωγή και την εφαρμογή τους, με τον υπουργό να τονίζει ότι αναλαμβάνονται άμεσα πρωτοβουλίες επιτάχυνσης της διαδικασίας.
Δράσεις του νέου ΠΑΑ
Στη συνάντηση εργασίας στο υπουργείο έλαβαν μέρος οι υφυπουργοί Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι γενικοί γραμματείς Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Αγροτικού Τομέα των Περιφερειών.
Από τον υπουργό έγινε εκτενής ανάλυση των πεπραγμένων του υπουργείου για τη χρονιά που πέρασε και τους στόχους που έχουν τεθεί για τη νέα, ενώ αναλύθηκε διεξοδικά το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2021-2027, το οποίο έχει σημαντικούς άξονες που προσανατολίζονται στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, των επενδύσεων και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα, οι γενικές δράσεις του νέου ΠΑΑ είναι:
-Υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. ευρώ
-Ενεργοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των αγροτικών υποδομών «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δισ. ευρώ, για 22 μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα. Εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέσω της δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων
-Θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέο νομοθετικό πλαίσιο και νέες δυνατότητες αξιοποίησης πόρων του ΠΑΑ και των ΚΑΠ μέσω δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προώθησης των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη Γεωργία
-Αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων
-Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων Αγροτικών ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
-Ένταξη αγροτών στα Επιμελητήρια
-Καταγραφή, αξιοποίηση και θεσμοθέτηση πλαισίου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Άλλα ζητήματα
Περαιτέρω συζητήθηκαν θέματα κτηνοτροφίας και ειδικότερα το νομικό πλαίσιο με το οποίο διευκολύνεται η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ έγινε αναφορά και στο θέμα εργατών γης, για τους οποίους εξετάζεται η αλλαγή του νομικού καθεστώτος, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια εργατών όταν και όπου απαιτείται.
Επίσης, έγινε αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά κλπ.) από τους ΓΟΕΒ προς μείωση του ενεργειακού κόστους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό.
Τέλος, από πλευράς του υπουργείου ανακοινώθηκε ότι υπεύθυνος να εποπτεύσει τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ορίστηκε ο γενικός γραμματέας κ. Παπαγιαννίδης.