Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, η προκήρυξη του έργου ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.
Το έργο -με προϋπολογισμό 10.472.034 ευρώ- δημοπρατεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, μέσω ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στον οποίον λήγει την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 10.00 το πρωί, ενώ η αποσφράγισή τους θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη 17 του μήνα, στις 10.00 το πρωί επίσης.
Το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών εσωτερικών διαρρυθμίσεων – επισκευών, ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του εν λόγω επταώροφου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 8.931,60 τετραγωνικών μέτρων (χωρίς το υπόγειο), το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970.
Στόχος του έργου, η χρηματοδότηση του οποίου προέρχεται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, είναι η διατήρηση του κελύφους και του ύφους της κατασκευής, η επαναφορά του κτηρίου στον αρχικό σχεδιασμό (καθαίρεση των μεταγενέστερων προσθηκών του έκτου ορόφου), η αναπροσαρμογή του σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις των εργασιακών χώρων και τις προδιαγραφές για τα δημόσια κτήρια (προσβασιμότητα ΑμεΑ κ.λπ.), ο αειφόρος ενεργειακός σχεδιασμός και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Ειδικότερα, κτήριο ανεξάρτητο ενεργειακά και απολύτως φιλικό προς τους εργαζομένους σε αυτό, αλλά και προς τους πολίτες που θα το επισκέπτονται, θα αποτελέσει το Διοικητήριο στην Καλαμάτα, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες της πλήρους ανακαίνισής του.
Η μελέτη
Ο φάκελος της μελέτης περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση του κτηρίου του Διοικητηρίου, την πολεοδομική άδεια για τις εργασίες που θα γίνουν σε αυτό με όλα τα σχέδια και τις μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική), καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου με όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Η μελέτη προβλέπει την αφαίρεση όλων των στοιχείων αμιάντου που απομένουν στο κτήριο, όπως και την καθαίρεση των κατασκευών που έχουν γίνει στον 6ο όροφο, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στο αρχικό του σχέδιο.
Επιπλέον, προβλέπεται η απαλοιφή των εσωτερικών τοίχων εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου σε κάθε όροφο, ώστε να γίνει το κτήριο φωτεινό. Στο χώρο που θα προκύψει, ο εσωτερικός διαχωρισμός των γραφείων θα γίνει με κινητά στοιχεία.
Προβλέπεται, επίσης, αλλαγή των αλουμινένιων παραθύρων και η αντικατάστασή τους από διπλά τζάμια, από την εσωτερική πλευρά των οποίων θα τοποθετηθούν σκίαστρα. Ακόμα, θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι υγιεινής ανά όροφο, προσβάσιμοι και για ΑμεΑ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το κτήριο επιδιώκεται να έχει μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και, ως εκ τούτου, προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών ή ακόμα και γεωθερμίας για τις ενεργειακές του ανάγκες. Παράλληλα, θα είναι απόλυτα προσβάσιμο στα ΑμεΑ, σε όλους τους χώρους του.
Η μελέτη προτείνει και καλύτερη διασύνδεση του κεντρικού κτηρίου με το αμφιθέατρο, το οποίο επίσης θα εκσυγχρονιστεί, όπως και ο περιβάλλων χώρος. Προβλέπονται, τέλος, αισθητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο εξωτερικό, όπως αντικατάσταση μαρμάρων όπου κρίνεται απαραίτητο.