Μεγάλη πτώση στους εμβολιασμούς, γιατί πλέον νοσούν και πολλοί
Σημαντική μείωση παρατηρείται στους εμβολιασμούς στο Εμβολιαστικό Κέντρο τόσο του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας όσο και του νοσοκομείου, ενώ ελάχιστα πλέον είναι και τα εμβόλια που γίνονται σε παιδιά.
Ένας λόγος είναι ότι ήδη έχουν εμβολιασθεί αρκετοί από τους ανεμβολίαστους, καθώς και ότι πολλοί πλέον έχουν νοσήσει τους τελευταίους μήνες.
Μείωση εμβολιασμών
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το τελευταίο διάστημα υπάρχει πτωτική τάση στους εμβολιασμούς. Από τις αρχές του 2022 έως και χθες στο νοσοκομείο είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 7.061 εμβολιασμοί και από αυτούς μόνο 30 ήταν παιδιατρικοί.
Αλλά και στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Κ.Υ. Καλαμάτας ο αριθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί σημαντικά, όπως τόνισε ο διευθυντής του Παναγιώτης Κατσαφάδος.
Όπως εξήγησε, η πλειοψηφία των εμβολιασμών που γίνονται αυτή την περίοδο αφορούν στην τρίτη δόση και ελάχιστοι πλέον κάνουν πρώτη ή δεύτερη.
Κατά μέσο όρο στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο γίνονται 100 – 120 εμβολιασμοί την ημέρα.
Αύξηση παρατηρείται στα παιδιά, τα οποία προσέρχονται για να κάνουν τη δεύτερη δόση, ενώ κι εκεί οι προσελεύσεις για την πρώτη δόση έχουν μειωθεί πάρα πολύ.
«Πιστεύω, βέβαια, ότι υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που οι γονείς δε θέλουν τα παιδιά να κάνουν το εμβόλιο, όμως υπάρχει και μεγάλος αριθμός παιδιών που νοσεί. Σε μερικές εβδομάδες τα παιδάκια που θα εμβολιάζουμε θα είναι 2-3 την ημέρα. Τον πρώτο μήνα που άνοιξε η πλατφόρμα για τα παιδιά είχαμε μεγάλη προσέλευση», σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος.
Ένα στα τέσσερα θετικό
Όπως πρόσθεσε ο διευθυντής του Κ.Υ., τα κρούσματα πλέον είναι αρκετά, ενώ νοσούν και πολλοί ενήλικες. Παλαιότερα το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στα τεστ που γίνονταν ήταν 5% και τώρα το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευτεί στο 25%. Δηλαδή, ένα στα τέσσερα τεστ βγαίνει θετικό. Την ίδια αύξηση του ποσοστού θετικότητας καταγράφουν και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα τεστ που διενεργούν.
Παράλληλα, από το Κέντρο Υγείας συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον, όπου παρατηρείται αύξηση, μιας και υπάρχει και ο φόβος επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κατσαφάδος, εκτός από το αυτοκίνητο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας, και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ παραχωρούν όχημα με οδηγό και νοσηλεύτρια για να γίνουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί.
«Το μόνο θετικό, αλλά θεωρητικό, είναι ότι η μετάλλαξη “Ο” έχει πιο ήπια συμπτώματα. Και έχει αποδειχτεί σίγουρα στατιστικά ότι το 90% όσων νοσούν σοβαρά ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Η λογική, αλλά και αυτό που θα ήθελα να συμβεί, είναι ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί, αλλά αργά. Πιστεύω το καλοκαίρι θα έχουμε ηρεμήσει. Δε θέλω να πιστέψω ότι θα έρθει κάτι καινούργιο. Είμαι αισιόδοξος, γιατί η επιστήμη κάνει βήματα και τα όπλα που έχουμε τώρα με εμβόλια και φάρμακα είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι είχαμε πέρυσι στη διάθεσή μας», κατέληξε ο διευθυντής του Κέντρου.
Της Βίκυς Βετουλάκη