Ολοκληρώθηκε (1/2/2022) στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Αναπτυξιακός νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».
ΑΛΛΟ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!
Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί ο Αναπτυξιακός Νόμος να ψηφίστηκε, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι σχετικές προκηρύξεις θα βγουν άμεσα στον αέρα.
Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν πρώτο κύκλο προκηρύξεων το νωρίτερο μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.
13 ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ (ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Τα 13 νέα καθεστώτα (υποπρογράμματα) του νέου αναπτυξιακού είναι τα ακόλουθα:
• Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
• Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων
• Νέο επιχειρείν
• Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση
• Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
• Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία
• Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα
• Επιχειρηματική εξωστρέφεια
• Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
• Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
• Μεγάλες επενδύσεις
• Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
• Επιχειρηματικότητα 360ο
«ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ»
Πρόκειται για τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και στην αναληφθείσα προγραμματικά διαδικασία μετάβασης ορίστηκε ως «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».
Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης (σύμφωνα και με το «Εδαφικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης Μεγαλόπολης» θα επηρεάσει πρωτίστως το Δήμο Μεγαλόπολης και δευτερευόντως τους όμορους Δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας από την Π.Ε. Αρκαδίας, καθώς και τον όμορο Δήμο Οιχαλίας από την Π.Ε. Μεσσηνίας.
Δηλαδή, στη Μεγαλόπολη και την υπόλοιπη σχετιζόμενη περιοχή γύρωθεν έχει καθοριστεί επιδότηση έως 70%, όπως και σήμερα σε ειδικά προγράμματα ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Ανάλογη πρόβλεψη πρέπει να περιμένουμε και από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 2021-2027.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στον τουρισμό ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφιερώνει δύο καθεστώτα (υποπρογράμματα):
-Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων
-Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Σκοπός αυτού του καθεστώτος είναι η χορήγηση ενισχύσεων σε ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής, τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της Επικράτειας με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ – Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν:
α) Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον τριών (3) αστέρων
β) εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3) αστέρων, μετά πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας,
γ) επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτηρίου και ότι μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3) αστέρων
δ) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3) αστέρων
ε) ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτηρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο (2) αστέρων
στ) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που κατατίθενται ως ενιαία σχέδια. Δεν περιλαμβάνονται τα προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτήρια και εγκαταστάσεις
ζ) ίδρυση ξενώνων φιλοξενίας νέων, μόνο για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
η) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στο ν. 4276/2014, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ – Επιλέξιμες είναι οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:
•Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτηριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτηρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών
•Υπό προϋποθέσεις αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτήρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός, επιχειρηματικής εγκατάστασης
•Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας
•Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού
•Εκσυγχρονισμός ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτήρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων
•Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού (μεταφορά τεχνογνωσίας, συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας κ.τ.λ.)
•Μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 60%: Η επιδότηση για τις «ειδικές κατηγορίες επενδύσεων» («ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων») ανέρχεται έως και 60%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες η επιδότηση ξεκινά από 48% (σε προηγούμενο φύλλο εξηγήθηκε αναλυτικά το «από – έως» της επιδότησης).
Η διαφοροποίηση έγκειται ουσιαστικά στη διαφορετική ενίσχυση των κτηριακών δαπανών των ξενοδοχείων: Δηλαδή, επί των επιλέξιμων κτηριακών δαπανών (που λαμβάνονται υπόψη σε ποσοστό έως 60% του συνόλου των επενδυτικών δαπανών), πάντα στις «μη ειδικές επενδύσεις» και για τις «πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις» χορηγείται μόνο το ογδόντα τοις εκατό (80%) του κινήτρου της επιχορήγησης του ισχύοντος Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (60% επί 80% = 48%).
Στις περιπτώσεις των λοιπών ειδών ενίσχυσης – επιδότησης (πλην της χρηματικής), ήτοι φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, το ποσοστό επιδότησης είναι το ανώτερο δυνατό, το 60%.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων είναι αυτές που υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:
α. Ορεινή περιοχή, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των Δημοτικών Ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας
β. Παραμεθόρια περιοχή, δηλαδή περιοχή σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα
γ. Νησιωτική περιοχή, δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, και
δ. Σε κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.
Στη Μεσσηνία μέχρι σήμερα Ορεινές Περιοχές κατά τον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 (ισχύς έως και 31/12/2021) χαρακτηρίζονται εκείνες (όλες οι περιοχές – δημοτικά διαμερίσματα και Κοινότητες) που ανήκουν στο Δήμο Δυτικής Μάνης και το Δήμο Καλαμάτας.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σκοπός αυτού του καθεστώτος (υποπρογράμματος) είναι η ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων που αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών της χώρας, όπως γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών.
ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ – Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν:
α. Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού [μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa)], κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια, όπως αυτές ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄155),
β. εγκαταστάσεις αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού ή γεωτουρισμού.
Κατά τα λοιπά (ύψος επιδότησης, «ειδικές επενδύσεις» κ.τ.λ.), και αυτό το υποπρόγραμμα – καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, έχει όπως τα παραπάνω για το υποπρόγραμμα – καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων».
Σε επόμενα φύλλα θα αναλύσουμε και τα υπόλοιπα βασικά καθεστώτα – υποπρογράμματα και, κυρίως, εκείνα που προβλέπεται να είναι πιο «δημοφιλή».
Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος