Ανάβοντας και κρατώντας κεριά χθες το απόγευμα επαγγελματίες της Καλαμάτας και κυρίως της εστίασης και της αναψυχής συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις τους «νοσούν» βαριά οικονομικά και δεν αντέχουν άλλο. Στη διαμαρτυρία παρέστη και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θ. Βασιλόπουλος, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, με μέλη της διοίκησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, αναφέρθηκαν στις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν και ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος, παρουσιάζοντας μάλιστα υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν λάβει αυτή την περίοδο καταστήματα.
«Μας σκοτώνει»
Την ιδιότυπη διαμαρτυρία χθες το απόγευμα με τίτλο «Το ρεύμα μάς σκοτώνει» οργάνωσε ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας και όπως τόνισε ο πρόεδρός του, Νίκος Μαλαπέτσας, το ενεργειακό πρόβλημα πλήττει πλέον όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο της εστίασης, αλλά στην εστίαση το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο.
Παρουσίασε, μάλιστα, λογαριασμούς καταστημάτων στην Καλαμάτα που, από 600 και 1.000 ευρώ ρεύμα, για την ίδια κατανάλωση καλούνται τώρα να πληρώσουν 3.000 -4.000 ευρώ. «Το κόστος αυτό δεν μπορούσε ούτε να προβλεφθεί ούτε να καλυφθεί από τα έσοδα, που είναι ούτως ή άλλως μειωμένα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα τελειώσει αυτή η κρίση. Μακάρι, αλλά αν δεν τελειώσει, πρέπει να συνεχισθεί η βοήθεια στις επιχειρήσεις μας, οι οποίες παραμένουν ανοικτές – κλειστές. Τα μέτρα που είναι σε ισχύ και οι συνήθειες του κόσμου που έχουν αλλάξει τα δύο τελευταία χρόνια, δεν επιτρέπουν ακόμα στα μαγαζιά μας να είναι βιώσιμα. Υπολειτουργούμε, τις καθημερινές δεν υπάρχει καθόλου κίνηση και δουλεύουμε μόνο τα Σαββατοκύριακα», τόνισε ο κ. Μαλαπέτσας
Ο ίδιος είπε ότι πρέπει στους λογαριασμούς να φαίνεται ποια είναι η οικονομική στήριξη από το κράτος, καθώς δεν είναι ευκρινές.
Επίσης, τόνισε πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος σε επιχείρηση, ενώ η επιδότηση από το κράτος να μην ισχύσει μόνο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά να παραταθεί για όσο διαρκέσει αυτή η κρίση.
Υποβαθμίζουν το πρόβλημα
Ο κ. Καπερώνης από την ΟΕΒΕΣ τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό πλήττει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση άμεσα πρέπει να δώσει λύση και να μην επιδεινώνει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.
Ο κ. Εγγλέζος από τον Εμπορικό Σύλλογο, τέλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με το μεγαλύτερο να έχει η εστίαση. Παρατήρησε δε, ότι από υπουργικά στελέχη έχει υποβαθμιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πτώση τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και τις μεσαίες.
Μάλιστα, χαρακτήρισε το ενεργειακό κόστος ως ένα δεύτερο ενοίκιο για τις επιχειρήσεις. Για δε το λιανεμπόριο, είπε ότι ακόμα δεν έχει φανεί όλη η αύξηση, καθώς λόγω πανδημίας υπάρχει μεγάλο στοκ και θα φανεί στις νέες παραγγελίες που σύντομα θα κάνουν.
Καταλήγοντας ζήτησε να υπάρξει για τις επιχειρήσεις καινούργια μη επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση φόρου κατανάλωσης καυσίμων και μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
Της Βίκυς Βετουλάκη