Ένα οδοιπορικό στην ανηθικότητα, την υποκρισία, αλλά και τον εξευτελισμό των Δυτικών
Μετά τις Νατοϊκές επιδρομές σε Γιουγκοσλαβία και αλλού στα Βαλκάνια στη δύση του 20ού αιώνα, η φρίκη του πολέμου κάνει ξανά την εμφάνισή της στην Ευρώπη. Το ελάχιστο που θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει είναι την άμεση κατάπαυσή του, αλλά και τη ρητή δέσμευση των Αμερικανών ότι δεν πρόκειται η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Και πάλι, όμως, θα παρέμενε το ζήτημα του φασιστικού χαρακτήρα του ουκρανικού καθεστώτος, κάτι στο οποίο δεν έχει γίνει καμιά αναφορά από τα διατεταγμένα ΜΜΕ της Δύσης. Αλλά και του τάγματος Αζόφ, παραστρατιωτικών ναζιστικών ομάδων που είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά των Ρωσόφωνων πολιτών της Ουκρανίας.
Η έλλειψη του ρόλου της Αριστεράς στη χώρα, στη Ρωσία, αλλά και στη Δύση, είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα που αναδεικνύουν οι εξελίξεις.
ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Για εβδομάδες οι λαοί του κόσμου έλπιζαν ότι η κατάσταση θα οδηγούνταν σε εκτόνωση. Τα πράγματα, όμως, παίρνουν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, που θα επιδεινώσει και την παγκόσμια κατάσταση με ένα δραματικό τρόπο.
Σε διάγγελμά του στις 21 Φεβρουαρίου ο Πούτιν αναγνώρισε την αυτονομία των Ρωσόφωνων της Ουκρανίας. Και δήλωσε ότι η επιχείρηση που αποφάσισε έχει ως στόχο να «προστατεύσει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου».
Το καθεστώς της Ουκρανίας είναι ένα φασιστικό καθεστώς με ιστορικό εγκλημάτων, κάτι στο οποίο δε γίνεται καμιά αναφορά από συστημικά τουλάχιστον ΜΜΕ του δυτικού κόσμου.
Ούτε μια αναφορά δεν έκαναν επίσης όλο αυτό τον καιρό στην ύπαρξη του παρακρατικού, φασιστικού τάγματος Αζόφ, που για χρόνια δρα με αναρίθμητες εκτελέσεις Ρωσώφωνων στο ενεργητικό του.
Έχει γίνει μοτίβο από τα ΜΜΕ η παρουσίαση αμάχων θυμάτων, παιδιών, συνοδευμένη με το «θρήνο» των σχολιαστών. Είναι οι ανθρώπινες ζωές και ειδικά αυτές των παιδιών η πιο φρικιαστική όψη του πολέμου. Η επιλεκτική, όμως, ευαισθησία στο φαινόμενο, ανάλογα με το ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο, είναι και αυτή φρικιαστική.
«Θρηνούν» για τα θύματα του πολέμου, όταν ελάχιστα τέτοια ευαισθησία είχαν δείξει σε αναρίθμητες ανάλογες περιπτώσεις που πρωταγωνιστές ήταν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Τι να θυμηθεί κάποιος; Την επιδρομή για να προστατεύσουν το μικρό και ανυπεράσπιστο Κουβέιτ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία και αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις χωρών στις οποίες άφησαν μόνο ερείπια και εκατομμύρια «παράπλευρες απώλειες», όπως ονόμασαν τις ζωές αμάχων που χάθηκαν;
Η τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης των ηγετών της G7, των 7 ισχυρότερων, προειδοποίησε με ανακοίνωσή της τον Πούτιν ότι έρχονται σοβαρές κυρώσεις. Τον καλούν να σταματήσει αμέσως την αιματοχυσία και τονίζουν ότι είναι στη λανθασμένη πλευρά της ιστορίας και ότι είναι ο ηγέτης που ξαναέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη.
Τον πόλεμο ξανά στην Ευρώπη έφεραν οι ΗΠΑ στη δύση του 20ού αιώνα. Και τον είχαν στο προσκήνιο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια όλου του 20ού αιώνα με κοντά εκατό απευθείας πολεμικές εμπλοκές ή στήριξη πραξικοπημάτων μόνο στην περίοδο μετά το 2ο Μεγάλο Πόλεμο. Αυτές, φυσικά, αφορούσαν χώρες του Τρίτου κόσμου και έτσι η ύπαρξη εκεί συνεχούς αιματοκυλίσματος δεν έχει και πολλή σημασία για την πολιτισμένη Δύση. Τώρα που ο Φρανκενστάιν που δημιούργησαν στρέφεται ενάντια στο δημιουργό του, θυμήθηκαν τον καταστροφικό ρόλο του πολέμου.
«Ανακοινώνω την επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», ήταν η αρχική αντίδραση του Αμερικανού πρόεδρου. «Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, δεν ακούσαμε έναν πολιτικό της Δύσης, ένα σχολιαστή ειδήσεων, να διερωτάται με ποιο ηθικό δικαίωμα μιλά για κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας ο ηγέτης της χώρας που δεν έπαψε στιγμή να την παραβιάζει.
ΟΥΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ο Πούτιν είναι ο ηγέτης ενός καταπιεστικού και διεφθαρμένου κράτους, τα γεγονότα δείχνουν ότι την τεράστια ευθύνη για τις εξελίξεις φέρει η Δύση με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Το εγκληματικό /φασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας θέλησαν να κάνουν μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό ακριβώς ήταν το ζήτημα και από αυτό το σημείο ξεκίνησε η κρίση στην περιοχή, αφού η Ρωσία δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει ποτέ μια τέτοια εξέλιξη. Και απαίτησε τη ρητή δέσμευση των Δυτικών ότι δεν πρόκειται να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ.
Κάτι που θα σήμαινε στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας από Νατοϊκά στρατεύματα και κάθε λογής πυραύλους, κίνηση που ουδέποτε οι Αμερικανοί θα επέτρεπαν από κανέναν έξω από τη χώρα τους.
Ούτε μια ερώτηση από τους έντιμους ανταποκριτές και πολιτικούς αναλυτές πάνω στο ζήτημα, σε έναν έστω από τους δυτικούς ηγέτες που είχαν εμπλακεί στην ιστορία.
Δεν ικανοποιήθηκε σε αυτό του το αίτημα. Έτσι απαντά με στρατιωτική επιχείρηση. Και όλα τα ΜΜΕ της Δύσης κάνουν αναφορά στο ότι ο Πούτιν παραβιάζει διεθνή δίκαια και συμφωνηθέντα, χωρίς καμιά αναφορά στην τεράστια πρόκληση που αποτελεί ο σχεδιασμός των ΗΠΑ να περικυκλώσουν τη Ρωσία.
ΑΡΧΙΚΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΜΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ
Παρ’ όλους τους λεονταρισμούς των ΗΠΑ και αρκετών στην Ευρώπη, η αντίδρασή τους τελικά είναι για γέλια. Πίσω από τις υποτιθέμενες καλές προθέσεις και θρήνους για την ειρήνη και τις ζωές που θα χαθούν, δεν κρύβεται παρά η μεγάλη τους αδυναμία να δράσουν όπως θα ήθελαν. Η Ρωσία δεν είναι Αφγανιστάν, ούτε Ιράκ, ούτε μια μικρή αδύναμη στρατιωτικά χώρα.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη στιγμή ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών. Και κάλεσε τη Μόσχα να κάνει πίσω, λέγοντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να μη γίνει επίθεση», «να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω και να δεσμευτούμε σε διάλογο…».
Το ΝΑΤΟ προτρέπει τη Ρωσία «να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας…». Μπορεί και να κάνουμε λάθος, αλλά δεν έχουμε υπόψη μας άλλη περίπτωση που το ΝΑΤΟ να καλεί κάποιον με τον οποίο είναι σε διένεξη και οποίος έχει ήδη επιλέξει τον πόλεμο, να το ξανασκεφτεί και να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας.
«Είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η αναίτια και απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές» τόνισε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σε αναρίθμητες ζωές που κινδυνεύουν αναφέρθηκε ο γ.γ. του πιο δολοφονικού στρατιωτικού συνασπισμού στην ιστορία. Τι να πει κανείς;
«Καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπάιντεν. Και στάθηκε κι αυτός στο ότι αυτός ο πόλεμος θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». Πολύ δάκρυ από τους Δυτικούς για τις ανθρώπινες ζωές. Και συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει».
Ναι, και από τον Πούτιν ο κόσμος κάποια στιγμή θα ζητήσει να λογοδοτήσει. Η δική τους, όμως, λογοδοσία θα χρειαστούν τόμοι ολόκληροι για να καταγραφεί όταν θα έλθει η ώρα.
Του Σωτήρη Βλάχου
-Συνέχεια στην έκδοση της Τρίτης για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αιτίες των γεγονότων, στη στήλη «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»