Δ.Σ. Τριφυλίας: Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης

Δ.Σ. Τριφυλίας: Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης

Καταψηφίστηκε το σχέδιο Τ.Π. της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη

Η εναλλακτική πρόταση τεχνικού προγράμματος Δήμου Τριφυλίας έτους 2022 που συνέταξαν και συνυπέγραψαν παρατάξεις και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη 10η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας.

Το δε σχέδιο Τ.Π. της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Σώματος.

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και με σκληρές αντιπαραθέσεις, όχι μόνο για το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και για παρεμπίπτοντα ζητήματα, καθώς και για… άσχετα!

Σημειώνεται πως για το τεχνικό πρόγραμμα παρούσα δίδοντας απαντήσεις και εξηγήσεις σε ερωτήματα ήταν η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας, Χαραλαμπία Δημοπούλου, ενώ σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και το πράσινο δεν ήταν παρόντα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.

Η κα Δημοπούλου ανέφερε ότι για έργα και προμήθειες του Τ.Π. το ποσό ανέρχεται σε 8.776.071,58 ευρώ, που προέρχονται από ΣΑΤΑ και Πολιτική Προστασία, ίδιους πόρους και χρηματοδοτικά προγράμματα.

Δύο ήταν οι εναλλακτικές προτάσεις.

Η πρώτη των Γιάννη Μερκούρη, Χάιδως Παναγιωτοπούλου, Στάθη Ανδρινόπουλου και Παναγιώτη Αλευρά, στην οποία τονιζόταν: «Όσον αφορά στο έργο της πλατείας Γαργαλιάνων σχετικές είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 1. Η 25/21 με την οποία αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να μην υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης του έργου στο Πράσινο Ταμείο. 2. Η 160/21 με την οποία τάχτηκε υπέρ της εναλλακτικής πρότασης και δεν αποφάσισε την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού για την εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού για το εν λόγω έργο. 3. Κατά της απόφασης του Συντονιστή έχει υποβληθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 του 3463/2006. 4. Υπάρχει, επομένως, εκκρεμότητα για την οποία οφείλουμε να περιμένουμε. 5. Με το  ποσό των 219.232 ευρώ του ΚΑ 30.7322.001 «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων» ενισχύθηκαν οι ΚΑ  Σχολική στέγη και κτήριο ΕΤΕ Κυπαρισσίας. Προτείνεται η δημιουργία ΚΑ για Δημοτική Οδοποιία Τριπύλας, ενισχύονται οι ΚΑ Δημοτική Οδοποιία Κυπαρισσίας, Αυλώνος και κτήριο ΕΤΕ από μειώσεις των ΚΑ προμήθεια σκυροδέματος και οικοδομικών υλικών.

Το σχέδιο εναλλακτικής πρότασης είναι ισοσκελισμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου».

Η δεύτερη ήταν των Δημήτρη Δριμή και Γιάννη Παρασκευόπουλου και σε αυτή τονιζόταν: «Η εναλλακτική μας πρόταση, συνοπτικά, αφορά: α) Στην ενοποίηση πολλών ΚΑ για τον περιορισμό των κατατμήσεων και των απευθείας αναθέσεων με μηδενική έκπτωση, που έχει γίνει επιστήμη από τη Δημοτική Αρχή, και στην προάσπιση των οικονομικών του Δήμου και τη διαφάνεια. Έτσι, ομοειδή έργα ή προμήθειες, όπως αντιπυρική προστασία, προμήθεια οικοδομικών υλικών και πολλά άλλα, που η πρόταση της Δημοτικής Αρχής τα έφερνε στα όρια της απευθείας ανάθεσης τα ενοποιήσαμε, για να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία ή, έστω, πρόσκληση για τρεις οικονομικές προσφορές και δημοσιότητα. β) Στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και της νομιμότητας, καθώς μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα εγγραφής στον προϋπολογισμό πόρων του Δήμου και ουδείς άλλος. Γι’ αυτό αφαιρούμε από το έργο της Ανάπλασης της Πλατείας των Γαργαλιάνων το ποσό των 219.232,00 ευρώ από ΙΠ, το οποίο κακώς έχει γραφτεί. Το ποσό αυτό των δημοτικών χρημάτων ουδέποτε ψήφισε και ενέγραψε στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αποφάσεις δε του Δημοτικού Συμβουλίου είτε ακυρώνονται είτε επικυρώνονται κατά τον έλεγχο νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Απόπειρα διόρθωσης των αποφάσεων του Δ.Σ. και υποκατάστασής του από άλλα όργανα παραπέμπει αλλού. γ) Στην ενίσχυση και δημιουργία Κωδικών Αριθμών για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και της συντήρησης – επισκευής σχολικών κτιρίων, για τη μελέτη του εμβληματικού κτιρίου ΕΤΕ στην Κυπαρισσία, για την επισκευή του κτηρίου ωρολογιού Φιλιατρών, για τη δημοτική οδοποιία ΔΕ Τριπύλας και Αυλώνος κ.ά…».

Σημειώνεται πως και οι δύο εναλλακτικές είχαν κοινά σημεία την ενοποίηση κωδικών για ομοειδείς εργασίες, υπηρεσίες, προμήθειες και έργα, ώστε να γίνονται διαγωνισμοί και όχι σωρηδόν απευθείας αναθέσεις δημάρχου, με στόχο κυρίως, όπως τονίστηκε πολλάκις στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, την απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες και το όφελος από εκπτώσεις που προκύπτουν από διαγωνισμούς.

Οι εναλλακτικές είναι για να βάζουν εμπόδια στο έργο της Δημοτικής Αρχής, είπε ο κ. Λεβεντάκης. «Αν αφαιρέσουμε τα συνεχιζόμενα έργα, που έρχονται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τι έχετε να επιδείξετε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022; Δεν έχετε προγραμματίσει κανένα έργο» σημείωσε ο Γιάννης Μερκούρης.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου μιλώντας για το σχέδιο Τ.Π. της Δημοτικής Αρχής είπε ότι οι δημόσιες συμβάσεις διέπονται από αρχές και πως μόνο το 10% μπορεί να δίδεται με απευθείας αναθέσεις, επισήμανε άνιση κατανομή της δημοτικής οδοποιίας στις Δημοτικές Ενότητες, χαρακτήρισε έγκλημα τον κωδικό για το κτήριο της ΕΤΕ στην Κυπαρισσία με ισχνό ποσό, τόνισε ότι είναι φτωχό το Τ.Π. στο κομμάτι των μελετών, σημείωσε πως προβλέπονται τρία κονδύλια για ειδικούς συμβούλους και ρώτησε: «Οι 6 ειδικοί συνεργάτες δε σας βοηθάνε; Απορώ τι σας προσφέρουν;».

Και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο δήμαρχο: «Δεν έχετε όραμα, δεν έχετε πρόγραμμα» και έπειτα από παρέμβαση του κ. Λεβεντάκη να μην του κάνει υποδείξεις, του είπε: «Καταλαβαίνω τη σύγχυσή σας, γιατί δεν μπορείτε να με αντικρούσετε…».

Ο Δημήτρης Δριμής σημείωσε ότι ψηφίζεται το Τ.Π. τέλη Φεβρουαρίου ενώ έπρεπε μήνες νωρίτερα, ρώτησε «ο αέρας σπρώχνει τώρα τα σκουπίδια στο Αλιμάκι;», ανέπτυξε την εναλλακτική τους πρόταση, μίλησε για υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, είπε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής με τις παρατάξεις και κατήγγειλε ότι η Δημοτική Αρχή δε ζήτησε τη γνώμη των Κοινοτήτων για το Τ.Π., κάνοντας λόγο για έλλειμμα Δημοκρατίας.

Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε ο κ. Λεβεντάκης κατηγόρησε τους προηγούμενους για απευθείας αναθέσεις, αλλά τώρα στο τεχνικό πρόγραμμα κάνει ο ίδιος αυτό που κατέκρινε, με πολλές αναθέσεις, γιατί «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, πρέπει και να το δείχνει». Επίσης, σημείωσε πως ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούν ριζικά και με τον προσανατολισμό του Τ.Π. που δε δίνει έμφαση σε έργα για ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, σε σχολική στέγη, σε αντιπλημμυρικά έργα, σε αντισεισμική θωράκιση, σε αντιπυρικές ζώνες, ενώ ανέφερε ότι το ποσό είναι ελάχιστο για την αγροτική οδοποιία, «στην οποία δεν έχει γίνει τίποτα και έχετε αποτύχει παταγωδώς», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή… Τελικά, τις περισσότερες θετικές ψήφους έλαβε η εναλλακτική των τεσσάρων της αντιπολίτευσης (Μερκούρη, Παναγιωτοπούλου, Ανδρινόπουλου και Αλευρά) και εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα σύμφωνα με την πρότασή τους.

Του Ηλία Γιαννόπουλου