“Καθοριστική” χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην επιτυχημένη πορεία του Γεωργικού Σχολείου ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετρόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του εν λόγω έργου.
Ο κ. Πετρόπουλος προβαίνει στον πιο πάνω χαρακτηρισμό σε επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, προς τον οποίον διαβιβάζει και τον απολογισμό του πρώτου κύκλου του εν λόγω εγχειρήματος, το οποίο στηρίχθηκε από την Περιφέρεια.
Σύμφωνα με αυτόν, το έργο «Γεωργικό Σχολείο» εγκρίθηκε κατά τη δέκατη τέταρτη (14η) συνεδρίαση του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και ακολούθως εγκρίθηκε με την απόφαση 3/18-3-2011 συνεδρίαση 64η του Πρυτανικού Συμβουλίου (Θέμα: Έγκριση προγράμματος «Γεωργικό Σχολείο» με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Πετρόπουλο Δημήτριο, αναπληρωτή καθηγητή).
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ με βάση την Προγραμματική Σύμβαση περιλαμβάνει την υλοποίηση δύο (2) κύκλων μαθημάτων διάρκειας 150 ωρών έκαστος.
Κατά το διάστημα Νοέμβρης 2021 – Φεβρουάριος 2022 υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο ο 1ος Κύκλος μαθημάτων.
Συμμετέχοντες: τον 1ο Κύκλο παρακολούθησαν 22 άτομα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με επιτυχία το σύνολο των διδακτικών ωρών και έπειτα από επιτυχείς εξετάσεις παρέλαβαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Διδάσκοντες: οι διδάσκοντες του 1ου κύκλου είναι διδακτικό προσωπικό – εκτός Πανεπιστημίου – πιστοποιημένο από το Μητρώο Εκπαιδευτών του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.μ.
Εκπαιδευτικό υλικό: από παραδόσεις του 1ου Κύκλου δημιουργήθηκε υλικό το οποίο θα εκδοθεί σε βιβλίο με ISBN και θα διανεμηθεί δωρεάν στους καταρτιζομένους.
Προγραμματισμός: την άνοιξη του 2022 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του 2ου Κύκλου στην περιοχή της Τριφυλίας σε συνεργασία με το Δήμο και τη ΔΑΟΚ.
Συμπεράσματα: τα συμπεράσματα είναι θετικά για τους καταρτιζομένους. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για παρακολούθηση επόμενων Κύκλων στην Καλαμάτα, το οποίο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της συνεχούς εκπαίδευσης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Α.Π.