Στην προσωπικότητα, τα ιδεώδη και το σπουδαίο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές η εμβληματική δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Δικά μου λόγια», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.
Μέσα από την πρωτοβουλία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της πόλης να παρουσιάσει την ελληνική έκδοση του βιβλίου για τη ζωή της Αμερικανίδας δικαστού αναδείχθηκαν τα στοιχεία της προσωπικότητας μιας σημαίνουσας μορφής για τον αμερικανικό νομικό πολιτισμό, καθώς μέσα από τα καθήκοντά της ως δικαστής και μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έγινε σύμβολο για τη μαχητικότητά της στο να υπερασπίζεται την ισότητα των δύο φύλων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως και μια σειρά γυναικείων κεκτημένων από τη δεκαετία του 1980 μέχρι πρόσφατα.
Ταυτόχρονα, με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο λόγος δόθηκε σε γυναίκες του σήμερα. Μιλώντας για την καθημερινότητα και τον εργασιακό τους βίο, περιέγραψαν «με δικά τους λόγια» τη θέση που κατέχει η γυναίκα του σήμερα σε μια βαλλόμενη κοινωνία που τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πρότυπα όπως αυτό της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.
Στην εν λόγω συζήτηση συμμετείχαν η κα Βασιλική Λαζαράκου (πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), η κα Τερέζα Μεσσάρη (γενική διευθύντρια Οικονομικών & Εργασιών, PRODEA INVESTMENTS), η κα Αφροδίτη Παναγουλέα (Senior Social Media Μanager, Philips Holland) και η κα Χριστίνα Σκαρπαλέζου (ελαιοτριβέας, τυποποιητής/εξαγωγέας Ελαιολάδου).
«Πάλεψε για όσα σε νοιάζουν, αλλά κάνε το με τρόπο που θα οδηγήσει και άλλους να σε ακολουθήσουν». Αυτά ήταν τα λόγια της «διαβόητης Γκίνσμπεργκ» -όπως ονομαζόταν, γύρω από τα οποία κινήθηκε η ίδια σε όλη τη ζωή της, εντός κι εκτός των δικαστικών αιθουσών.
Αν, όντως, τα λόγια αυτά φυτευτούν ως σπόρος στις νεότερες γενιές μαζί με το πλούσιο έργο που μένει ως παρακαταθήκη, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι η «εποχή του θερισμού» θα είναι λίγο πιο ανθρώπινη, πιο φωτεινή, πιο δίκαιη…
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης αναγνώστηκε ο γραπτός χαιρετισμός που απέστειλαν οι κυρίες Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και η κα Μαίη Ζαννή, ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, πρόεδρος και συνιδρύτρια της Women Act. Στη συνέχεια, χαιρέτισαν κατά σειρά, η κα Πιπίνα Κουμάντου, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας, η κα Μάγδα Σουλιώτη, διευθύντρια ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας και ο κ. Γιώργος Μουρούτης, εκδότης του βιβλίου (Athens Bookstore Publications).
Τη βιβλιοπαρουσίαση του «Δικά μου λόγια» της Ruth Bader Ginsburg ανέλαβε η κα Μαρία Κωνσταντοπούλου (δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω), ενώ είχε προηγηθεί η θεματική ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ελένης Βολονάκη, «Η θέση της γυναίκας στον αθηναϊκό οίκο και στην κοινωνία σύμφωνα με το αττικό δίκαιο», σκιαγραφώντας μέσα από την ομιλία της το νομικό πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των γυναικών στον οίκο και στην κοινωνία της κλασικής Αθήνας, όπως αυτά έχουν καταγραφεί ιστορικά.
Να σημειωθεί πως την εκδήλωση συντόνισε η Μαριλένα Γυφτέα, πολιτική επιστήμονας/δημοσιογράφος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αρχιμανδρίτης, π. Αλέξιος Αρώνης ως εκπρόσωπος του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μεσσηνίας, οι βουλευτές της ΝΔ στη Μεσσηνία Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Αγγελή, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος και Αναστάσιος Σκοπετέας, ο προεδρεύων του Πνευματικού Κέντρου και πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, ο κοσμήτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Αρχαιομετρίας, Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής Τεχνολογίας, Νικόλαος Ζαχαριάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργέλης, ο πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γεώργιος Εγγλέζος, η πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας Δήμητρα Ψαρούλη, η πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Αντωνία Παυλάκου και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Μεσσηνίας, Ιωάννης Δούζης.
Της Χριστίνας Μανδρώνη